понедељак, 16.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:11

Незаборавни повратак Погорелића

Аутор: Б. Васиљевићсубота, 16.12.2017. у 22:55
Пр­о­ба на Ко­лар­цу пред кон­церт (Фо­то Мар­ко Ђо­ко­вић)

Већ код пр­вог ко­ра­ка при­ли­ком из­ла­ска на сце­ну Ве­ли­ке дво­ра­не у Ко­лар­цу до­че­кан је стра­стве­ним апла­у­зом и ова­ци­ја­ма. Де­це­ни­је ко­је су де­ли­ле чу­ве­ног пи­ја­ни­сту Иву По­го­ре­ли­ћа и бе­о­град­ску пу­бли­ку не­ста­ле су за трен. Из­гле­да­ло је као пре три­де­се­так го­ди­на ка­да је по­след­њи пут на­сту­пао у пре­сто­ни­ци – оп­чи­ње­на пу­бли­ка с јед­не стра­не и вир­ту­оз за кла­ви­ром с дру­ге.

Кар­те за кон­церт већ одав­но су би­ле рас­про­да­те, а по­што­ва­о­ци овог бри­љант­ног пи­ја­ни­сте пред Ко­ла­рац су сти­гли и сат и по пре ње­го­вог на­сту­па.

– Већ сам слу­шао По­го­ре­ли­ћа у За­гре­бу ка­да је с орке­стром сви­рао у дво­ра­ни „Ли­син­ски”. Он је по­се­бан. На не­ки на­чин он је узор свим мла­дим пи­ја­ни­сти­ма из Ср­би­је јер сма­тра­мо да је де­лом наш. Је­дан је од нај­ве­ћих пи­ја­ни­ста да­нас. Мо­же­те да га во­ли­те или не во­ли­те, али ка­да сед­не за кла­вир то је чу­до – ка­же Вук Бо­жи­ло­вић, ко­ји и сам сви­ра кла­вир. За­јед­но с Бо­жи­ло­ви­ћем на кон­цер­ту у За­гре­бу био је и ње­гов друг Ду­шан Гр­о­зда­но­вић.

– По­го­ре­лић је дру­га­чи­ји од свих, сва­ки део ње­го­вог сви­ра­ња раз­ли­ку­је се од оста­лих. Јед­но­став­но је упе­ча­тљив – ис­ти­че Гр­о­зда­но­вић, пи­ја­ни­ста.

По­го­ре­лић je сви­рао Шо­пе­нов „Кон­церт за кла­вир и орке­стар бр. 2 у еф-мо­лу” и то на кла­ви­ру вред­ном 19 ми­ли­о­на ди­на­ра ко­ји је упра­во он и ода­брао.

– Тре­ба­ло нам је три го­ди­не да при­ку­пи­мо но­вац за на­бав­ку но­вог кла­ви­ра, па су се ле­тос ко­нач­но сте­кли усло­ви да то и ре­а­ли­зу­је­мо. За­мо­ли­ла сам Иву да он ода­бе­ре но­ви ин­стру­мент, а он је при­стао без ика­квих усло­ва. Оти­шао је у Хам­бург и у то­ку два да­на па­жљи­во пре­гле­дао оно што му је по­ну­ђе­но. Ода­брао је кла­вир мар­ке „стејн­веј”, а ин­стру­мент је у на­шу зе­мљу сти­гао пре не­ко­ли­ко да­на – ка­же Мир­ја­на Ми­ма Ла­за­ре­вић, уред­ни­ца Му­зич­ког пр­о­гра­ма на Ко­лар­цу.

Овај ин­три­гант­ни му­зи­чар ро­ђен је у Бе­о­гра­ду, а пр­ве му­зич­ке ко­ра­ке учио је у му­зич­ким шко­ла­ма „Др Во­ји­слав Вуч­ко­вић” и „Мо­кра­њац”. Шко­ло­ва­ње је на­ста­вио у Мо­скви, где је упи­сао сту­ди­је кла­ви­ра на Мо­сков­ском кон­зер­ва­то­ри­ју­му „Пе­тар Иљич Чај­ков­ски”. По­сле не­ко­ли­ко по­бе­да на др­жав­ним так­ми­че­њи­ма у СФРЈ, По­го­ре­лић је 1978. у ­Те­рнију­ ­на Међун­ародно­м ­пијани­с­ти­чком так­ми­чењу о­сво­јио прв­у ­на­гра­ду. Међ­ун­ар­одна аф­ир­мација­ почела је после његовог неуласка у финале престижног Међународног такмичења „Фредерик Шопен”, у Варшави 1980. године, због чега је позната пијанисткиња Марта Аргерич, у знак протеста, напустила жири, проглашавајући га генијем.

Након овога Погорелић бележи наступе у престижним светским концертним дворанама. Свирао је с водећим оркестрима као што су Берлинска филхармонија, Бостонски симфонијски оркестар, Чикашки симфонијски оркестар, Бечка филхармонија, Филаделфијски оркестар, Филхармонијски оркестар из Лос Анђелеса, Филхармонијски оркестар Тонхале, Лондонски симфонијски оркестар…

Погорелић ће у Београду наступити и у понедељак, такође на Коларцу. Први, синоћњи концерт огранизовала је Музичка продукција РТС-а а уметника је пратио Симфонијски оркестар РТС-а под управом Бојана Суђића. Иначе, поштујући жељу славног пијанисте, организатор није дозволио фотографисање за време наступа.

У понедељак ће Погорелић свирати сам. Овај концерт организује Центар за музику и део је трећег циклуса „Коларац – твој свет музике”.


Коментари15
8753f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Raca Milosavljevic
... o majstorstvu na dirkama klavira nema diskusije ... o rodjenom Beogradjaninu koji nije imao nikakvu rec za svoj rodni grad ... radije bez komentara ...to govori o Pogorelicu i o Beogradu ...
dr Slobodan Devic
Ivo Pogorelic je veliki umetnik, bez obzira sta o njemu mislili i Srbi i Hrvati. Tuzno je kada politika pocne da zloupotrebljava kulturu. Umetnici zblizavaju ljude, a politicari ih guraju u konflikte (politicke, ratne, ...). Ostavite umetnike na miru ...
Petar Petrović
Jedan dobar klavir košta koliko i 2 bolja službena automobila. Koliko je za poslednih 30 godina kupljeno klavira a koliko limuzina? Gde bi nam bio kraj da u svakoj opštini imamo Steinway?
Dejan
Pogorelic - genije?! Ma, daj covece...ne budali!!!
Miki Andrejevic
Imao sam srecu i zadovoljstvo da radim sa Ivom na magicnom koncertu koji je odrzan u Sava Centru sa Beogradskom Filharmonijom pre 30 godina. Covek je izuzetan umetnik i Genije - tacka!
Препоручујем 9
bogdan basaric
@Dejan , Pogorelic mozda nije genije ali je svakako covek koji je u poslednjih 30 godina , jedini koji nesto vredi na svetskoj muzickoj sceni a da potice iz naseg podneblja. Rodjeni Beogradjanin ...
Препоручујем 25
Sasa Trajkovic
Kultura je bila najveća koleteralna šteta ratnih i posle ratnih godina kada su mnoge veze i mnogi mostovi između različitih naroda bivše Jugoslavije porušeni. Ljubav Pogorelića i Beograda je lepa i intimna priča pa je koncert nosio notu sentimenta i nostalgije upravo ono čega nam na ovim prostorima tako mnogo nedostaje. Nadam se da je posle ovog koncerta podignut makar jedan most prijateljstva između velikog umetnika i njegove verne publike.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља