петак, 19.10.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:54
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: МИЛОРАД ДОДИК, председник Републике Српске

Бирам да будем арогантан и доследан

Треба ли да будем мекан према онима који нам витална национална права у континуитету оспоравају? Амбасадори нису државе, иако овде управљају ситуацијом. Нисам ја против Америке, ЕУ, било кога, али јесам против држања предавања у мојој земљи
Аутор: Младен Кременовићсубота, 13.01.2018. у 22:00
(Фото Анђелко Васиљевић)

Од нашег сталног дописника
Бањалука – „Не може ниједан други датум бити рођендан, сем дана на који сте се родили. Тако ни Дан РС не може да буде ниједан други, већ мора баш 9. јануар. Већ 26 година прослављамо дан одлуке о стварању РС”, рекао је Милорад Додик, председник РС, након што је у Бањалуци прослављен 26. рођендан РС.

У разговору за „Политику” Додик каже да се тог јануарског дана 1992. није ратовало и да су се несретни први пуцњи зачули тек неколико месеци после. У томе налази потврду да одлука о формирању РС није била повод ни разлог за рат јер су сукоби почели месецима после. Онда, каже, када су се муслимани одлучили на сепаратизам. „Српска је мирнодопска творевина, која је оно што је створила касније бранила у рату. И, наравно, одбранила”, наводи Додик.

И сам признаје да би радије говорио о другим темама уместо сталног враћања на националне, па позива да се Српској престане оспоравати право на став, на шта је, каже, немогуће ћутати, што и не планира да ради.

„Нажалост, жртава је било на свим странама, али 30.000 српских жртава људски су и морални темељ РС. Уз жал за сваким страдалим човеком, на свакој страни. Али, да је било до нас и тадашњег руководства, рата не би било”, каже Додик.

Изгледа да није довољно то што је Дан РС законски дефинисан као секуларни празник да се на прославу одазову и из света?

Када погледате прославе у другим државама мало ћете приметити председника, изузев дипломата, ако није јубилеј. Није важно ко је дошао, народ се окупио и показао шта мисли, а онај ко то не поштује, нека каже шта поштује. Неће ни нас бити, на пример, 4. јула код оних који држе до тога, или на прославама ЕУ, ако већ они нису хтели код нас.

 

 

Наш патриотизам везан је само за Србију и РС. Увек сам био загледан у Београд, зашто то неком смета

Није било ни Вучића и Ане Брнабић, у чему неки у Београду читају поруку.

Њима дугујемо само част, Вучић је упутио упечатљиву честитку, док је у име Владе Србије било неколико министара, војске и полиције, начелник Генералштаба... То је за нас велики понос. Односи са Србијом никада нису били бољи, њихова је процена да ли нешто треба да ураде или не. Уверен сам да ће Вучић наредних година бити на прослави, долазио је и раније. Високи гости долазе на јубилеје, зашто морају сваке године. Може свако сад да се нешто пита, али како им не падне на памет да се упитају да ли бисмо имали толико званичника из Србије да је Вучић био против тога. Могу само захвалити Вучићу за све што је урадио за РС, од инвестиција до политичког става да поштује Дејтон и договор унутар БиХ, увек уз напомену да воли РС. Већа подршка нам не треба. Ана Брнабић била је пре десетак дана на донаторској вечери, са великом донацијом.

Ми смо један народ, ускоро ћемо направити анекс споразума о специјалним везама, то јест декларацију, и определити се као институције и државе како ћемо убудуће подржавати афирмације српских националних права у различитим деловима региона и света. Формираћемо фонд који ће бити подршка различитим пројектима у култури, образовању, здравству, који ће бити трајна адреса за све Србе.

Око гостију из света вас питам јер то има везе с оним са чим се сусрећете на домаћем терену где примедбују да водите тврду политику према Западу. Да ли је могуће отворити нова радна места и утицати на демографију без добрих политичких веза с највећим светским економијама?

Треба ли да будем мекан према онима који нам витална национална права у континуитету оспоравају? Амбасадори нису државе, иако овде управљају ситуацијом. Нисам ја против Америке, ЕУ, било кога, али јесам против њиховог разбацивања, држања предавања у мојој земљи. Тако не може, нека замере. Никада нисмо имали више запослених, прошле године имали смо раст, наша економија не пада. Наша политика није тврда и подразумева уважавање. Бити доследан не значи бити тврд. Не тражим конфликт, али не могу бити сервилан. Имамо опозицију која је довољно мекана.

Ономад су нам предлагали да сва европска питања буду надлежност ЕУ, што значи све. То смо одбацили и дошли до механизма координације, који преко 70 одсто питања за ЕУ делегира на ентитете. Поштујте то. Видите ли можда нешто погрешно у таквој политици? Хоћете да наше ресурсе дамо у руке неком другом? Ја ето нећу, бирам да будем „арогантан”

Можда треба више разговарати?

Уважавам сваког као партнера и саговорника, али ауторитет којем полажем рачуне је само мој народ. Не дозвољавам да ме заглупљују изјавама као оним датим после сусрета америчке амбасадорке и Изетбеговића да се треба решити политичког утицаја на суд, а она је та која тај утицај спроводи. Странци управљају земљом, чак и монетарном политиком, а од домаћих власти се очекује да обезбеде стране инвеститоре. Сви су добродошли, имамо веома повољне услове, само струја нам је нижа 60 одсто него у Хрватској, 40 одсто него у ФБиХ. Знам и да људи заслужују боље, али не зависи то само од нас. Опкољени смо немогућим концептом који се зове БиХ, веома мало опција имамо на располагању. Дом лордова нам препоручује да идемо у ЕУ, а иста та Британија излази из ЕУ. Фер би било да нам то предложи неки Немац или Француз.

Па шта је заправо политика, стално се нешто враћамо на питање ЕУ или Русија?

Сви ми знамо да ЕУ није она атракција од пре десет година. Постоје бројни проблеми. Ми не можемо да утичемо на то каква ће бити ЕУ, али можемо размишљати у шта нас гурају. У међувремену, наравно, радићемо на европским вредностима јер оне нам требају. Али ако нисмо видљиви као РС, нас на том путу нема. Ономад су нам предлагали да сва европска питања буду надлежност ЕУ, што значи све. То смо одбацили и дошли до механизма координације, који преко 70 одсто питања за ЕУ делегира на ентитете. Поштујте то. Видите ли можда нешто погрешно у таквој политици? Хоћете да наше ресурсе дамо у руке неком другом? Ја ето нећу, бирам да будем „арогантан”. Највише европских сугестија из агенде испунила је РС, док то нису урадиле ФБиХ и ниво БиХ. Навикли су се да ми можемо бити само лоши, или поданици. Неки су се превише заиграли. Е мени таква Босна не треба. Нема дилеме ЕУ или Русија, али не могу неке ствари да прихватим као човек. Нисам заборавио да је ЕУ подржавала Педија Ешдауна, који је „ломећи кости” рушио међународно право и Дејтон. Да не буде забуне, схватам ја добро шта је снага ЕУ.

Мора постојати решење да се страсти смире, а не да је стално на некој ивици...

Спремни смо да се повинујемо Уставу БиХ онако како је написан. Тражимо договор око многих ствари у БиХ, кога нема, јер странци дају налоге за испуњавање, што нећу. Уместо тога, нама стално нешто бране, мислећи да се држава прави на забранама. Припадам овом народу, нисам против било кога, али свој став и концепт да будемо што јачи, планирам бранити најжешће што могу. Ако је воља неког великог да се обрачунава са нама, наравно да ми ту губимо. Мада је полемика о томе сувишна, али нисам луд да изазовем међународну интервенцију. А ово што Изетбеговић говори о тобож нападима је смешно. Чисто хипотетички, неће добити дозволу федералне полиције, јер то неће подржати Хрвати. Војска не може бити употребљена без одлуке три члана Председништва БиХ. Може да одвоји нешто своје па направи паравојне формације. Али у Републици Српској стоји легална полиција.

Да се вратимо на сарадњу, има ли на видику неких бољих односа са ФБиХ?

Увек можемо сарађивати и добродошла је сарадња. Федерацији желим све најбоље, немам ништа спорно с њима док нам не покушавају држати предавање шта треба да радимо. Ја од разговора не бежим, то што неко неће, шта могу. Бедно је живети овде и призивати са стране некога да уреди односе. Зар ми не можемо да причамо? БиХ је састављена, та држава се спаја представницима који се бирају директно у ентитетима и то је логика Дејтона. И сад спојена структура прижељкује да буде надређена онима од којих је спојена, што је понижавање елементарног политичког мишљења.

Даље, зашто нам правите проблем око 9. јануара. Хајде да идемо с политиком да нико никог не напада, чему трошити време. Колико ћемо још пута морати проћи кроз то да они преко Уставног суда кажу да не може 9. јануар, а ево видите да може.

Да ли је за РС ризично ако БиХ постане случај „Мостар” због неусвајања измена Изборног закона око ког не могу да се договоре Бошњаци и Хрвати?

Нама треба да дођемо до наших органа власти, а како ће бити горе не зависи од нас. Имаћемо нашег члана Председништва БиХ и наше посланике у Сарајеву. Имаћемо Скупштину РС и Владу РС изабрану одмах. Хоће ли Бошњаци и Хрвати доћи у Сарајево, то ме не занима. Нема завртања руку и „Дејтона два”, консталација односа је сасвим промењена.

Дакле, тврдите да је уважавање емоција и интереса пут до мирнијих вода?

Целу српску историју патриотизам Срба био је везан за Србију. Срби никада нису имали патриотизам за БиХ, нису волели Турску, Аустроугарску, социјалистичку БиХ, нити наметнуту БиХ. Сарајево никад није било место за нас, интелектуалци су увек из тог града одлазили у Београд. Ако немате елиту која промовише патриотизам, нема ни патриотизма, не постоји. Срби сада имају Српску и наш патриотизам везан је само за Србију и РС. И зашто мени сад неко хоће да утуви да ја не могу да осећам оно што осећам. Студирао сам и стално био у Београду, а у Сарајево сам први пут отишао службено када сам изабран за начелника Лакташа. И никада ме није привукао, чак ни када су тамо били Чола, Брега, Неле, Куста... Увек сам био загледан у Београд, зашто то неком смета. Питам се зашто се мене уопште не тиче да ли неко из Тузле воли Сарајево, штавише, подржавам. Престаните већ једном, људи, не може.

Најављујете нови референдум, неки пребацују да то радите ради политичких поена.

Када год буде потребно чути став народа, биће референдум. Али треба да иза тога станемо сви. Нека буде опозиција део приче о референдуму о Уставу РС и уређивању наметнутог Већа народа РС па нека то користе у политичке сврхе, ја нећу. Можда ће они бити власт догодине, мада ми само чекамо да прогласимо победу.

Јесте ли одредили кандидате за председника РС и члана Председништва БиХ?

Ми смо то већ одредили, све се зна. СНСД ће имати своје кандидате за обе те позиције.

Имате ли са опозицијом минимум заједничких погледа?

У свим државама света опозиција нема ништа заједничко с влашћу. Приче о конструктивној опозицији су бесмислице, тога нема нигде. Погледајте у Америци, Немачка месецима не може да изабере власт, само код нас треба да буду једно те исто. Демократски је и то да они десет година губе изборе. Било би добро да смо обједињени на националним и државним питањима, а то је за мене враћање на изворни Дејтон.


Коментари35
f3c84
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ilic Momcilo
Mozda je Dodik stvarno arogantan,ali imaju li ikakvo pravo da mu to kazu oni koji su ratovali za raspad SFRJ,koji bi bili samo bleda senka sebi samima, da nije bilo zapadne i istocne pomoci.Ja prihvatam da isti ti imaju pravo da kazu za Dodika da je arogantan,a sebi dajem za pravo da "ratnike"koji su ratovali za raspad Juge zovem obicnim IZDAJNICIMA,koji su se odrekli cak i svoje zakletve date toj istoj Jugi.Arogancija je samo ljudska osobina,ali nije IZDAJA.
ataševac kod drvara
moj mile.tvoj stav I rijecnik su kao melem na ranu. kamo srece da slicnih ima u srbiji.gdje bi nam bio kraj. ovako,hod kao po trnju. I dalje nastavi tako.
Mimar
Ne kažu bez razloga da je patriotizam posljednje utočište hulja. I da i vrapci na grani znaju kako je naglašeno rodoljublje često obrnuto proporcionalno poštenju i moralu.
Драган Пик-лoн
С' обзиром на политичко окружење господина Додика,мислим да је ароганција врхунска врлина.Јербо на супротној страни, уствари имате пријатеље хирурга из Жуте Куће.Не би се изненадио да их је финансирао Бабов трезор из времена грађанског рата у несретној Босни и Херцеговини!!!
Osman Delić
Muslimanski separatizam?! Pa to i najzlonamjernima zvuči naopako. Pogledajmo danas jednu Angelu Merkel, ona zasigurno nije ni arogantna i ne pokazuje ovakvu vrstu javnog diskursa - a svi vidimo šta je danas Njemačka, a šta je i kako je završila s predsjednikovanjem najarogantnijeg na kugli zemaljskoj. Drugo, ovaj Dan je trebao bit sekularni, a pretvorio se u vrhunski vjerski dan. Time ste definitivno pokazali kakvu želite Republiku Srpsku. Pa ni današnja Srbija nema takav ekskluzivitet, a to i ne priželjkuju, da bude isključivo srpska zemlja, iako su Srbi - nota bene, većinski narod. Pa neke stvari vrli moj predsjedniče ne mogu preko koljena. To jednostavno ne ide, makar i kod nas na Balkanu. Jednostavno ne može. Pucati mora, a puca tamo gdje najviše boli - po nezaštićenim i sirotinji. Molim Vas gospodine za samo malo ljudskijeg u obraćanju. Isključivost neće dovesti do haira. Definitivno ovakvim se istupima samo udaljujete od civiliziranog svijeta. To je jedino sigurno.
радисав
А ви тврдите да су муслимани из БиХ били борци за Југославију у којој би сви живели као и Срби, у једној држави? Ако је то тако било онда је говорити о муслиманском сепаратизму, наопако. Али ја вам добронамерно кажем, тврдња вам је лажна. Скоро је то било, сећања су свежа, непотербно је образлагати да је муслимански сепартатизам, поред осталих фактора био разлог настајања Републике Српске. Цивилизирано је удаљити се од оних који износе лажне тврдње.
Препоручујем 29
Bato
Po cemu je Dan republike vrhunski vjerski dan,sta Vas je ponukalo da to napisete.Osim ako gledajuci Patrijarha niste pomislili da mu nije mjesto na Akademiji.Niti jedne rijeci osim vlastitog koraka,srece i blagosiljana Republike Srpske nije izgovoreno.Uostalom nije novost da muslimanski intelektualci ne odobravaju RS i najradije bi da se ustanovi gradzanska drzava u kojoj bi Muslimani bili vecina a Hrvati i Srbi postali nacionalne manjine,to nije tajna i to se ne moze skriti.A Srbi nude dvije opcije za BiH,jedna je dejtonska BiH sa dva entiteta i tri ravnopravna naroda,sa primjenom izvornog dejtonskog sporazuma i prema Bosnjacima,i prema Hrvatima i Srbima.Druga je razlaz jer drzava na podvalama,mrznji,uvlama i nastojanju da se sve svede na zrtvu muslimanskog naroda i njegovo pravo svodi zivot u BiH na nulu. I jos da se kaze je da Predsjednik Dodik ima manu da kaze sve sto obicni narod misli i sto na svaku uvredu adekvatno odgovara.Svima. bez razlike.
Препоручујем 34

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља