четвртак, 20.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:53

Национална кухиња као део културне баштине

недеља, 07.01.2018. у 09:00
Професионални кувари заслужни што нису заборављена српска тардиционална јела (Фото А. Васиљевић)

У петак, 15. 12. 2017. „Политика” је објавила да је Средња туристичка школа у Београду прославила 70 година постојања. Честитам запосленима леп јубилеј и захваљујем се „Политици” што извештава о правим вредностима.

Имао сам животну шансу да будем трећа поратна генерација која је похађала угоститељску школу у Београду. Прво за конобара, а после за кувара. Имао сам част да будем и наставник у тој школи, такође да је и моја деца и унучићи заврше. И најважније, своју супругу Раду сам упознао захваљујући раду у школи.

Иначе, школа је настала ангажовањем београдских ресторатера и хотелијера, који су одлучили да добровољним прилозима саграде школу. И тако је било, одрекли су се по десет пара од сваке продате кригле или флаше пива и за три године су сакупили новац да направе петоспратну зграду у центру Београда, у којој су били смештени школа, ресторан са кухињом, ученички дом и дом пензионера и угоститељских радника.

Иначе, Београд је далеко пре Опатије имао угоститељску школу. Још у другој половини 19. века у Ул. краљице Наталије постојала је Домаћичка школа под управом Катарине Поповића или Ивановић, у којој су учили спремање домаћих и страних јела и посластица.

За већину предмета нисмо имали књиге, већ је самопрегалачким радом наставника, надомештаван недостатак уџбеника. Имали смо, савременим речником речено, „интерактивну наставу”. Све је диктирано и тражено да се одмах понови тако што би неколико ученика прочитало шта је записано. Захваљујући тој методи добро смо све памтили. Много кувара је знало по неколико хиљада рецепата напамет. И сви смо учили два страна језика. Физичко васпитање и плес су били обавезни. Школа је била васпитно-образовна установа.

И најважније, дуално образовање је функционисало шест дана недељно. Резултати су били неспорни, многи ученици су одмах по завршетку школовања постајали шефови смена или заменици шефова кухиње. А добар део су били наставници који су широм Југославије наставили да предају услуживање, посластичарство и куварство.

Велики број београдских ђака је каријеру наставио у иностранству, и постали су својеврсни амбасадори СФРЈ, тј. Србије.

На свим већим међународним такмичењима освајали смо прегршт медаља. Тако се догодило да смо на Петом светском првенству у спремању куварских и посластичарских специјалитета у Луксембургу, 1986. освојили три златне медаље и пехар.

Захваљујући угоститељској школи и њеним школским радионицама, хотелу „Палас” и ресторанима „Голф” и „Шест топола”, сачувала се српска традиционална и српска модерна кухиња.

Због тога предлажем да средње угоститељске школе, Висока хотелијерска школа и Министарство за привреду и Министарство за туризам направе „карту српских јела” и озваниче је. Куварство и национална кухиња су део културе живљења, али и духовна баштина српског народа. Једини начин да остане тако јесте да се јела запишу, стандардизују и обнародују.

Мића Стојановић,
Кувар 


Коментари1
8f7c1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Konstantin Katafaj
Srdačan pozdrav, našem proslavljenom profesoru gastronomije, uzoru mnogih generacija! Čoveku, čija dela ne blede, čiji autoritet još uvek zari na gastonomskom nebu bivših jugoslovenskih republika. Kostantin Katafaj Predsednik Udruzenje Master Chef

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Погледи /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља