недеља, 11.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 16.01.2018. у 22:00 Мирослава Дерикоњић
НАГОДБА ХРВАТСКИХ ХУЛИГАНА СА ТУЖИЛАШТВОМ

Призна­ју насиље на дер­бију за казне до шест месеци затво­ра

Ка­да издрже казне шесто­рица државља­на Хр­ват­ске биће про­терани из Ср­бије са забра­ном ула­ска у тра­ја­њу од три године
И да­ље се не зна ко је на­ло­жио иза­зи­ва­ње не­ре­да на ста­ди­о­ну Пар­ти­за­на (Фото В.Марковић)

Ше­сто­ри­ца хр­ват­ских др­жа­вља­на ко­ји се те­ре­те за иза­зи­ва­ње не­ре­да то­ком фуд­бал­ског дер­би­ја из­ме­ђу Пар­ти­за­на и Цр­ве­не зве­зде 13. де­цем­бра 2017. го­ди­не, при­зна­ће пред Ви­шим јав­ним ту­жи­ла­штвом од­го­вор­ност за кри­вич­но де­ло на­сил­нич­ког по­на­ша­ња на спорт­ској при­ред­би у за­ме­ну за бла­же ка­зне, са­зна­је „По­ли­ти­ка”. Пре­ма са­зна­њи­ма на­шег ли­ста, хр­ват­ски из­гред­ни­ци су, по са­ве­ту бра­ни­ла­ца, ју­че при­ста­ли да при­зна­ју кри­вич­ну од­го­вор­ност, а да им за­уз­врат бу­де из­ре­че­на ка­зна за­тво­ра до шест ме­се­ци. Спо­ра­зу­мом је пред­ви­ђе­но и да, по из­др­жа­ној ка­зни, Хр­ва­ти бу­ду про­те­ра­ни из Ср­би­је и да им се за­бра­ни ула­зак у на­шу зе­мљу у на­ред­не три го­ди­не.

Пре­го­во­ри из­ме­ђу осум­њи­че­них Хр­ва­та и над­ле­жног ту­жи­ла­штва, от­кри­ва са­го­вор­ник „По­ли­ти­ке” бли­зак ис­тра­зи, тра­ја­ли су све­га два да­на. Пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, по­сту­па­ју­ћи ту­жи­лац је бра­ни­о­ци­ма из­нео ини­ци­јал­ни пред­лог за при­зна­ње кри­ви­це. За де­ло на­сил­нич­ког по­на­ша­ња на спорт­ској при­ред­би, ко­је се из­гред­ни­ци­ма ста­вља на те­рет, за­пре­ће­на је ка­зна за­тво­ра до 12 го­ди­на. 

– Ту­жи­ла­штво је пот­пи­си­ва­ње спо­ра­зу­ма за­ка­за­ло за 23. ја­ну­ар, по­сле че­га ће су­ди­ја за прет­ход­ни по­сту­пак за­ка­за­ти ро­чи­ште на ко­јем ће се од­лу­чи­ва­ти хо­ће ли суд при­хва­ти­ти спо­ра­зум – на­во­ди „По­ли­ти­кин” са­го­вор­ник. 

Ви­ше јав­но ту­жи­ла­штво, пре­ма не­зва­нич­ним ин­фор­ма­ци­ја­ма, до са­да ни­је са­зна­ло ко је на­ло­жио иза­зи­ва­ње ин­ци­де­на­та, од­но­сно по­за­ди­ну кр­ва­вих су­ко­ба на ста­ди­о­ну Пар­ти­за­на. То­ком са­слу­ша­ња код ту­жи­о­ца, под­се­ти­мо, ше­сто­ри­ца осум­њи­че­них бра­ни­ла су се ћу­та­њем и ни­су же­ле­ла да од­го­во­ре ни на јед­но пи­та­ње. 

У не­ре­ди­ма на фуд­бал­ском дер­би­ју, под­се­ти­мо, по­вре­ђе­но је и ухап­ше­но ви­ше де­се­ти­на на­ви­ја­ча Пар­ти­за­на, ко­ји су се ме­ђу­соб­но су­ко­би­ли. Над­ле­жно ту­жи­ла­штво по­кре­ну­ло је по­сту­пак про­тив Ива­на Ми­шко­ви­ћа, Стеј­па­на Ми­хо­ви­ло­ви­ћа, Хр­во­ја Ба­ко­ви­ћа, Ја­ко­ва По­дру­га, Ан­те Фи­ри­ћа и Да­ми­ра То­ва­ро­ви­ћа. 

Раз­лог за ха­ос на ста­ди­о­ну би­ла је бит­ка за пре­власт из­ме­ђу две на­ви­јач­ке гру­пе Пар­ти­за­на око то­га ко ће „ко­ман­до­ва­ти” три­би­ном. Ин­ци­дент је по­чео у 15. ми­ну­ту утак­ми­це, а за­вр­шио се 25 ми­ну­та ка­сни­је. У ма­сов­ној ту­чи ху­ли­га­ни су по­ка­за­ли не­ве­ро­ват­ну бру­тал­ност: јед­ни дру­ге пр­жи­ли су ба­кља­ма, га­зи­ли по гла­ва­ма, уда­ра­ли про­тив­ни­ке та­ко да су им ли­ца би­ла на­те­че­на и не­пре­по­зна­тљи­ва. За­тим су по­ра­же­ни ски­ну­ти до го­ле ко­же и оста­вље­ни да сто­је у дну три­би­не док су им ства­ри ба­ца­не на ло­ма­чу и за­па­ље­не. На кра­ју су из­ба­че­ни са три­би­не на атлет­ску ста­зу та­ко го­ли и по­вре­ђе­ни, где су их при­хва­ти­ли Жан­дар­ме­ри­ја и хит­на по­моћ, па су од­ве­де­ни на ВМА.

До су­ко­ба је до­шло ка­да је фрак­ци­ја на­ви­ја­ча Пар­ти­за­на под на­зи­вом „Ван­да­ли” и „Јанг бојс” на­па­ла во­ђе на­ви­ја­ча оку­пље­не у гру­пи „Гро­ба­ри 1970”. Хр­ва­ти су би­ли на стра­ни на­па­да­ча, од­но­сно оних ко­ји су же­ле­ли да от­му ме­сто на „шип­ци”, од­но­сно по­зи­ци­ју где обич­но сто­је во­ђе на­ви­ја­ча.

 

До­говор и са срп­ским изгредницима

По­ред шесто­рице хрват­ских државља­на, због нереда на дер­бију, ухапшена су и тро­ји­ца Ср­ба. Ка­ко сазна­је­мо и они су се „нагодили” са Ви­шим јавним тужилаштвом: при­зна­ће кри­вицу у замену за казне кућног затво­ра до осам месеци.

 

Коментари4
dc6af
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nemanja
Vi što se žalite na blagu kaznu, samo se setite gde je naš Ivan Bogdanov, čovek koji nas je "usrećio" protiv Italijana u Đenovi a kasnije i protiv Albanije u Beogradu, a ne sumanjam da je i dalje na stadionima iako smo zbog njega izgubli 6 bodova i gomilu para
Sasa Novakovic
Prosto ne mogu da poverujem! Zar nije moglo minimum pet godina plus dozivotna zabrana ulaska u Srbiju!
Milan Ustipraća
Smešna kazna!
Zoran Zaev
Tri godine zabrane ulaska u Srbiju? Au što ćemo da ih zajebemo!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља