петак, 21.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:53

„Ка­ди­ња­ча” исто­риј­ски дра­гуљ у Ва­ље­ву

четвртак, 11.01.2018. у 08:52
Комплекс касарни „Кадињача” (Фото лична архива)

Ком­плекс ка­сар­ни „Ка­ди­ња­ча” Ва­ље­во, зи­дан је у до­ба Обре­но­ви­ћа, тач­ни­је две го­ди­не на­кон фор­ми­ра­ња Дрин­ске ди­ви­зи­је, 1885. о тро­шку на­ро­да окру­га ва­љев­ског. У њој је нај­пре био сме­штен Пе­ти пе­ша­диј­ски пук кра­ља Ми­ла­на, а од 1899. го­ди­не – 17. пе­ша­диј­ски пук, ко­ји је про­шао све бит­ке, ка­ко бал­кан­ских ра­то­ва та­ко и Пр­вог свет­ског ра­та, од Ку­ма­но­ва до Кај­мак­ча­ла­на, да би у за­вр­шној фа­зи ра­та, на­кон ре­ор­га­ни­за­ци­је ма­ја 1917, ње­го­во људ­ство би­ло рас­по­ре­ђе­но у дру­ге је­ди­ни­це Дрин­ске ди­ви­зи­је. 

Ка­сар­на из­ме­ђу два ра­та но­си на­зив Вој­во­да Жи­во­јин Ми­шић. У њој је на­стао и пр­ви вој­ни ор­ке­стар, а Ва­љев­ци су има­ли при­ви­ле­ги­ју да га слу­ша­ју бес­плат­но сва­ке не­де­ље у 16 ча­со­ва по­под­не, у пар­ку пре­ко пу­та ка­сар­не, ко­ји су 1892. го­ди­не вој­ни­ци из ове ка­сар­не на­пра­ви­ли и по­кло­ни­ли свом на­ро­ду.

Овај ком­плекс је и нај­ве­ће стра­ти­ште, по­сле Ко­лу­бар­ске бит­ке, кад Ва­ље­во по­ста­је град-бол­ни­ца у вре­ме пе­га­вог ти­фу­са 1915, ка­да су сви јав­ни објек­ти у Ва­ље­ву пре­тво­ре­ни у бол­ни­це, а та­да­шња ка­сар­на 17. пе­ша­диј­ског пу­ка би­ла је пр­ва и нај­ве­ћа ре­зер­вна вој­на бол­ни­ца, у ко­јој је жи­вот окон­ча­ла и на­ша нај­ве­ћа сли­кар­ка, бол­ни­чар­ка На­де­жда Пе­тро­вић. Ма­ло­број­ни срп­ски са­ни­тет под­јед­на­ко је ле­чио бо­ле­сни­ке и на­ше и не­при­ја­тељ­ске вој­ске. 

Ком­плекс је у пре­див­ном при­род­ном ам­би­јен­ту, окру­жен ви­ше­де­це­ниј­ским зе­ле­ни­лом, сто­лет­ним ли­па­ма, са ју­жне стра­не ре­ком Ко­лу­ба­ром, и пар­ком ко­ји је вој­ска 1892. и на­пра­ви­ла, чи­ни јед­ну ам­би­јен­тал­ну це­ли­ну ко­ја је од­у­век би­ла обе­леж­је гра­да Ва­ље­ва. 

Због све­га на­ве­де­ног, ова ка­сар­на тре­ба да бу­де ме­мо­ри­јал­ни цен­тар свих по­стра­да­лих у осло­бо­ди­лач­ким ра­то­ви­ма у слав­ној срп­ској исто­ри­ји, ко­је је Ср­би­ја од­у­век во­ди­ла, са ак­цен­том на Пр­ви свет­ски рат. Уни­шти­ти овај ком­плекс ка­сар­ни „Ка­ди­ња­ча” био би зло­чин над срп­ском исто­ри­јом и срп­ским жр­тва­ма, ка­кве у мо­дер­ној исто­ри­ји ни­је под­нео ни­је­дан на­род у Евро­пи и ши­ре! Овај ком­плекс ка­сар­ни мо­ра за­у­век оста­ти све­док хе­рој­ских и над­људ­ских на­по­ра срп­ског на­ро­да и срп­ских рат­ни­ка да се са­чу­ва сло­бо­да и ве­ра пра­во­слав­на. Ком­плекс тре­ба ста­ви­ти под ви­сок сте­пен др­жав­не за­шти­те и да­ти на ста­ра­ње За­во­ду за за­шти­ту кул­ту­ре Ва­ље­во и Ре­пу­бли­ке Ср­би­је. 

Ми­ла Па­ра­мен­тић,  дипл. еко­но­ми­ста, Ва­ље­во 


Коментари1
ec4d1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sibke
Sravnili je,nisu trepnuli...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Погледи /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља