петак, 19.10.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:44

Донаторски доручак за обнову Прве крагујевачке гимназије

Аутор: Бране Карталовићнедеља, 14.01.2018. у 09:46
Акција за обнову Гимназије у Крагујевцу (фото Б. Карталовић)

Кра­гу­је­вац – У Пр­вој кра­гу­је­вач­кој гим­на­зи­ји, ко­ја је че­твр­тог ја­ну­а­ра ују­тру те­шко оште­ће­на у под­мет­ну­том по­жа­ру, ју­че у 10 и 30 при­ре­ђен је до­на­тор­ски до­ру­чак у ор­га­ни­за­ци­ји удру­же­ња „300 Кра­гу­јев­ча­на”. По­зи­ву су се ода­зва­ли бив­ши и са­да­шњи про­фе­со­ри и уче­ни­ци ове шко­ле, број­на сту­дент­ска удру­же­ња и спорт­ски клу­бо­ви, при­вред­не ор­га­ни­за­ци­је и ис­так­ну­ти по­је­дин­ци из кул­тур­ног и на­уч­ног жи­во­та гра­да. Ви­ше де­се­ти­на Кра­гу­јев­ча­на с де­цом до­шло је да по­ка­же со­ли­дар­ност, још јед­ном из­ра­зи огор­че­ње због ван­дал­ског чи­на и нов­ча­ним при­ло­зи­ма по­мог­не об­но­ву нај­ста­ри­је срп­ске шко­ле ју­жно од Са­ве и Ду­на­ве.

Пр­ва кра­гу­је­вач­ка гим­на­зи­ја по­че­ла је да ра­ди 1833, по од­лу­ци кне­за Ми­ло­ша Обре­но­ви­ћа, а 2008. по­но­во је про­гла­ше­на обра­зов­ном уста­но­вом од на­ци­о­нал­ног зна­ча­ја. 

У по­жа­ру за чи­је је под­ме­та­ње осум­њи­чен Не­ма­ња Гра­ври­ло­вић (37), од­ра­ни­је по­знат по­ли­ци­ји, пот­пу­но су уни­ште­ни на­став­нич­ка кан­це­ла­ри­ја, кан­це­ла­ри­ја ди­рек­то­ра шко­ле, као и ад­ми­ни­стра­тив­не про­сто­ри­је. Оште­ће­на је и јед­на учи­о­ни­ца.

Пре­ма ре­чи­ма ми­ни­стра про­све­те, на­у­ке и тех­но­ло­шког раз­во­ја Мла­де­на Шар­че­ви­ћа, ште­та при­чи­ње­на на ме­ђу­спра­ту и при­зе­мљу ста­рог зда­ња из 19. ве­ка, ко­је се као кул­тур­но­и­сто­риј­ски спо­ме­ник на­ла­зи под за­шти­том др­жа­ве, из­но­си око 20 ми­ли­о­на ди­на­ра. Око 14 ми­ли­о­на ди­на­ра по­треб­но је за из­во­ђе­ње гра­ђе­вин­ских ра­до­ва, а око шест ми­ли­о­на за на­бав­ку уни­ште­не опре­ме. Ва­тре­на сти­хи­ја је про­гу­та­ла вред­ну ри­зни­цу сли­ка, ста­ре књи­ге из бо­га­тог би­бли­о­теч­ког фон­да, као и део ра­чу­но­вод­стве­не и књи­го­вод­стве­не до­ку­мен­та­ци­је. На сре­ћу, школ­ски днев­ни­ци су са­чу­ва­ни.

Оку­пље­не су­гра­ђа­не ју­че је по­здра­ви­ла ди­рек­тор­ка Пр­ве кра­гу­је­вач­ке гим­на­зи­је Сла­ви­ца Мар­ко­вић, ко­ја је за наш лист по­но­ви­ла да шко­ла, због ви­со­ког нов­ча­ног из­но­са, ни­кад ни­је би­ла оси­гу­ра­на. Уме­сто на­пла­те оси­гу­ра­ња, упра­ва кра­гу­је­вач­ког хра­ма зна­ња, чи­ји уче­ни­ци осва­ја­ју број­не до­ма­ће и ме­ђу­на­род­не на­гра­де сва­ке го­ди­не, по­зва­ла је Кра­гу­јев­ча­не да сво­јим при­ло­зи­ма убр­за­ју об­но­ву шко­ле ко­ју су по­ха­ђа­ли не­ки од нај­ве­ћих срп­ских др­жав­ни­ка, вој­ско­во­ђа, на­уч­ни­ка и кул­тур­них по­сле­ни­ка, по­пут Ни­ко­ле Па­ши­ћа, Ра­до­ми­ра Пут­ни­ка, Ра­до­ја До­ма­но­ви­ћа и Дра­го­сла­ва Сре­јо­ви­ћа.

С на­ме­ром да се оште­ће­ња што пре са­ни­ра­ју, удру­же­ње „300 Кра­гу­јев­ча­на” отво­ри­ло је на­мен­ске ра­чу­не на ко­је су ју­че упла­ће­не пр­ве су­ме нов­ца.

Осим др­жав­них ор­га­на, план об­но­ве Пр­ве кра­гу­је­вач­ке гим­на­зи­је по­др­жа­ло је и град­ско ру­ко­вод­ство. По­што је по­сле ло­ка­ли­за­ци­је по­жа­ра из­ја­вио да је са­ни­ра­ње ште­те при­о­ри­тет ло­кал­не са­мо­у­пра­ве, гра­до­на­чел­ник Кра­гу­јев­ца Ра­до­мир Ни­ко­лић је дао на­лог ко­му­нал­ним слу­жба­ма да по­мог­ну у раш­чи­шћа­ва­њу зга­ри­шта. Та­ко­ђе, Ре­ги­о­нал­на при­вред­на ко­мо­ра Шу­ма­ди­је и По­мо­ра­вља фор­ми­ра­ла је кон­зор­ци­јум пред­у­зе­ћа ко­ја ће по­мо­ћи да се шко­ла што пре оспо­со­би за ре­дов­не ак­тив­но­сти. Ра­ди без­бед­но­сти про­це­са на­ста­ве, ђа­ци­ма Пр­ве кра­гу­је­вач­ке гим­на­зи­је је про­ду­жен пр­ви део зим­ског рас­пу­ста, па ће се у учи­о­ни­це вра­ти­ти у по­не­де­љак, 15. ја­ну­а­ра. 


Коментари10
1b29a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

милица новаковић
Велики одзив грађана да дају донацију за обнову Гимназије не схватам као пуко скупљање новца за кречење и обнављање инвентара.По мом мишљењу то глас оне скрајнуте популације која негује праве вредности.Оне јавности која цени знање,рад,која је дубоко захвална школи која је омогућила да стекну своју професију,буду успешни,да буду људи.То је захвалност професорима Гимназије који су највеће људске вредости и врлине својим трудом уткали у многе генерације.
ми на слици
Лако је обновити просторије и нагорели намештај, спаљене вредне слике и књиге је немогуће вратити. Отуда и прича о осигурању не стоји, добили би неке паре, али не и уништено културно благо. Тако да је све ово помало патетично, личи много на нас. Занимљиво је када коментатори пишу о култури, а не умеју да пишу српски (ћирилицу) на телефонима и рачунарима .... Тако то много личи на нас.
Konstatnin
Krug je zatvoren... Lik koji je podmetnuo pozar se bavio keteringom i hranio skolske profesore i djake. Sad se opet jede, naravno svi su ozalosceni, prikupljaju se donacije, i sve ce se brzo zaboraviti. Od odgovornosti, bilo cije, naravno ni traga ni glasa. A udruzenje gradjana, iako sredstva za obnovu mora da obezbedi drzava, dobilo je besplatnu reklamu koju ce sasvim sigurno unovciti na nekim buducim lokalnim izborima. Vratite se ponovo na ovaj clanak i komentar za par godina, pa cete shvatiti o cemu se radi... Naravno gimnazija je nagorela, dokumenti i knjige i ono sto je od njih ostalo baceni u kontejnere, skupljeni su po neki politicki poeni, a sistem je i dalje ostao neokrnjen. Mozda je ipak samo malo, kao i glava secera. Pa onda ponovo u novi krug.
Djordje
Cestitam ljudima koji su organizovali "donatorski dorucak". Umesto da cekaju pomoc od drzave ili od Boga, oni su sami krenuli da prikupe sredstva i rese problem. Pozdrav hrabrima !
Miki
Krivicna prijava za direktorku. Cuj skola nije osigurana. Kako bi prosao direktor fabrike koji je ne osigura?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља