уторак, 15.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:17

Европски парламент неће мењати гирос и кебаб

Посланицима у Стразбуру недостајала три гласа да забране фосфатни адитив у специјалитетима од чије продаје живи 200.000 људи
Аутор: Јасмина Павловић Стаменићчетвртак, 14.12.2017. у 22:00
Донер кебаб се спрема у локалу у Франкфурту (Фото Бета/АП)

Од нашег дописника
Атина – Гирос и кебаб су спасени. Национални специјалитет Грчке је за сада одолео европским правилима и до краја 2018. године, како је одлучено на заседању у Стразбуру, неће се поново расправљати о његовој судбини. Посланици Европског парламента (ЕП) који су инсистирали на забрани додавања фосфата месу за гирос и кебаб остали су у мањини – додуше, за само три гласа.

Лакнуло је не само Грцима већ и многим другим угоститељима у ЕУ које су гирос и кебаб, буквално, хранили. Јер, више од 200.000 Европљана се бави продајом ових специјалитета који су симбол брзе хране на јужњачки начин.

Када је Европска комисија (ЕК) покренула питање забране употребе фосфата – дакле, посредно и гироса и кебаба, у чијој се припреми овај адитив користи за побољшање укуса и влажности меса – Грци су били у шоку. У паници су били и Турци у Немачкој, где је донер кебаб убедљиво најпопуларнија улична храна, која се продаје у више од хиљаду малих објеката. Само у Немачкој је половина од 200.000 радних места у производњи и продаји кебаба.

Грци су покушај мешања активиста за здраву храну и европарламентараца у рецепт за гирос доживели лично, као ударац на њихову традицију и навике. На друштвеним мрежама, које су се усијале од бурних реакција, многи су се питали: „Да ли је то Европа коју желимо?”

„Има ли још нешто што би Европа могла да учини како би променила и укалупила Грке”, питали су се они на „Твитеру” и „Фејсбуку”, коментаришући да ће, изгледа, доћи време када ће гирос, који је саставни део на сваком менију у Грчкој, по налогу Европе јести кришом, у нелегалним кафанама.

Правила ЕУ забрањују употребу фосфатних адитива у припреми меса. Међутим, постоје одређени изузеци. Проблем је настао када је ЕК покренула питање званичног одобрења за употребу фосфата у замрзнутој јагњетини, овчетини, говедини и телетини које се припремају на ражњу или на роштиљу. Идеја је била да се овако припремано месо, с обзиром на то да је додавање те хемијске материје забрањено, усагласи са постојећом праксом. Ту је испливао и проблем гироса и кебаба. Одмах од почетка, тај је предлог изазвао негативне реакције.

У ЕП су се, нарочито посланици Зелених и социјалиста, позивали на истраживања према којима додавање фосфата може да повећа ризик од срчаних обољења и изазове промене на костима. Речено је и да су контроле хране показале да су фосфати који се користе у дубоко замрзнутом месу за гирос и кебаб опасни по здравље ако се поново одмрзавају и загревају. Мишљења стручњака су подељена, а европске институције ће штетност фосфата као додатка месу поново разматрати крајем 2018. године.

У међувремену, блок народних партија, највећи у ЕП, наглашава штету у виду укидања оних 200.000 радних места уколико фосфати буду забрањени, а са њима гирос и кебаб. Портпарол ЕК за безбедност хране Анца Пандурару инсистира на томе да нико нема намеру да забрани национална јела и да је циљ само то да храна буде потпуно безбедна.

Грчка Федерација индустрије месних прерађевина, међутим, тврди да се фосфати не користе у припреми меса у Грчкој. Овдашњи медији коментаришу да су произвођачи гироса извојевали важну победу у ЕП и да су сачували образ националном специјалитету.

„Замислите Грчку без гироса”, прокоментарисао је водитељ вечерње информативне телевизијске емисије. „Немогуће!”


Коментари7
6d789
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Братислав Рисимовић
Докон поп и јариће крсти.
Spaseni fosfati
A sto ne recete koliko ih bukvalno zivi od tih splacina i slicnog jer si ne mogu priustiti normalnu ishranu !
slavko
Zna se kolika je dozvoljena koncentracija nitrata u pitkoj vodi. Sve što je više od toga smatra se "pišnicom" i opasno je po zdravje. No u spomenutom mesu koncentracija nitrata je hiljadu puta viša od dozvoljene koncentracije u pitkoj vodi. A sve bacamo u sebe!
Muradin Rebronja
Глупа идеја да глупља не може бити. Уз вођење рачуна да месо буде безбедно и по хасап стандардима, ово је одличан, здрав и јефтин производ. А богме и профитабилан.
Na lepom plavom Dunavu
A kada mi budemo primljeni u EU spasice se pljeskavice, cevapi, burek i jorgut!!!!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља