среда, 03.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 13.12.2017. у 21:41 О. Јанковић

Деца оскрнавила јеврејско гробље

Спекулише се да је међу малолетним хулиганима који су у ноћи између 8. и 9. децембра ове године прескочили ограду и демолирали Јеврејско гробље и један од учесника догађаја од пре годину дана када су у Новом Саду запаљена двојица бескућника
Порушено четрдесет седам споменика (Фо­то О. Јан­ко­вић)

Панчево – Један од тројице малолетника који су упали на Јеврејско гробље у Панчеву и оскрнавили 47 гробова рушећи надгробне споменике и плоче, а који је био бекству, пронађен је и ухапшен у Новом Саду, потврђено је из Полицијске управе Панчево за „Политику”. Друга двојица, један узраста 16, а други 13 година, налазе се у притвору и чекају да буду изведени пред судију за малолетнике Вишег суда у Панчеву, што би требало да уследи пошто Више тужилаштво у Панчеву заприми кривичну пријаву, која им још није стигла, потврђено је за наш лист.

У међувремену, спекулише се да је међу малолетним хулиганима који су у ноћи између 8. и 9. децембра ове године прескочили ограду и демолирали Јеврејско гробље и један од учесника догађаја од пре годину дана када су у Новом Саду запаљена двојица бескућника, када је од последица опекотина преминуо Драгутин Т., а човек који је делио са њим склониште повређен.

„Политика” има незваничну потврду да је реч о Александру К. који је након поменутог злочина смештен у Дом за децу и омладину без родитељског старања „Споменак” у Панчеву, а да је крајем прошле седмице, непосредно пре инцидента на гробљу, побегао из дома са још двојицом штићеника.

Дом за незбринуту децу „Споменак” је, како сазнајемо, установа отвореног типа и штићеници у њему живе као код куће, што значи да им кретање није ограничено. То се односи на све узрасте штићеника којих овде има узраста од седам до 26 година. Они у дому могу да бораве све до завршетка школовања, завршно са окончањем факултетских студија.

Против  све тројице осумњичених малолетника од 15 и 16 година поднета кривична је пријава Вишем тужилаштву у редовном поступку, док тринаестогодишњак који је био са њима није кривично одговоран.

Чувар  који живи у кућици на Јеврејском гробљу је у петак 8. децембра у ноћним сатима уочио тројицу тинејџера како прескачу ограду гробља и чуо ломљаву, али из непознатих разлога о томе није одмах обавестио полицију. У току ноћи 8. и 9. децембра они су рушили споменике и дивљали по гробљу, али је случај пријављен тек три дана касније.

Управ­ник до­ма „Спо­ме­нак”: Ни­ко од шти­ће­ни­ка не­ма ве­зе са до­га­ђа­јем у Но­вом Са­ду 

Згариште на коме је изгорео бескућник Дра­гу­тин То­дор­че­вић (64) (Фо­то С. Ковачевић)

„То што се де­си­ло је ужа­сно. На­ша де­ца су да­ла из­ја­ве. Оче­ку­јем да ће ме не­ко од над­ле­жних оба­ве­сти­ти о че­му је реч ка­ко то већ про­це­ду­ра на­ла­же”, из­ја­вио је за Пор­тал 013 ин­фо Вла­ди­мир Сте­ва­нов­ски, в. д. ди­рек­то­ра До­ма „Спо­ме­нак” у Пан­че­ву. Он је до­дао да ни­ко од шти­ће­ни­ка ко­ји су тре­нут­но у овом до­му не­ма ни­ка­кве ве­зе са тра­гич­ним до­га­ђа­јем у Но­вом Са­ду, ка­да су спа­ље­на дво­ји­ца бес­кућ­ни­ка.  O. J.

Са дванаест година палио бескућника, мајци се суди

Је­дан од ма­ло­лет­ни­ка ко­ји су осум­њи­че­ни за ру­ше­ње Је­вреј­ског гро­бља у Пан­че­ву на­вод­но је је­дан од тро­ји­це де­ча­ка ко­ји су би­ли за­јед­но у дру­штву ка­да је у Но­вом Са­ду про­шлог де­цем­бра за­па­љен бес­кућ­ник Дра­гу­тин То­дор­че­вић (64). Од по­сле­ди­ца опе­ко­ти­на, чо­век је убр­зо умро у бол­ни­ци. 

По­је­ди­ни ме­ди­ји чак твр­де да је реч о истом оном де­ча­ку из дру­штва ко­ји је па­лио кар­то­не и ба­цао на бес­кућ­ни­ка у сну, и ко­ји је ка­сни­је сме­штен у дом за ма­ло­лет­не пре­ступ­ни­ке у Пан­че­ву. Он је та­да имао 12 го­ди­на. 

Због свог уз­ра­ста ни­је мо­гао да од­го­ва­ра кри­вич­но, јер је ста­ро­сна гра­ни­ца од­го­вор­но­сти 14 го­ди­на, па јав­но ту­жи­ла­штво го­ни ње­го­ву мај­ку Дра­ги­њу Јо­ва­нов (49). Су­ди јој се за гру­бо за­не­ма­ри­ва­ње де­те­та, за ко­је је за­пре­ће­на ка­зна до три го­ди­не за­тво­ра. Су­ђе­ње ипак ни­је од­ма­кло да­ље од по­чет­ка јер се окри­вље­на не ода­зи­ва по­зи­ви­ма су­да, а по­ли­ци­ја је на дру­го ро­чи­ште у но­вем­бру ни­је при­ве­ла, иако је то суд­ски би­ло на­ло­же­но.

Шта је са дру­гом дво­ји­цом де­ча­ка из Но­вог Са­да? У ту­жи­ла­штву је на­шем ли­сту ре­че­но да у тим слу­ча­је­ви­ма ни­је би­ло осно­ва за по­кре­та­ње по­ступ­ка. Је­дан од њих је био шти­ће­ник Деч­јег се­ла у Срем­ској Ка­ме­ни­ци, а дру­ги има по­ро­ди­цу где се мај­ка ра­ни­је већ жа­ли­ла но­во­сад­ском Цен­тру за со­ци­јал­ни рад да не мо­же да „иза­ђе на крај” са си­ном.

Оба­вља­ју­ћи ван­ред­ни над­зор, со­ци­јал­ни ин­спек­то­ри су та­да кон­ста­то­ва­ли про­пу­сте у ра­ду струч­ња­ка Цен­тра за со­ци­јал­ни рад у Но­вом Са­ду у ор­га­ни­зо­ва­њу за­шти­те јед­ног ма­ло­лет­ни­ка, те да ни­је обез­бе­ђен аде­ква­тан трет­ман и бла­го­вре­ме­но из­два­ја­ње из по­ро­ди­це.

За дру­гог ма­ло­лет­ни­ка на­ве­ли су да је стру­чан рад оба­вљен у скла­ду са овла­шће­њи­ма, да је ма­ло­лет­ник упу­ћен у дом­ски сме­штај, а да је о ње­го­вом по­на­ша­њу вас­пи­тач из­ве­шта­вао струч­ног рад­ни­ка цен­тра. 

За тре­ће де­те (нај­ве­ро­ват­ни­је де­чак чи­јој мај­ци се су­ди) на­ве­ли су да је цен­тар имао објек­тив­не те­шко­ће у спро­во­ђе­њу по­ступ­ка за­шти­те. На­вод­но је реч о то­ме да је по­ро­ди­ца че­сто ме­ња­ла пре­би­ва­ли­ште, па ни мај­ка ни де­те ни­су би­ли до­ступ­ни со­ци­јал­ним рад­ни­ци­ма. Про­пу­сти ни­су на­ђе­ни у Де­чи­јем се­лу. С. Ковачевић

Коментари11
1f243
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ilic Momcilo
To jesu strasne stvari.Ali ne trba da se cudimo posle svega sto smo doziveli posle 90-tih.Ko sme da tvrdi da nismo zrtve poznatog sindroma posle prezivljenog.Na kome se to odrazava.!? Pa na deci, koja i treba da budu ostro kaznjena, iako stalno gledaju gomilu ljudi i dovoljno roditelja koji treba da su po zatvorima.Budimo posteni i priznajmo,makar mi stari Beogradjani da u parlamentu imamo nekoliko starih i novih siledzija i "sibadzija".I parlamentarci to znaju i cute.Nema kod nas cuda,niti ce brzo nestati.
Mili
Dogadjaj treba nazvati pravim imenom: To je akt antisemitizma. Pocinioce surovo kazniti.
Bato
Mislim da roditelji te djece sa nacistickim osobinama imaju punu odgovornost.Rusiti jevrejske nadgrobne spomenike u Srbiji je zlocin koji se podvodi pod nacizam.Ovo treba zestoko kazniti a groblje dovesti u red.
Douglas Bader
U Crnu Reku sa njima! Na 2 godine.
Pancevac
A sta se ovde iscudjavamo kad u samoj Skupstini drzave imamo ponasanja onih punoletnih za koja se moze reci da su na nivou ponasanja ovih maloletnih. I jedni i drugi rade sta im padne na pamet, nasilno, primitivno i destruktivno.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља