петак, 04.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 03.01.2018. у 21:22 М. Бра­ко­че­вић

Шест деценија среће Јованке и Братислава

Пензионерски брачни пар Спарић већ три године живи у Дому за старе „Бежанијска коса” у Београду
Ужи­ва­ју у сво­јој гар­со­ње­ри, окру­же­ни успо­ме­на­ма (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Упо­зна­ли су се у При­шти­ни, нај­ве­ћи део жи­во­та про­ве­ли у Па­ри­зу, а са­да су у Бе­о­гра­ду, у до­му за ста­ре на Бе­жа­ниј­ској ко­си. И то сво­је­вољ­но! Они су по­ро­ди­ца Спа­рић – Јо­ван­ка и Бра­ти­слав. У до­му жи­ве три го­ди­не и та­ко ће, ка­ко на­ја­вљу­ју, би­ти и убу­ду­ће. Го­ди­на коју су испратили за њих је била по­себ­на – обе­ле­жи­ли су шест де­це­ни­ја брач­не сре­ће. 

– Сви су нас пи­та­ли исто: „По­бо­гу, шта ће­те у до­му?” При­ја­те­љи ни­ка­ко ни­су би­ли за на­ше пре­се­ље­ње. Ни ку­мо­ви нас ни­су још по­се­ти­ли. Ни­ко­ме ни­шта не за­ме­ра­мо. Има вре­ме­на, са­ста­ће­мо се. Ов­де је ком­ши­лук до­бар, сви се ле­по дру­жи­мо. Окру­же­ни смо ста­ри­јим љу­ди­ма, што смо и ми са­ми, али се ипак та­ко не осе­ћа­мо. Не­ма­мо ути­сак да има­мо то­ли­ко го­ди­на. Бра­ти­слав бро­ји 83, а ја 80 – от­кри­ва Јо­ван­ка. 

И по­ред то­га што жи­ве у ста­рач­ком до­му, Спа­ри­ћи се не осе­ћа­ју ску­че­но и оту­ђе­но. У де­лу су где се на­ла­зе гар­со­ње­ре. До­бра стра­на жи­во­та под кро­вом ку­ће за тре­ће до­ба је, до­да­је Бра­ти­слав, то што увек мо­же да се ра­чу­на на дру­штво. И тим ле­ка­ра им је у бли­зи­ни, има­ју и ве­ли­ки днев­ни бо­ра­вак, би­о­скоп, по­шту, апо­те­ку... А из Гра­да све­тло­сти, у ко­јем су жи­ве­ли 45 го­ди­на, вра­ти­ли су се због но­стал­ги­је пре­ма род­ној гру­ди. Од­лу­чи­ли су да је бо­ље да ста­ре да­не про­ве­ду у сво­јој зе­мљи, не­го у ту­ђи­ни. 

Љу­бав на пр­ви по­глед
Спа­ри­ћи су се пр­ви пут сре­ли на игран­ци у До­му кул­ту­ре у При­шти­ни. Бра­ти­слав је био на­о­чи­ти гра­ђе­вин­ски тех­ни­чар. Јо­ван­ки, ле­пој сте­но­дак­ти­ло­граф­ки­њи, од­мах је за­пао за око. То је би­ла љу­бав на пр­ви по­глед. – Не­што је пу­кло у на­ма и тај жар нас гре­је и да­нас. Има­ла сам та­да 20 го­ди­на, он три ви­ше од ме­не. За­ба­вља­ли смо се око две го­ди­не, по­том и узе­ли 24. ма­ја 1957. Ни­ка­да се ни­сам по­ка­ја­ла – при­се­ћа се Јо­ван­ка. 

– На­ви­кли смо да смо стал­но за­јед­но, али се у то­ку да­на че­сто и раз­дво­ји­мо. Сва­ко по­ђе на сво­ју стра­ну, па се по­но­во са­ста­не­мо. Јед­но­став­но је: јед­но без дру­гог не мо­же­мо. Има ту све­га, и сва­ђа и сва­ђи­ца, али то све не­ка­ко бр­зо про­ђе – ис­ти­че Бра­ти­слав, а Јо­ван­ка на то до­да­је, сме­ју­ље­ћи се: „Али се не за­бо­ра­ви.”

– Ма, по­бор­ник сам те­о­ри­је да тре­ба жи­ве­ти и оста­ви­ти дру­ге, па чак и парт­не­ра, да жи­ви на ми­ру – до­да­је Бра­ти­слав.

Тај­на њи­хо­вог успе­шног бра­ка је у, ка­ко твр­де, до­брим жив­ци­ма и ме­ђу­соб­ном раз­у­ме­ва­њу. Ипак, без љу­ба­ви не­ма ни­шта, по­ру­чу­ју обо­је углас. 

– Има­мо ре­цепт за ква­ли­те­тан жи­вот: што ви­ше сме­ха и ве­се­ло­сти ду­ха. То је нај­бо­ља ме­ра, па чак и ка­да те жи­вот не ма­зи. Нас, на­жа­лост, ни­је ми­ло­вао, али ево др­жи­мо се, не да­мо се са­ло­ми­ти – пун је на­де Бра­ти­слав. 

Са еки­пом „По­ли­ти­ке” за­ка­зу­ју сле­де­ћи са­ста­нак за 17 го­ди­на. Та­да Бра­ти­слав пу­ни 100, па нас, до­да­је на кра­ју дру­же­ња, оче­ку­је да до­ђе­мо на жур­ку.

Коментари0
9661e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља