петак, 19.10.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:41

Србија отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ

понедељак, 11.12.2017. у 19:21
Јоксимовић, Миксер и Хан (Фото Бета)
Јадранка Јоксимовић у Бриселу (Фото Бета)

БРИСЕЛ –  Србија је на Међувладиној конференцији у Брислеу отворила два нова поглавља у својим приступним преговорима.

Отворено је поглавље 6 које се односи на компанијско право и поглавље 30 које се бави економским односима са иностранством.

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији предводи министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић.

Земље чланице представља естонски министар спољних послова Свен Миксер, а Европску комисију комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Како Танјуг сазнаје у дипломатским изворима у Бриселу, све земље чланице нису биле задовољне укупним напретком који је Србија остварила у испуњавању Акционог плана за поглавље 23 који се бави рефомом правосуђа, антикорупцијском политиком, основним правим и правима држављана ЕУ.

На основу тога донета је „политичка одлука” да Србија отвори два уместо три нова поглавља.

Јоксимовић: Отварање поглавља - порука да је Србија стабилна

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је вечерас у Бриселу да је отварање два нова поглавља позитивна вест, иако до краја нисмо задовољни јер смо били спремни за отварање најмање три поглавља.

Јоксимовићева је навела да се отварањем поглавља шаље порука да су врата ЕУ отворена за Србију, уз наду да земља мора и може брже да напредује на путу евроинтеграција.

Министарка је после Међувладине конференције, на заједничкој конференцији за новинаре са естонским министром Свеном Миксером и комесаром за проширење ЕУ Јоханесом Ханом, нагласила да је Србија од пет припремљених поглавља отворила два, која се односе на право привредних друштава (поглавље 6) и економске односе са иностранством ( поглавље 30).

„Мислим да је веома важно сто смо отворили два поглавља која на конкретан начин шаљу поруку свим потенцијалним инвеститарима да је Србија стабилна земља која отвара поглавља солидном динамиком и која отварањем поглавља показује да постоји добар механизам заштите за све оне који желе да инвестирају у Србију”, поручила је министарка.

Када су поглавље 30 и економски односи са иностранством у питању то је, према речима Јоксимовићеве, поглавље које ће до тренутка чланства носити бројне обавезе, као и у једном тренутку чланство Србије у Светској трговинској организацији.

„Када постанемо чланица ЕУ, у односу на обавезе из овог поглавља, имаћемо и приступ новим трговинским аранжаманима које има и ЕУ. Пред нама је процес усклађивања од неколико година”, поручила је Јоксимовићева.

Она је после Међувладине конференције на којој су отворена два нова поглавља у приступним преговорима Србије поручила да је динамика у процесу приступањања Србије ЕУ настављена.

„То показује стабилан рефоимски процес у Србији који би требало и убрзати. Пре свега требало би га убрзати због обећања које смо дали нашим грађаним. Истовремено, уз све позитивне поруке које су стизле и од председника Јункера, госпође Могерини и комесра Хана, требало би задржати кредибилитет и убрзањем порцеса који ће бити праћен и убрзањем реформи у нашој земљи”, изјавила је министарка.

Јоксимовићева је највила ревизју Акционих планова и постављње реалистичнијих рокова како би се на оптималан начин ускладииле унутрашње реформе и динамика отврања поглавља у приступниом процесу.

„Србији треба веровати, не треба сумњати у наше европски пут и нашу европску орјентацију. Европски пут има своје успоне и падове, али мислим да уз једну посвећенот са стране ЕУ и са наше стране Србија има европску перспективу и европску будућност”, закључила је Јоксимовићева.

Она је поменула и регионалну сарадњу као важан национални интерес за Србију који би требало направи стабилан амбијент за бољу економију, комуникацију и конекцију у региону.

„Србија као држава кандидт има више обавеза, али то не амнестира друге у региону у погледу регионалне сарадње која не сме бити замена за пун процес европских интеграција”, нагласила је министарка Јоксимовић.

Упитана за усклађивање Србије са ЕУ санкцијама према Русији, она је нагласила да се то питање не поставља кроз област преговора у поглављу 30, већ да се односи на усклађивање у области заједничке спољне и безбедносне политике са ЕУ.

Министарка за европске интеграције је нагласила да је Србија свесна да до крај преговора мора да у потпуности усклади своју спољну политику са политиком ЕУ и додала да већ у овој фази Србија приступних преговора Србија ради на многим пољима спољне и безбедносне политике као парнер ЕУ.

Хан задовољан, у фокусу да буду владавина права и дијалог

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан поздравио је вечерас у Бриселу то што је Србија отворила нова два поглавља - 6 и 30 - у преговорима са ЕУ и нагласио да пажња Србије и убудуће мора да буде усредсређена пре свега на област владавине закона и на нормализацију односа са Косовом.

„Отварање ових поглавља показује озбиљан рад Србије и да је европска перспектива чврста и реална”, рекао је Хан на заједничкој конференцији за новинаре са естонским министром Свеном Миксером и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић после Међувладине конференције.

Како каже, када је реч о владавини закона и нормализацији са Косовом ове године је уочено да се радило на томе, али да „изазова још има”.

„Србија мора да оствари напредак када је реч о независности судства, слободи изражавања, медијима, правима националних мањина, борби против корупције и организованог криминала, укључујући и прање новца”, поручио је Хан.

Процес приступања и отварања поглавља не може се постићи без суштинског опипљивог фокусирања на владавину закона и дијалог са Приштином, истакао је комесар за проширење ЕУ.

Он је рекао да, иако се Србија припремила за отварање пет поглавља а вечерас отворила два, није незадовољан због тога.

Према његовим речима, у припреми је отварање и других поглавља, а до тада посебно се треба усредсредити на владавину закона.

На питање новинара да ли ће пре отварања нових поглавља поново бити вршена процена напретка у тој сфери и да ли се може очекивати да се поглавља отворе тек за шест месеци, Хан одговара да ће уследити традиционалан па потом и годишњи извештај у априлу следеће године, али да не може да искључи могућност да отварање поглавља буде и пре тих шест месеци.

Сматра да треба бити амбициозан и „гурати ствари напред”.

„Брзина је важна, али је квалитет је важнији. То је оно што се рачуна”, каже европски комесара и додаје да су поглавља 6 и 30 отворена на основу консензуса свих.

Хан је подсетио да је до сада, од 35, отворено 12 поглавља, а привремено затворена два.

Честитао је Србији и српском преговарачком тиму на успеху.

Вечерас је отворено поглавље 6 које се односи на компанијско право и поглавље 30 које се бави економским односима са иностранством.

Корист од отварања ових поглавља најпре имају компаније, које могу да обезбеде нова радна места за грађане Србије, каже Хан.

Такође се стимулише привреда, већа сигурност у пословању, побољшава пословно окружење и убрзава долазак инвестиција.

„Уз опредељеност Србије сигуран сам да још поглавља може да буде отворено у наредној години”, закључио је Хан.

Шеф естонске дипломатије: Јасно да Србија наставља да напредује

Министар спољних послова Естоније Свен Миксер изјавио је вечерас да је отварањем два нова поглавља јасно показано да Србија наставља да напредује у приступним преговорима са ЕУ, али је напоменуо да ће брзина преговора и даље зависити од напретка у нормализацији односа са Приштином.

Миксер је, на почетку конференције за медије у згради Европског савета у Бриселу, изразио уверење да ће процес проширења тећи глатко и да ће Србија ускоро отворити и нова поглавља, конкретно поглавља 9, 13 и 33.

„Задовољство ми је што могу да саопштим да смо са Србијом отворили поглавље 6 које се односи на компанијско право и поглавље 30 које се бави економским односима са иностранством”, рекао је Миксер у обраћању медијима по завршетку Међувладине конференције, на којој је Србија отворила два нова поглавља у својим приступним преговорима.

Он је честитао министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић, истакавши да је „данас јасно показано да Србија наставља да напредује у приступним преговорима”.

Миксер је напоменуо да су поглавља која смо данас отворили комплексна и да је пред Србијом пуно посла, при чему српске законе треба прилагодити, а међународне споразуме ускладити са европским правним тековинама.

Изазов за Србију је, указао је он, и напредак који наша земља истовремено треба да постигне у реформама у вези са поглављима 23 и 24, која су најважнија кад је реч о владавини права.

„Брзина приступних преговора ће, такође, наставити да зависи од напретка у нормализацији односа са Косовом”, истакао је естонски шеф дипломатије.

Миксер не сумња да ће Србија остати једнако посвећена као што су, како је навео, то показале министарка Јоскимовић и нова премијерка Србије Ана Брнабић.

„Процес поширења ће се наставити глатко и Србија ће ускоро моћи да отвори и нова поглавља”, уверен је естонски министар.

Подсетивши да председавање ЕУ ускоро прелази у руке Бугарске, Миксер је закључио да ће поглавље 9 које се односи на финансијске услуге, поглавље 13 које се тиче рибарства и поглавље 33 у вези са финансијским и буџетским одредбама - „бити Србији на дохват руке”. 

(Танјуг)


Коментари12
30014
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

КПБ СЗ
Политика балансирања и неутралности је ЗАВРШЕНА одласком председника у Париз на састанак са Макроном који заступа “Париски клуб”, Рубенсом Мајклом Блумбергом богаташем из Њујорка и представницима “Мерил Линча” (велике америчке инвестиционе банке), као и бившим генералним секретаром ОУН Бан Ки Муном. Са усвајањем поглавља 30 распродаја Срба и српских територија је дефинитивно готова. Улазак Србије у Светску трговинску организацију и прихватање правила о промету све робе без ограничења, укључујући и ГМО, укидање економско-трговинских односа које Србија има са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, као и учешће Србије у ЦЕФТА споразуму само то потврђују и наравно, то је и дефинитивно одустајање од евроазијских интеграција и забадање ножа у леђа Кини и Русији.
slavko
Poglavje 30 i ekonomski odnosi sa inostranstvom podrazumevaju ukidanje svih povlaštenih odnosa sa trečim zemljama ukoliko čitava EU nema takve povlaštene odnose. Dakle ili če čitava EU imati slobodan pristup Rusiji i obrnuto ili neče imati ni Srbija.
Marko
Netočno. U principu je tako, ali zato i postoje pregovori da bi Država ( u ovom slučaju Srbija) postavila svoje najvažnije prioritete i kroz pregovore dogovorila eventualne iznimke od općeg principa. Naravno da to mora biti potkrijepljeno snažnim činjenicama i tumačeno preko sposobnih pregovarača. Pitanje je da li je izvoz Srbije u Rusiju doista toliko ekonomski bitan za Srbiju (koliki je % od ukupnog izvoza) ili je to više političko pitanje.
Препоручујем 2
boban
Ne slazem se sa onima koji omalovazavaju gospodju Joksimovic. U ovoj vladi jedino ona i ministarka transporta Zorana Mihajlovic mogu da pokazu konkretne rezultate svog rada (otvorena poglavlja ili kilometre autoputa. Isti nisu nesto preterano impresivni, ali postoje. Za nikoga drugoga u vladi se to ne moze reci, ukljucujuci i premijerku.
Урош
Видимо да Тањуг у овом тексту хвали наш напредак у усклађивању правила понашања са друштвима ЕУ. Затворено је поглавље које се односи на науку, памет се лако договорила. Проблеми су у заштити животне средине и праву и правди, а како ће бити са спољном политиком видећемо. Ко се селио зна да кад дође у нови град у нови крај мора да прихвати нова правила, постоје изузеци кад си много јак па си јачи од свих или много интелигентнији, што са нама није случај.
Mića Smederevac
Da li je poglavlje 30 kukavičje jaje?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља