уторак, 15.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:05

Обавезна вакцинација ускоро и за лекаре

Од 2020. године запослени у здравственим установама мораће да приме вакцину против грипа и хепатитиса Бе, али и против других заразних болести попут малих богиња, рубеле, заушака, дифтерије...
Аутор: Данијела Давидов-Кесарсреда, 17.01.2018. у 21:11
(Фото Пиксабеј)

Ле­ка­ри у Ср­би­ји од 2020. го­ди­не мо­ра­ће да се вак­ци­ни­шу про­тив гри­па и хе­па­ти­ти­са Бе, али и про­тив дру­гих за­ра­зних бо­ле­сти. У скла­ду са под­за­кон­ским ак­том о иму­ни­за­ци­ји, за две го­ди­не кре­ће спро­во­ђе­ње оба­ве­зног вак­ци­ни­са­ња и про­тив ма­лих бо­ги­ња, ру­бе­ле, за­у­ша­ка, пер­ту­си­са, диф­те­ри­је, ва­ри­че­ле, ме­нин­го­кок­не бо­ле­сти и дру­гих обо­ље­ња по епи­де­ми­о­ло­шким ин­ди­ка­ци­ја­ма.

„Иму­ни­за­ци­ја за­по­сле­них у здрав­стве­ним уста­но­ва­ма је у над­ле­жно­сти Ре­пу­блич­ке струч­не ко­ми­си­је за над­зор над бол­нич­ким ин­фек­ци­ја­ма и ко­ми­си­ја за бол­нич­ке ин­фек­ци­је ко­је по­сто­је у сва­кој здрав­стве­ној уста­но­ви”, по­ја­шња­ва­ју у Ин­сти­ту­ту за јав­но здра­вље Ср­би­је „Др Ми­лан Јо­ва­но­вић Ба­тут”.

До­би­ја­ње це­пи­ва би­ће оба­ве­зу­ју­ће и за све за­по­сле­не у здрав­стве­ним уста­но­ва­ма.

– Нај­бо­ља те­ра­пи­ја је за­пра­во пре­вен­ци­ја. Кад мо­же за не­што да се при­ми вак­ци­на до­бро је и то по­др­жа­вам – ка­же до­цент др Го­ран Сте­ва­но­вић, ди­рек­тор Кли­ни­ке за ин­фек­тив­не и троп­ске бо­ле­сти Кли­нич­ког цен­тра Ср­би­је.

Здрав­стве­ни рад­ни­ци ко­ји су у де­тињ­ству вак­ци­ни­са­ни про­тив по­ме­ну­тих обо­ље­ња не­ће мо­ра­ти по­но­во да до­би­ја­ју вак­ци­не, али хо­ће они ко­ји ни­су при­ми­ли све до­зе це­пи­ва као и они ко­ји се уоп­ште ни­су вак­ци­ни­са­ли. Сма­тра се да ће на тај на­чин за­по­сле­ни у здрав­стве­ним уста­но­ва­ма да­ти до­бар при­мер ро­ди­те­љи­ма ко­ји упор­но од­би­ја­ју вак­ци­ни­са­ње де­це.

Но­ве за­кон­ске про­пи­се по­др­жа­ва и епи­де­ми­о­лог про­фе­сор др Зо­ран Ра­до­ва­но­вић, ко­ји сма­тра да вак­ци­не за здрав­стве­не рад­ни­ке тре­ба по­сте­пе­но уво­ди­ти. Он ка­же да су и са­да­шњи срп­ски за­ко­ни у овој обла­сти до­бри, али да је про­блем што се не спро­во­де у пот­пу­но­сти у прак­си. 

– У дру­гим зе­мља­ма се про­пи­си по­шту­ју. У САД је ви­ше од 90 од­сто ле­ка­ра вак­ци­ни­са­но про­тив гри­па, што у Ср­би­ји ни­је слу­чај. То се сма­тра етич­ким пи­та­њем јер је про­блем ако се не­вак­ци­ни­са­ни ле­кар раз­бо­ли у се­зо­ни гри­па и не мо­же да ле­чи па­ци­јен­те у вре­ме ка­да је нај­по­треб­ни­ји у здрав­стве­ној уста­но­ви. С дру­ге стра­не, ако он до­би­је грип, мо­же да за­ра­зи па­ци­јен­те – по­ја­шња­ва др Ра­до­ва­но­вић и до­да­је да су мно­ге ме­ди­цин­ске се­стре ко­је ра­де на оде­ље­њи­ма хе­мо­ди­ја­ли­зе стра­да­ле јер ни­су би­ле вак­ци­ни­са­не про­тив хе­па­ти­ти­са.

Ста­ти­сти­ка по­ка­зу­је да око три ми­ли­о­на не­вак­ци­ни­са­них љу­ди го­ди­шње на пла­не­ти из­гу­би жи­вот због диф­те­ри­је, те­та­ну­са, ве­ли­ког ка­шља и ма­лих бо­ги­ња, бо­ле­сти ко­је мо­гу да се спре­че вак­ци­ном. Око ми­ли­он ста­нов­ни­ка Ста­рог кон­ти­нен­та ни­је вак­ци­ни­са­но основ­ним вак­ци­на­ма због че­га у по­след­ње вре­ме у мно­гим др­жа­ва­ма бук­те бо­ле­сти за ко­је се ми­сли­ло да се ви­ше не­ће ја­вља­ти. Нај­а­лар­мант­ни­ја је си­ту­а­ци­ја тре­нут­но са обо­ле­ва­њем од ма­лих бо­ги­ња, јер мно­ги ма­ли­ша­ни ни­су вак­ци­ни­са­ни, а је­дан обо­ле­ли у не­вак­ци­ни­са­ној сре­ди­ни мо­же да за­ра­зи 12 до 17 осе­тљи­вих осо­ба. У Ср­би­ји су две осо­бе, јед­но де­те и је­дан три­де­се­то­го­ди­шњак, из­гу­би­ле жи­вот због овог обо­ље­ња.


Коментари4
f35f6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Радмила Арсић
Лекари Доктори Медицинске сестре прво требају да се тестирају дал су психопате па тек онда да преписују лекове и они штосу здрави медицински радници да обрате пажњу шта пију и које компликације могу да проузрокују ти лекови,вакцине и тд
Marko
Ima da budete zdravi i vakcinisani, druge vam nema! Ko će da brine o vama, ako ne multinacionalne korporacije, "nauka" i korumpirani epidemiolozi? Uskoro propisi i zakoni o opštoj vakcinaciji čitave populacije, pucaćete od zdravlja. Kosmos će se tresti od zdravlja.
Svetlana NS
Odrasli nemaju imunitet NI OD JEDNE bolesti od kojih su vakcinisani kao deca. Sad ćemo svi (proširiće oni brzo to na sve odrasle) u red za vakcinaciju. Jedino oni koji su prirodno preležali dečje bolesti imaju doživotni imunitet. E, jesmo krdo.
ВлаДо
Дежа ви.Прво је Томица заврнуо рукав.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Друштво /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља