среда, 13.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:18

Од јануара продаја млека, сира, кобасица на кућном прагу

Мали произвођачи уводе се у легалне токове, храну ће моћи да продају у газдинствима, на локалним пијацама или да их потрошачима шаљу на кућну адресу
Аутор: И. Албуновић, Ј. Антељнедеља, 17.12.2017. у 22:00
(Фото А. Васиљевић)

Мали продавци млека, меса, кобасица, јаја, рибе, од 1. јануара ће моћи легално да продају своје производе, и то практично са кућног прага.

Усвајањем новог правилника о директној продаји дата им је шанса да изађу из сиве зоне пословања и потрошачима, без зазирања од инспекције, понуде традиционалне производе. Робу ће моћи да продају у газдинствима, на локалним пијацама и у малим трговинама. Или да је директно шаљу на кућну адресу потрошача.

Мали произвођачи су они који недељно продају максимално 200 литара млека, 500 јаја или 100 комада живине. У ову групу спадају и они који за продају имају до 100 килограма месних прерађевина недељно. Дозвољене количине могу бити и веће, у случају да робу нуде регистроване мале млекаре, кланице или прерађивачи меса. Храну ће моћи да продају само на територији Србије.

Према прописима, произвођачи ће бити директно одговорни за безбедност и квалитет хране и мораће да испуне ветеринарско-санитарне и опште услове хигијене намирница. Међутим, неће бити у обавези да уводе систем Хасап, односно принцип анализе опасности и критичних контролних тачака производње. Фармери ће бити дужни да најмање два пута годишње контролишу узорке намирница. Произвођачи млека ће имати ригорознији надзор, једном квартално очекују их испитивање сировог млека на укупан број бактерија. Живинари ће једном годишње контролисати месо на присуство салмонеле.

По речима Тамаре Бошковић из Управе за ветерину, на прописима је рађено две године заједно са произвођачима. Циљ Министарства пољопривреде био је да се традиционална производња у малим газдинствима стандардизује и произвођачима олакша освајање тржишта. Као и да се задовоље све веће потребе купаца за домаћом „природном” храном.

– Никада и није било забрањено продати сирово млеко са кућног прага. Знамо да се то и до сада дешавало, али је сада и прописима уређено. Тиме су произвођачи добили већу одговорност. Намирнице морају да буду здравствено исправне, а дозволу за продају ће имати само они произвођачи који имају сопствену производњу – објашњава наша саговорница.

Мали произвођачи биће уписивани у посебан регистар, не само због контроле ветеринарске инспекције већ и због тога што ће имати олакшане услове пословања. Колико је ова врста продаје безбедна за потрошаче? Бошковић каже да флексибилност не значи небезбедност и да су стандарди јасно прописани.

 – Хигијена ће морати да буде по задатим стандардима, а животиње здраве. Тај произвођач, рецимо, можда неће имати апарат за санитацију ножева, али они морају да буду чисти, кувани у врелој води – истиче Бошковић.

У доношењу нових прописа коришћена су искуства Аустрије, Француске и Мађарске. Показало се да је то био добар подстицај за мале произвођаче да развијају традиционалну производњу на својим газдинствима. До тада, они углавном нису успевали да парирају великим произвођачима због недостатка капитала да уведу и испоштују ригорозне стандарде производње у Европској унији.


Коментари36
2541e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ВлаДо
Када ћу моћи продавати ракију на прагу и то без салмонеле и трихиноза?
Trihinela,Salmonela i ostale.....
Moj komentar je da nemam komentar na ovoliko kontradiktornosti.
Dakic Zeljko
Nije ovo lose,jer AKO DOBRO POZNAJES seljaka i znas da ima kvalitetan prozvod,a donosi ti na vrata ,umesto da ides na pijacu!Naravno da svako treba i da dobro proceni sta zaista kupuje!
marko
@Anka, Само онај ко има промет преко 8 милиона динара мора да води књиге и евиденцију ПДВ-а, и да издаје рачуне, остали то нису обавезни по закону. А колико ми је познато у сусЈедству постоје сличне ствари, чак и млекомати, а млеко би требало да је доста осетљиво, а ето тај хрватијански изум није био сметња.
Препоручујем 4
Anka
A ko ce da kontrolise to sto seljak prodaje? Hoce li seljak da vama ostavi racun i da plati drzvi porez, i ko ce to da kontrolise? Mozda je ovo nova europiska polititika, srbijanski izum, koji ce EU prihvatiti, i otvoriti sirom vrata Srbiji, bez pregovora o ijednom poglavlju.
Препоручујем 8
Vasa
" ... bez zaziranja od veterinarske i sanitarne inspekcije ..."?!?!?. ... Auuuu! .... Pomozite, ... jesam li ja ovo dobro procitao, ili se to vuciceva Srbija vraca u 'zdravstveno-sanitarni 15. vek'?! Njegov Brisel ce ga verovatno predloziti za Nobelovu Nagradu iz Medicine, kada cuje za ovu najnoviju 'genijalnost' ... ?
svetlana
@A ko Veso uništi nas veterinsrski zavod u Srbiji i natuče se para? Ja znam, a znaš li ti?
Препоручујем 18
Урош
значи регистровани мали произвођачи моћи ће да продају директно, па ето супер викендице региструјте ко мале произбођаче, џак са сланином и кобасицама на леђа и по солитерима од врата до врата, или наручивање преко интернета испорука дроновима (до 300м висине није потребна посебна дозвола) ах колико могућности, идуће године у ово време .....
Makaric Mirko
Pa sto onda iz solitera dolaze na selo da kupuju, sir, jaja, kobasice, sunke, slanine, rakiju, vino i sve se hvale kako su kupili domace?
Препоручујем 5

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља