четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 26.01.2018. у 08:39

Сто пет­на­ест го­ди­на ХЕ „Вуч­је”

ХЕ „Вучје” (Фото Д. Коцић)

У Исто­риј­ском му­зе­ју Ср­би­је у Бе­о­гра­ду отво­ре­на је мул­ти­ме­ди­јал­на из­ло­жба „Ђор­ђе Ста­но­је­вић – чо­век ко­ји је осве­тлио Ср­би­ју”. Ђор­ђе Ста­но­је­вић (1858–1921) био је фи­зи­чар ко­ји се ба­вио елек­тро­тех­ни­ком и осве­тлио је Ср­би­ју. Ма­ло је, ме­ђу­тим, јав­но­сти по­зна­то да је овај углед­ни про­фе­сор Ве­ли­ке шко­ле, ка­сни­је и Бе­о­град­ског уни­вер­зи­те­та, нај­за­слу­жни­ји за град­њу хи­дро­е­лек­тра­не на ре­ци Вуч­јан­ки, не­да­ле­ко од Ле­сков­ца, 1903. го­ди­не, дру­ге по­сле оне на Ђе­ти­њи, ко­ја је по­че­ла са ра­дом три го­ди­не ра­ни­је. 

Од 1903. го­ди­не, рад ХЕ „Вуч­је” био је пре­ки­нут са­мо због ди­вер­зи­је то­ком Дру­гог свет­ског ра­та. Го­ди­не 2005. ХЕ „Вуч­је” увр­шће­на је у свет­ску ба­шти­ну тех­ни­ке, ме­ђу 65 обје­ка­та. Зва­нич­но је по­че­ла да ра­ди 11. де­цем­бра по ста­ром, од­но­сно 24. де­цем­бра 1903. го­ди­не по но­вом ка­лен­да­ру, на Дан осло­бо­ђе­ња Ле­сков­ца од Ту­ра­ка 1877. го­ди­не. 

Сред­ства за из­град­њу ХЕ „Вуч­је” обез­бе­ди­ли су ле­ско­вач­ки ин­ду­стри­јал­ци, ко­ји су 1901. го­ди­не, на ини­ци­ја­ти­ву Ђор­ђа Ста­но­је­ви­ћа осно­ва­ли „Ле­ско­вач­ко елек­трич­но ак­ци­о­нар­ско дру­штво”, а да би стру­ја сти­гла до 17 ки­ло­ме­та­ра уда­ље­ног Ле­сков­ца из­гра­ђен је, ка­ко се сма­тра, пр­ви да­ле­ко­вод у Ср­би­ји. 

ХЕ „Вуч­је” има­ла је нај­пре два хи­дро­а­гре­га­та мар­ке „Си­менс” и „Хал­ске”, од 139 ки­ло­ва­та, а тре­ћи хи­дро­а­гре­гат швед­ске мар­ке „Асеа” од 800 ки­ло­ва­та, пу­штен је у рад 1931. го­ди­не. 

ХЕ „Вуч­је” укљу­че­на је у елек­тро­при­вред­ни си­стем Ср­би­је, а го­ди­шње про­из­во­ди око че­ти­ри ми­ли­о­на ки­ло­ват-са­ти стру­је. Због ње­не ле­по­те и див­них пре­де­ла око ре­ке Вуч­јан­ке, хи­дро­е­лек­тра­ну сва­ке го­ди­не по­се­ти ве­ли­ки број ту­ри­ста и зна­ти­жељ­ни­ка из це­ле зе­мље. 

Да­ни­ло Ко­цић, но­ви­нар, Ле­ско­вац

Коментари1
dbbb5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

DUSAN dojcinovic
Sve pohvale za mog prijatelja po peru,marljivog,Danila Kocica.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља