субота, 30.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 11.01.2018. у 08:52

„Ка­ди­ња­ча” исто­риј­ски дра­гуљ у Ва­ље­ву

Комплекс касарни „Кадињача” (Фото лична архива)

Ком­плекс ка­сар­ни „Ка­ди­ња­ча” Ва­ље­во, зи­дан је у до­ба Обре­но­ви­ћа, тач­ни­је две го­ди­не на­кон фор­ми­ра­ња Дрин­ске ди­ви­зи­је, 1885. о тро­шку на­ро­да окру­га ва­љев­ског. У њој је нај­пре био сме­штен Пе­ти пе­ша­диј­ски пук кра­ља Ми­ла­на, а од 1899. го­ди­не – 17. пе­ша­диј­ски пук, ко­ји је про­шао све бит­ке, ка­ко бал­кан­ских ра­то­ва та­ко и Пр­вог свет­ског ра­та, од Ку­ма­но­ва до Кај­мак­ча­ла­на, да би у за­вр­шној фа­зи ра­та, на­кон ре­ор­га­ни­за­ци­је ма­ја 1917, ње­го­во људ­ство би­ло рас­по­ре­ђе­но у дру­ге је­ди­ни­це Дрин­ске ди­ви­зи­је. 

Ка­сар­на из­ме­ђу два ра­та но­си на­зив Вој­во­да Жи­во­јин Ми­шић. У њој је на­стао и пр­ви вој­ни ор­ке­стар, а Ва­љев­ци су има­ли при­ви­ле­ги­ју да га слу­ша­ју бес­плат­но сва­ке не­де­ље у 16 ча­со­ва по­под­не, у пар­ку пре­ко пу­та ка­сар­не, ко­ји су 1892. го­ди­не вој­ни­ци из ове ка­сар­не на­пра­ви­ли и по­кло­ни­ли свом на­ро­ду.

Овај ком­плекс је и нај­ве­ће стра­ти­ште, по­сле Ко­лу­бар­ске бит­ке, кад Ва­ље­во по­ста­је град-бол­ни­ца у вре­ме пе­га­вог ти­фу­са 1915, ка­да су сви јав­ни објек­ти у Ва­ље­ву пре­тво­ре­ни у бол­ни­це, а та­да­шња ка­сар­на 17. пе­ша­диј­ског пу­ка би­ла је пр­ва и нај­ве­ћа ре­зер­вна вој­на бол­ни­ца, у ко­јој је жи­вот окон­ча­ла и на­ша нај­ве­ћа сли­кар­ка, бол­ни­чар­ка На­де­жда Пе­тро­вић. Ма­ло­број­ни срп­ски са­ни­тет под­јед­на­ко је ле­чио бо­ле­сни­ке и на­ше и не­при­ја­тељ­ске вој­ске. 

Ком­плекс је у пре­див­ном при­род­ном ам­би­јен­ту, окру­жен ви­ше­де­це­ниј­ским зе­ле­ни­лом, сто­лет­ним ли­па­ма, са ју­жне стра­не ре­ком Ко­лу­ба­ром, и пар­ком ко­ји је вој­ска 1892. и на­пра­ви­ла, чи­ни јед­ну ам­би­јен­тал­ну це­ли­ну ко­ја је од­у­век би­ла обе­леж­је гра­да Ва­ље­ва. 

Због све­га на­ве­де­ног, ова ка­сар­на тре­ба да бу­де ме­мо­ри­јал­ни цен­тар свих по­стра­да­лих у осло­бо­ди­лач­ким ра­то­ви­ма у слав­ној срп­ској исто­ри­ји, ко­је је Ср­би­ја од­у­век во­ди­ла, са ак­цен­том на Пр­ви свет­ски рат. Уни­шти­ти овај ком­плекс ка­сар­ни „Ка­ди­ња­ча” био би зло­чин над срп­ском исто­ри­јом и срп­ским жр­тва­ма, ка­кве у мо­дер­ној исто­ри­ји ни­је под­нео ни­је­дан на­род у Евро­пи и ши­ре! Овај ком­плекс ка­сар­ни мо­ра за­у­век оста­ти све­док хе­рој­ских и над­људ­ских на­по­ра срп­ског на­ро­да и срп­ских рат­ни­ка да се са­чу­ва сло­бо­да и ве­ра пра­во­слав­на. Ком­плекс тре­ба ста­ви­ти под ви­сок сте­пен др­жав­не за­шти­те и да­ти на ста­ра­ње За­во­ду за за­шти­ту кул­ту­ре Ва­ље­во и Ре­пу­бли­ке Ср­би­је. 

Ми­ла Па­ра­мен­тић,  дипл. еко­но­ми­ста, Ва­ље­во 

Коментари1
91fb7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sibke
Sravnili je,nisu trepnuli...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља