субота, 20.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:48
МОНГОЛСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТИ

Укус пуњеног мрмота

Монголи, уз осмех, нуде гостима да пробају национално пиће – арикх, кобиље млеко са вотком „џингис“, тешко и омамљујуће
Аутор: Петар Мићковићсубота, 06.01.2018. у 21:15
Монголски ловац са мамцем од беле вуне (Фотографије Пиксабеј)

Првих дана боравка у Монголији био сам помало збуњен. Шта јести и пити? Није мали проблем изгладнело гледати јеловнике у уланбаторским ресторанима (енглески језик овде још није стигао) и играти рулет сваштоједа на столовима монголских специјалитета.

Гастрономско искуство се увек плаћа, нарочито у егзотичној престоници Улан Батору, све док нисам окусио некакву бечку шницлу на монголски начин: реш печену, обмотану прженим гушчијим јајима. Није, додуше никад видела Беч, ни у најлепшим уланбаторским сновима, као ни сахер торта у хотелу „Џингис-кан”.

После неколико дана опрезног испробавања разних гурманлука, стиче се утисак да традиционална монголска кухиња не постоји, мада је све што се јело и пило имало некакав монголски укус. Препун соли и бибера.

Треба, затим, добро угасити жеђ. Монголи, уз осмех, нуде гостима да пробају национално пиће – арикх, кобиље млеко са вотком „џингис“. Кисело, тешко и омамљујуће (15 одсто алкохола). Моја прва и последња дегустација арикха, у исто време.

Према строгој подели, у Монголији постоје две кухиње – номадска и ловачка. Прва са прегршт млечних производа и месом у којем доминира овчетина, док у другој главно место заузима бодог – изнутрице од дивљачи.

Мрмот на мети

Номади (две трећине од 2,7 милиона Монгола) углавном једу цаган иде (сир, павлаку и кајмак) и пију ајраг (кобиље млеко), који се служи из великих бачви (200 литара), расхлађен. Најбољи је ферментисани ајраг, стар између три и пет дана. Монголи га пију свакодневно, „за срећу и добро здравље”.

У уланбаторским ресторанима може се наручити и национална гастрономска бизарност: пуњени мрмот, и то пуњен свим и свачим.

Мрмоти су дебљи и хранљивији од зечева, тврде Монголи и истичу да су ови степски глодари познати по својој невероватној наивности и радозналости: бела боја их потпуно хипнотише. Зато ловци на мрмоте непрестано машу белим марамицама, белом вуном и користе беле псе као својеврсне мамце.

Мрмотово печење је укусно и хрскаво на својеврстан начин: препуно је мишића јер ове животиње углавном живе под земљом, копајући рупе и бежећи од непријатеља.

У монголском јеловнику налазе се и ражњићи од вепровог меса, пресвучени јеленовим језиком. Најпопуларнији специјалитет је шорлог, монголски роштиљ са десетак врста меса.

Свеже испечена газела је специјалитет монголске степе, поготово после лова, када се месо пече и једе на лицу места. То је некад била омиљено јело канова и војсковођа, као и најслађи ловачки залогај.

Монголија је рај за месождере и млекопије, док воће и поврће чине прави раритет, нарочито изван Улан Батора. Бели лук је једини изузетак и стављају га у скоро свако јело. Зато монголске шаљивџије кажу да вампири овде нису навраћали још од давних времена Џингис- кана.

У сваком случају, вегетаријанци у Монголији представљају незнану врсту. Непознатију од вампира, који би овде можда могли да донекле обитавају и мукотрпно опстану само на строгој дијети, уз пуњеног мрмота и кобиље млеко са вотком „џингис“.


Коментари0
09859
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља