понедељак, 30.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 25.01.2018. у 08:43

Се­ћа­ње на ста­ри „Ли­пов лад”

„Липов лад” пре рушења (Фото М. Тодоровић)

На­вр­ша­ва се 45 го­ди­на, од ка­да је до те­ме­ља сру­ше­на јед­на од нај­ста­ри­јих ка­фа­на у гра­ду – „Ли­пов лад”. На ње­ном ме­сту из­ни­као је ве­ћи и мо­дер­ни­ји ре­сто­ран. Од ста­ре ка­фа­не оста­ло је са­мо име, ба­шта са ста­рим ли­па­ма и се­ћа­ње нас жи­вих го­сти­ју на ка­фа­ну ко­ја је има­ла ду­шу. 

Отво­ре­на је 1928. го­ди­не и вре­ме­ном је сте­кла ве­ли­ки број го­сти­ју, при­ву­че­них гур­ман­лу­ци­ма и до­ма­ћом куј­ном. По­себ­ну афир­ма­ци­ју до­жи­ве­ла је кра­јем пе­де­се­тих и по­чет­ком ше­зде­се­тих го­ди­на про­шлог ве­ка, ка­да су се у њој по­че­ли ре­дов­но оку­пља­ти по­зна­ти умет­ни­ци, глум­ци, пе­сни­ци... Јед­ном реч­ју, по­ста­ла је са­ста­ја­ли­ште зве­здар­ске бо­е­ми­је. У овој ка­фа­ни је вла­да­ла при­сна и не­у­си­ље­на ат­мос­фе­ра, јер су се вре­ме­ном ско­ро сви го­сти ме­ђу­соб­но по­зна­ва­ли. Уче­ста­ле су и по­ро­дич­не по­се­те, па је у лет­њој ба­шти то­ком се­зо­не те­шко би­ло на­ћи сло­бо­дан сто. 

При­јат­ној и ин­тим­ној ат­мос­фе­ри до­при­но­си­ли су и оми­ље­ни ко­но­ба­ри, не­у­мор­ни у слу­же­њу и дис­крет­ни у оп­хо­ђе­њу.  Мно­ги од нас су упо­зна­ли и жи­вот­ног са­пут­ни­ка у овој ка­фа­ни.  Та хар­мо­ни­ја пре­ки­ну­та је 1972. го­ди­не, ка­да је, због ре­кон­струк­ци­је це­лог кра­ја, до­шло и до ру­ше­ња ка­фа­не. Да се то ни­је де­си­ло, ста­ро зда­ње би ове го­ди­не обе­ле­жи­ло де­вет де­це­ни­ја по­сто­ја­ња. 

Но­стал­ги­ју за ста­рим „Ли­по­вим ла­дом” ис­ка­зао је нај­бо­ље ан­самбл „Сви­лен ко­нац”: „Чуд­но не­ко вре­ме, чу­дан не­ки град, сру­ши­ше ка­фа­ну ста­ри Ли­пов лад./ Чуд­ни не­ки љу­ди, ни за шта не ма­ре, раз­ру­ши­ли ол­тар са­њар­ске Зве­зда­ре!” 

Др Ми­ро­слав То­до­ро­вић, Бе­о­град

Коментари2
efde1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dusan
I kafana Mihajlovac na Banovom brdu preko puta sumarskog.
Milos Jovanovic
A ORAC, ZVEZDA, MALA ASTRONOMIJA.... Sruseno takodje... Obeca Covic da ce sve vratiti u prvbitno stanje, renovirati.... Pa sta bi?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља