понедељак, 14.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:05

Запис о Милутину прву школу „остарио” 55 година

Аутор: Бранко Пејовићпонедељак, 25.12.2017. у 12:15
Прва основна школа Краља Петра Другог (Фото С. Јовичић)

Ужи­це – Нај­ста­ри­ја шко­ла у гра­ду на Ђе­ти­њи, Пр­ва основ­на шко­ла кра­ља Пе­тра Дру­гог, ових да­на је обе­ле­жи­ла свој дан. Уз при­год­на де­ша­ва­ња и – јед­ну нео­бич­ност. 

На­и­ме, на по­зив­ни­ци и пла­ка­ту за све­ча­ност пи­ше да се обе­ле­жа­ва 188. го­ди­шњи­ца ње­ног по­сто­ја­ња, да­кле тра­је од 1829. го­ди­не. Али до са­да је ова уста­но­ва сво­ју исто­ри­ју ра­чу­на­ла од 1884, ка­да је ње­на са­да­шња школ­ска згра­да по­диг­ну­та, за­слу­гом ужич­ког тр­гов­ца Или­је На­ран­џи­ћа, ко­ји је нај­ве­ћи део сво­је имо­ви­не у то до­ба за­ве­штао за град­њу пр­ве шко­ле.

Оту­да је на лањ­ским по­зи­ви­ма за школ­ску го­ди­шњи­цу пи­са­ло да се обе­ле­жа­ва 132. го­ди­шњи­ца уста­но­ве. Са­да, кад по тој ло­ги­ци тре­ба да има 133 ле­та, на­јед­ном је до­гу­ра­ла на 188.

Про­ве­ри­ли смо, за­бу­на ни гре­шка ни­је. Ка­ко је то шко­ла, а ти­ме и исто­ри­ја основ­ног школ­ства у гра­ду, у ме­ђу­вре­ме­ну за 55 го­ди­на оста­ри­ла, пи­та­ли смо Ни­ко­лу Ба­це­ти­ћа, ди­рек­то­ра Пр­ве основ­не шко­ле кра­ља Пе­тра Дру­гог. 

– Тра­га­ју­ћи за по­да­ци­ма о про­шло­сти школ­ства у Ужи­цу до­шао сам не­дав­но до ма­ло по­зна­те књи­ге за­ви­чај­ног ауто­ра Но­ва­ка Жив­ко­ви­ћа „Шко­ле и учи­те­љи у ужич­ком кра­ју у 19. ве­ку”. Ту, по­ред оста­лог, пи­ше сле­де­ће: „Пр­ви, др­жа­вом од­ре­ђен, и у Ужи­цу по­ста­вљен учи­тељ био је Ми­лу­тин Бу­ди­ми­ро­вић. Ње­га је ода­брао и по­слао сам кнез Ми­лош, а упут у Ужи­це и пи­смо ма­ги­стра­ту да га при­ми по­слао је из Бру­сни­це кне­жев брат Јо­ван Обре­но­вић. То је би­ло ок­то­бра 1829.”, на­во­ди у књи­зи Жив­ко­вић. Ов­де се мо­же про­чи­та­ти и да је 16. ок­то­бра те го­ди­не Јо­ван пи­сао ужич­ком ма­ги­стра­ту да му је дра­го што су „та­ко ле­по на­ме­сти­ли учи­те­ља” ко­га је он по­слао. У то вре­ме шко­ла је про­гла­ше­на за пра­ви­тељ­стве­ну, др­жав­ну, а од та­да у кон­ти­ну­и­те­ту по­сто­ји школ­ство у Ужи­цу – об­ја­шња­ва Ба­це­тић.

Он по­ми­ње и за­пи­се исто­ри­ча­ра Ми­о­дра­га Глу­шче­ви­ћа, ко­ји је пи­сао да је пр­ва ужич­ка шко­ла би­ла нај­пре сме­ште­на у Де­ми­ро­вом ха­ну, он­да на Ли­пи, па тек ка­сни­је на До­њој чар­ши­ји (где је са­да­шња згра­да Пр­ве основ­не шко­ле). 

– Да­кле, ка­ко је ука­зи­вао про­фе­сор Глу­шче­вић, шко­лу не чи­ни са­мо згра­да, не­го пре све­га тра­ди­ци­ја ра­да и по­сто­ја­ња. С об­зи­ром на чи­ње­ни­цу да смо ми пр­ва град­ска основ­на шко­ла, он­да нам та­ко ду­га тра­ди­ци­ја и при­па­да. Због ове го­ди­шњи­це ван­ред­но је за­се­дао Ак­тив исто­ри­ча­ра на­ше шко­ле, ко­ји је јед­но­гла­сан у ми­шље­њу да Пр­ва основ­на шко­ла трај­но ба­шти­ни ту 188 го­ди­на ду­гу тра­ди­ци­ју ужич­ког школ­ства. Ода­тле у по­зи­ви­ма и пла­ка­ти­ма за школ­ску све­ча­ност но­ва, 55 го­ди­на ду­жа го­ди­шњи­ца – на­во­ди ди­рек­тор, ина­че исто­ри­чар.

Овим по­те­зом Пр­ве основ­не мо­гла би да бу­де от­кло­ње­на не­ло­гич­ност ко­ја ду­го по­сто­ји у гра­ду на Ђе­ти­њи – да нај­ста­ри­ја сред­ња шко­ла бу­де без­ма­ло по­ла ве­ка ста­ри­ја од нај­ста­ри­је основ­не. На­и­ме, Ужич­ка гим­на­зи­ја сво­ју тра­ди­ци­ју ра­чу­на од 1839. кад ју је као по­лу­гим­на­зи­ју кња­жев­ска власт осно­ва­ла (са­да­шња згра­да ове сред­ње шко­ле на­пра­вље­на је 1893. го­ди­не), док је Пр­ва основ­на по­сто­ја­ње бе­ле­жи­ла од 1884, ка­да јој је по­диг­ну­та школ­ска згра­да. 

– Овом из­ме­ном код нас та не­ло­гич­ност се ис­пра­вља, за де­це­ни­ју има­мо ду­жу тра­ди­ци­ју од гим­на­зи­је. Нај­ста­ри­ја основ­на, ваљ­да, мо­ра би­ти ста­ри­ја од нај­ста­ри­је сред­ње шко­ле – за­кљу­чу­је Ба­це­тић.


Коментари9
b5c61
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ivan Karadzic
Najstarija skola u gradu je sada i zvanicno najstarija... Cestitam jubilej!
Јасмина
Школа о којој је реч је права мала "фабрика" лепих прича и догађаја. Честитке школи на јубилеју и новинару на избору теме.
Slobodan
Zaista nelogicnost da srednja skola bude starija od najstarije osnovne skole u gradu. Ovim je ta nelogicnost, odnosno greska ispravljena....
Mirjana Stojiljkovic
Kada bi se za godinu osnivanja Prve osnovne uzimala 1884. (kao do sada) onda neki od najvecih Uzicana kao sto su Ljuba Stojanovic, Ljubomir Kaljevic, Marija Maga Magazinovic ne bi "pripadali" ni jednoj skoli jer su osnovnu skolu pohadjali pre tog vremena. Podrska za nastojanje da se nelogicnost otkloni.
Зоран М.
Слажем се са констатацијом да је тема занимљива и да је чланак лепо написан. Ипак, мислим да је у уводном делу требало дати шири осврт на почетке образовања у Ужицу и околини што би такође занимало јавност.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља