петак, 18.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:23

Стефановић: Биће још смена у нишкој полицији

среда, 27.12.2017. у 15:41
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић (Фото Р. Крстинић)

После разрешења начелника полиције у Нишу, министар унутрашних послова Небојша Стефановић најављује још смена у нишкој полицији због нерешавања случајева паљења седам аутомобила у том граду за последњих неколико месеци, али и да ће тражити помоћ БИА.

МУП не крије ништа о случају „Херцеговачка"
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да полиција нема шта да крије у вези са извештајем Сектора унутрашње контроле о случају „Херцеговачка”, те да ће, када буде завршен, извештај бити достављен прво надлежном тужилаштву.На питање Инсајдера зашто та редакција није добила тај извештај ни после решења Повереника за информације од јавног значаја и шта се крије, Стефановић је рекао да се не крије ништа.„Када бисте ви добили тај извештај пре тужилаштва и када бисте објавили податке пре него што тужилаштво добије тај извештај, кад буде потпуно готов, ви бисте могли објављивањем тог извештаја да упозорите могуће извршиоце дела да боље припреме своју одбрану. Зашто бисмо то желели. Шта је у интересу јавности и грађана да ви то први објавите, да ви упозорите извршиоце могућег кривичног дела да се боље припреме”, упитао је министар.Стефановић каже да не може да разуме да неко има жељу да пре него што поступак крене, то објави из било ког разлога, да ли због већег тиража, читаности или гледаности.„То ми је просто невероватно”, додаје министар.Упитан када ће бити завршен тај извештај, Стефановић каже да он „не управља тим процесом”.Упитан о изјави потпредседника СНС Милоша Вучевића поводом ослобађајуће пресуде за бившег министра привреде Предрага Бубала, те да ли ту изјаву његовог страначког колеге тумачи као притисак на суд, Стефановић је говорио о примерима.„Дође до напада на полицајца, угрожен му је живот, нанете лакше или тешке повреде и онда тај дрипац оде пред суд и суд га казни на условну казну или му да наногицу или му да врло благу казну. Полицајци се питају, кад ухапсе неког са илегалним оружјем и онда то лице не буде чак ни затворски кажњено, онда се ми питамо каква порука се шаље од судова и полиције грађанима”, наводи Стефановић.Поставља се, каже, питање какав је судска пракса и шта је то што правосудни систем поручује грађанима. 

Од новог руководства полиције у Нишу очекује да врло брзо покажу ко су они који стоје иза паљења возила и да се починиоци приведу правди. Стефановић је рекао да је био забринут и да није био задовољан брзином решавања тих случајева и тиме што нема резултата, те да је од директора полиције Владимира Ребића тражио да примени све мере, укључујући и разрешење начелника Полицијске управе у Нишу, што је и учињено.

„Тиме смо желели да пошаљемо сигнал грађанима и свима у полицији да су резултати ти који неке људе држе на неким местима. Ово неће бити једина смена у Нишу, то ће бити шира акција у којој ће више људи бити разрешено”, рекао је Стефановић на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове на којој је представио извештај о раду МУП од јула до спетембра ове године.

Рекао је да жели да се дође до тога ко је палио аутомобиле, да има нека сазнања у вези са тим, али да она ништа не значе док нема конкретних доказа који би могли бити достављени тужилаштву.

У изјави новинарима после седнице одбора, Стефановић је рекао да ће за помоћ замолити БИА како би и она помогла својим сазнањима у решавању тих случајева.

„Важно је да покажемо да је тако нешто потпуно недозвољено у Србији”, каже Стефановић.

Одговарајући на питање новинара ко пали возила у Нишу и јуче у Новом Саду и да ли има нека поуздана сазнања, Стефановић је рекао да постоје одређена сазнаја, те поновио да није био задовољан оним што је био рад полиције пре свега у Нишу.

„Јуче се догодило у Новом Саду. Полиција у Новом Саду то доста добро и ефикасно ради, у претходном периоду су показали да су брзи што се тиче решавања оваквих дела”, каже Стефановић.

Он, међутим, наводи да је било више упозрења полицији у Нишу да и јавност и сви очекују да се те истраге брзо доведу до краја, поготово што је било неких индиција, те да је због тога данас директор полиције разрешио начелника Полицијске управе у Нишу.

„Очекујем да ће следећи в.д начелника и цео тим људи схватити колико је важно да својим радом покажу да завређују поверење, то је посао за који примају плату”, наводи Стефановић.

Упитан да ли су се полицајци у Нишу замерили неком из подземља или постоји неки проблем у полицији у том граду због чега је дошло до паљења аутомобиле, Стефановић каже да не мисли да постоји проблем у полицији.

„Свакако не искључујем ту могућност да наравно чим дође до паљења возила неког ко је функционер полиције у једном граду увек је један од праваца размишљања да је то везано за извршење, односно за сузбијање одређених кривичних дела и зато тим пре очекујем енергичнију и ефикаснију реакцију свих органа”, наводи Стефановић.

Поводом најаве још смена у нишкој полицији, Стефановић каже да ако се резултати не остваре не може се све завршити на смени једног човека већ и свих оних људи у ланцу који су били одговорни за решавање ових проблема.

„Очекујем да следећи в.д. начелника полиција врло брзо предложи како ће он да види решавање случајева и да све оне који су били неадекватни у поступању у овом случају разреши”, рекао је Стефановић.

Упитан да ли је истина да је паљење аутомобила уследило након што је полиција из Београда дошла да претресе један угоститељски објекат у Нишу који је у власништву лица из криминогене средине, Стефановић је рекао да се и та сазнања проверавају.

Каже и да је уведена пракса да потпуно ненајављено полиција из Управе криминалистичке полиције са специјалним јединицама улази на територију одређених градова и општина где сматра да се окупљају лица из криминогене средине и обавља ненајављене контроле тих објекта. „То ће бити пракса и у будуће. Наравно, нико не сме да мисли да је заштићен како год се звао и шта год био”, каже Стефановић.

Упитан о сада већ бившем начелнику полиције у Нишу који је некада радио у БИА где је две године имао недовољну оцену, Стефановић је рекао да је њему тадашњи директор БИА рекао да је реч о способном човеку и добром оперативцу.

„У то време и мишљење људи у полицији у Нишу било је такво, он је конкурисао на то место на шта има право по закону”, каже Стефановић. Навео је да не може да каже да бивши начленик полиције у Нишу ништа није урадио и да га жигошем као нерадника и неспособног.

„Али, то не значи да ако не даје одређене резултате да на том месту треба да остане вечно. То не важи само за њега, то важи за све остале”, рекао је Стефановић и додао да је у последње четири године промењен велики број начелника полицијских управа и да је то просто природна ствар.

Стефановић: Немамо проблем да проверимо уговоре са „Кип лајт”
 Полиција нема проблем да по предлогу тужилаштва провери сваку набавку, укључујући и уговоре о набавци осветљења са фирмом „Кип лајт”, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
Оговарајући на питање шефа посланичке групе СДС Марка Ђуришића о набавци новогодишње јелке за 83.000 евра која је постављена у Београду и навода да је очигледно реч о корупцији, Стефановић каже да претпоставља да Ђуришић мисли на Тадића, Шапића или Ђиласа пошто су, додаје, уговори са „Кип лајтом” од 1999. до 2012. „били много озбиљнији и много већи”.
„Побринућу се да видим да ли је неко од тих лица за процесуирање и шта је одговорност тих лица у различитим набавкама осветљења и по ценама по којима су набављана, а све оно остало што буде тужилаштво предложило, ми ћемо то проверити”, каже Стефановић.
Немамо проблем да проверимо сваку набавку и до 2017. године, додаје министар.
Након што је јавност сазнала да је јелка купљена од „Кип лајта” за 83.000 евра, градоначелник Београда Синиша Мали је наложио раскид уговора са том фирмом, која је потом саопштила да ће јелку поклонити грађанима. 

Од јула до септембра 10 убијених у породичном насиљу

У Србији је од јула до септембра било 10 жртава породичног насиља, у коме је убијено шест жена и четворо мушкараца, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

На седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, Стефановић је рекао да је од јула до септембра било 2.119 пријава за породично насиље што је, каже, скоро 20 одсто више него у истом периоду прошле године.

Навео је да је од јула до септембра донето укупно 7.847 хитних мера, од чега 2.558 мера привременог удаљења насилника из стана и 5.289 привреме забране приласка насилника жртви.

Стефановић је навео и расте поверења жртава у надлежне институције које се у све већем броју сличајева одлучују да насиље и пријаве. 

Стефановић: Пад криминалитета, нове мере за несавесне возаче

У Србији је од јула до септембра забележен пад криминалитета, ове године се очекује рекордна заплена разних врста дроге, а предвиђене су и нове мере за несавесне возаче које укључују обнављање видео-надзора саобраћајница, односно замену старих, новим савременијих камерама, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Представљајући извештај о раду МУП-а од јула до септембра ове године на скупштинском Одбору за одбрану и безбедност, Стафновић је истакао да је борба против корупције и даље у врху приоритета, те да је за три месеца откивено 386 кривичних дела са елементом корупције.

Навео је и да је за три месеца за 30 одсто повећано откривање кривичних дела из домена високотехнолошког криминала, да је међу њима највише злоупотреба и фалсификовање картица, те да у Одељењу за високотехнолошки криминал раде посвећени професионалци.

У случају претњи преко друштвених мрежа, Стефановић каже да ту има извесних проблема јер централе друштвених мрежа веома споро одговарају на полицијске захтеве, те да се у таквим случајевима посеже и за међународном правном помоћи.

„Нажалост, истраге трају месецима, то ствара одређени проблем, у јавности се ствара перцепција да се не предузимају мере, а реагујемо одмах по претњама на друштвеним мерама. Аутоматски се покреће истрага али резултати не зависе само од нас”, каже Стефановић.

Наводи да је од јула до септембра откривено за петину више кривичних дела злоупотреба положаја одговорног лица и за 15 одсто више кривичних дела злоуптреба службеног положаја, у односу на исти период прошле године.

Када је реч о општем криминалитету, Стефановић је рекао да се бележи позитиван тренд у смањењу кривичних дела, да је од јула до септембра забележно шест одсто мање кривичних дела против живота у односу на исти период прошле године, те да је смањен број убистава и тешких убистава.

У том период, додаје, расветљена су два тешка убиства у покушају и наводи да је око 70 одсто убистава извршено ватреним оружјем у нелагалном поседу.

Каже и да малолетнички криминал показује тенденцију смањења, те да је за три месеца ове године забележено око девет одсто мање малолетних учинилаца кривичног дела.

У укупној стопи криминалитета, каже Стефановић, малолетнички криминал је од јула до спетембра смањен на 6,1 одсто, док је у истом периоду прошле године био 6,7 одсто.

Од јула до септембра, наводи министар, расветљено је око 82 одсто разбојничких крађа, а у оквиру борбе против сиве економије скоро три пута је била већа заплена дувана у односу на исти период прошле године када је забележан рекордна заплена.

Број пријава за кршење јавног реда и мира је од јула до спетембра смањен за око 21 одсто у односу на прошлу годину.

У том период, каже министар, било је скоро 9.965 јавних скупова од чега око 83 одсто спортиских манифестација, као и три велика догађаја - Егзит, Бирфест и сабор трубача у Гучи.

Безбедност на граници је стабилна, наводи Стефановић и додаје да су од јула до спетембра поднете пријаве против 265 лица због илегалног преласка границе.

Када је реч о безбедности саобраћаја, Стефановић каже да је од јула до септембра забележно 9.479 саобраћајних несрећа што је, додаје, за два одсто више него у истом периоду прошле године.

Навео је да се од скоро применује и мерење просечне брзине возила на наплатним рампама, те да је активна служба пресретача на путевима.

„Најјефтиније је поштовати прописе, ништа не кошта, вежите појас”, каже Стефановић.

Министар је рекао да ће старе камере за видео-надзор саобраћаја бити замењене новим у оквиру пилот пројекта „Безбедан град”, а које ће бити веће резолуције и техничких могућности.

Нове камере, каже, омогућиће да се аутоматски врши бележење брзине и да се на основу прекорачења казне шаљу на кућну адресу.

Истакао је добру сарадњу полиције са Европлом и Интерплом и указао на резултате рада у области веропских интеграција када је реч о испуњавању акционог плана за поглавље 24.

Након расправе, скупштински одбор је усвојио извештај о раду МУП-а од јула до септембра и предложио парламенту да потврди Споразум са Грчком о међусобном признавању возачких дозвола. 

(Танјуг)


Коментари2
c3af3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mirko
A u Beogradskoj?
Milan
Tako to funkcionise u pravnom Srbistanu.A kada gradjani nocu zovu telefonom i kazu da ljudi sa kapuljacama u bagerima ruse a niko ne dolazi...Tu je sve jasno.A sad vise nevazi princip nevinosti.Svi su nevini dok se krivica nedokaze.To vazi za Nesu i slicne

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља