субота, 21.07.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:54

Народни бели мрс уз подршку Европске уније

Аутор: Бранко Пејовићсреда, 10.01.2018. у 22:00
Производња сира (Фото архива Златиборских вести)

Крива Река – С много умећа, пажње и стрпљења наше „планинке”, домаћице веште у производњи планинског сира и кајмака, одвајкада праве тај бели мрс на традиционална начин у својим кућним млекарима. Слажу га у качице, чувају да добије посебан укус, па га онда на пијацама продају, као увек тражен деликатес. И ево, дошло је време све веће тржишне тражње за добрим домаћим сиром и кајмаком са чистих пашњака, али су планинска села све празнија, а умешне „планинке” остареле. Прилика за наставак те вредне традиције, истина у модерно опремљеном погону али на народни начин, оживела је у Кривој Реци, подзлатиборском селу вредних сточара.

Ту је недавно отворена мини-млекара „Наша Златка”. Недостајала је таква Криворечанима и целом крају, а спојила, кажу, Европску унију и модерну опрему са овдашњом млекарском производном традицијом. Већ окупља неколико десетина коопераната, па златиборске хотеле и ресторане снабдева белим мрсом, сиром и кајмаком прављеним по традиционалној рецептури.

Млекара „Наша Златка” изграђена је и опремљена уз подршку Европске уније и општине Чајетина, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Црне Горе. Овим подухватом чајетинско Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски еко-аграр”, исказано у мноштву пројеката помоћи овдашњим газдинствима, настоји да подстакне узгој стоке и производњу млека, подржи мале произвођаче и обезбеди им сигуран пласман вишкова сировог млека од којег се прави бели мрс, бренд златиборског краја.

За сада, како је изјавила руководилац и технолог те нове млекаре Разуменка Лучић, кооперанти су мањи произвођачи, који у свом домаћинству имају од три до осам крава. – Кад млеко они предају и стигне код нас, одмах се ради анализа како бисмо видели да ли је исправно и за даљу употребу. Затим обављамо пастеризацију и разливање млека за кајмак. После одређеног времена врши се убирање кајмака и подсиравање млека за прављење кришки сира – објашњава Разуменка.

Овдашњи млекари верују у „Нашу Златку”. Домаћин Милан Марјановић из оближњих Мушвета почео је да јој предаје млеко, задовољан што је у њој за сада откупна цена виша него у другим. – Мило ми је што је „Златиборски еко-аграр” кренуо са овом млекаром. Помогли су ми и у набавци лактфриза. Максимално водим рачуна о хигијени млека. Краве су на испаши, на здравој храни, тако да се надамо да ће и производи бити здрави – каже Марјановић. А домаћинство Николије и Милије Ивановић из Криве Реке годинама је самостално производило сир и кајмак које су продавали на ужичкој пијаци. С обзиром на то да посао захтева много труда, одлучили су да предају млеко. – Нова млекара треба да подстакне мале произвођаче, очекујемо добру цену и бољи однос између произвођача и прерађивача – истиче Николија.

У плану „Наше Златке” је постављање млекомата на Златибору, да туристи и мештани пробају њено пастеризовано млеко, а у кругу те криворечке млекаре градиће се и дегустациони центар.


Коментари3
c928e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sreten Bozic -Wongar
Zlatibor je nekada bio poznat po proizvodnji ovcjeg kajmka pakovanog i malim camovim cabricima sa drvenim obrucima. Zadnji put su vidjeni na trzistu 1948.
Kobajagi
Nije mi jasno kako EU finansira državnu mlekaru, a država finansira strance? Ovo je težak apsurd. Ova državna mlekara nema šanse da ne završi na subvencijama, tako da na kraju sve plaćamo mi privatnici i građani.
Метузалем
Држава треба да улаже више пара у овакве послове и пољопривреду уместо да субвенционира странце који улажу мало пара а извлаче много више из земље.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља