субота, 15.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:56

Страдања нишких глумаца

Аутор: Сло­бо­дан Т. Пе­тро­вићуторак, 09.01.2018. у 08:52
Нишко позориште (фото лична архива)

По­во­дом 130-го­ди­шњи­це ни­шког На­род­ног по­зо­ри­шта, 29. но­вем­бра 2017. го­ди­не пре­ми­јер­но је из­ве­де­на дра­ма „У чи­је име”, из пе­ра пр­ва­ка дра­ме у Ни­шу Алек­сан­дра Ми­ха­и­ло­ви­ћа. На све­тлост да­на иза­шла је исти­на о тра­гич­ном стра­да­њу ни­шких глу­ма­ца по­рат­не 1944. и 1945. го­ди­не. 

Пр­ви на­зив ни­шког по­зо­ри­шта био је „Син­ђе­лић”. Пред­ста­ве су из­во­ди­ли у ка­фа­ни „Евро­па”, а за­тим у До­му за­на­тли­ја, док 1939. го­ди­не по­зо­ри­ште ни­је до­би­ло сво­ју згра­ду. У то вре­ме, ан­самбл је био ве­о­ма бро­јан. Од­мах по до­ла­ску Не­ма­ца, стре­ља­ни су глум­ци је­вреј­ског по­ре­кла, а управ­ник по­зо­ри­шта и пе­то­ро глу­ма­ца су де­пор­то­ва­ни у за­ро­бље­ни­штво.

Пред уста­шким по­гро­мом, у Ниш до­ла­зи део ба­ња­луч­ког, као и део скоп­ског по­зо­ри­шног ан­сам­бла, ко­ји ни­је при­хва­тио бу­га­ри­за­ци­ју. Но­во­при­до­шли глум­ци су удах­ну­ли но­ви жи­вот ни­шком по­зо­ри­шту. По­ред игра­ња пред­ста­ва, са­ку­пља­ли су и сла­ли па­ке­те срп­ским вој­ни­ци­ма у за­ро­бље­ни­штву. У то вре­ме, у Ни­шу је ра­ди­ло и ама­тер­ско по­зо­ри­ште „Гим­на­зи­ја­лац”, ко­је је оку­пља­ло сред­њо­школ­це и сту­ден­те. 

По­сле осло­бо­ђе­ња гра­да, 14. ок­то­бра 1944. го­ди­не, но­во­у­ве­де­ни пре­ки суд осу­дио је на смрт и не­ко­ли­ко ни­шких глу­ма­ца. На не­по­зна­тој ло­ка­ци­ји стре­ља­ни су глум­ци Ју­ла Бу­квић, Ми­ја Ко­ва­че­вић и Жи­ка Вуч­ко­вић, а управ­ник по­зо­ри­шта, Кон­стан­тин Ата­на­си­је­вић је ухап­шен. Раз­ло­зи су до да­на­шњег да­на оста­ли не­по­зна­ти. Део глу­ма­ца из Ама­тер­ског по­зо­ри­шта „Ака­де­мац” по­слат је на Срем­ски фронт, а не­ки су ухап­ше­ни, под оп­ту­жбом да су при­па­да­ли тај­ној чет­нич­кој гру­пи. Пре­ки суд је „у име на­ро­да” осу­дио на стре­ља­ње мла­де глум­це: Ма­ри­ју Вуч­ко­вић, Алек­сан­дра Или­ћа, Ран­ка Ко­ва­че­ви­ћа, док је гим­на­зи­ја­лац Дра­ган Ми­хај­ло­вић умро од по­сле­ди­ца пре­би­ја­ња. 

Аутор је дра­му „У чи­је име” пи­сао на осно­ву аутен­тич­них до­ку­ме­на­та из Исто­риј­ског ар­хи­ва и на осно­ву са­ве­та и су­ге­сти­ја ку­сто­са На­род­ног му­зе­ја гра­да Ни­ша, Алек­сан­дра Дин­чи­ћа и Не­бој­ше Ози­ми­ћа. 

По­ред по­зо­ри­шне пред­ста­ве, успо­ме­ну на стре­ља­не глум­це тре­ба ове­ко­ве­чи­ти на ме­мо­ри­јал­ној пло­чи. 

Сло­бо­дан Т. Пе­тро­вић,  Кла­до­во 

 


Коментари1
836b6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dusan
Autenticno!sve hvale

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља