среда, 27.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 25.01.2018. у 11:01 Марија Бракочевић

„Политика” – лист који се никада не напушта

Чедо Недељковић, осамдесетпетогодишњи професор књижевности у пензији, недавно је објавио пети роман, а са омиљеним новинама другује већ 65 година
(Фо­то М. Бра­ко­че­вић)

Ре­дов­но пи­ше, ве­жба, дру­жи се, чи­та... Има 85 го­ди­на, а у пен­зи­ји је од 1995. За про­те­кле 23 го­ди­не ко­ли­ко не ра­ди, сро­чио је чак пет ро­ма­на. По­но­сан је на свој пр­ве­нац „Ми­ли­са­вљев име­ник”, а не­дав­но је из штам­пе иза­шла и ње­го­ва пе­та књи­га. Сем што је вред­ни ства­ра­лац, Че­до Не­дељ­ко­вић, про­фе­сор књи­жев­но­сти у пен­зи­ји, већ 65 го­ди­на дан не за­по­чи­ње без „По­ли­ти­ке”. За ње­га је наш лист онај ко­ји се ни­ка­да не на­пу­шта. 

– Да­нас је ва­жан дан за све нас – „По­ли­ти­ка” обе­ле­жа­ва 114 го­ди­на.  Же­лим јој да и да­ље оста­не бор­бе­на, увек да за­пли­ва уз во­ду. Чи­тао сам је и у ње­ним нај­го­рим из­да­њи­ма, ни­ка­да јој ни­сам окре­нуо ле­ђа. Ве­ро­вао сам да ће до­ћи бо­љи да­ни за њу и, на­рав­но, био сам у пра­ву. Нај­ви­ше во­лим да би­стрим днев­но­по­ли­тич­ке, те­ме из кул­ту­ре и спор­та под оба­ве­зно.

Во­лим да чи­там и стра­ну „По­гле­ди” – ка­же вер­ни чи­та­лац. 

Осим уз ли­ста­ње но­ви­на, Че­дов дан увек по­чи­ње и гим­на­сти­ком. Сва­ког ју­тра овај пен­зи­о­нер из Бе­о­гра­да ура­ди пе­де­се­так скле­ко­ва, ко­је по­но­ви и пред спа­ва­ње. Уз то, ве­жба и са те­го­ви­ма. 

– За се­бе во­лим да ка­жем да ни­сам у тре­ћем, не­го у че­твр­том до­бу. Али, го­ди­не су са­мо број, а ја се ни­ка­ко не дам – до­да­је он.  

Кад оба­ви ју­тар­ње ри­ту­а­ле, Че­до се­да за рад­ни сто, пре­пу­шта­ју­ћи се на­ле­ти­ма ин­спи­ра­ци­је. 

– Пи­шем сва­ко­днев­но. На­дах­њу­је ме сва­ко­днев­ни жи­вот. По­бор­ник сам ан­га­жо­ва­не књи­жев­но­сти. Сма­трам да пи­сац мо­ра да бу­де и до­бар пси­хо­лог, а ме­ни лич­но по­ма­же и то што сам био про­фе­сор, чак и се­о­ски учи­тељ, та­ко да по­зна­јем људ­ску пси­ху – ка­же наш чи­та­лац.  

Ње­гов нај­но­ви­ји ро­ман „Те­жи­на сен­ке”, пред­ста­вљен је не­дав­но у Бе­о­гра­ду, у згра­ди Учи­тељ­ског фа­кул­те­та. 

– Ду­го се „ку­ва­ла” у ме­ни, али је вре­де­ло тру­да. Пи­сао сам о чо­ве­ку ко­ји је сво­ју сло­бо­ду и иден­ти­тет жр­тво­вао за гра­ђан­ски ко­мо­ди­тет и бо­љи ма­те­ри­јал­ни по­ло­жај. С дру­ге стра­не, до­та­као сам се и ауто­кра­та ко­ји су не­по­пра­вљи­ви и чи­ји је его ве­ћи од Монт Еве­ре­ста – ка­же аутор „Те­жи­не сен­ке”.

У бра­ку је шест де­це­ни­ја, во­ли да се дру­жи и под ста­ре да­не, а се­бе опи­су­је као „спољ­ног” мом­ка.

– Ни­ка­ко не мо­гу да бу­дем бес­по­слен, као што то нај­че­шће ра­де пен­зи­о­не­ри. Жи­вот че­сто ни­је фер, али ја сам бо­рац. Сма­трам да је леп и дра­го­цен. Ни­је за џа­бе Па­бло Не­ру­да ре­као: „Ка­да бих жи­вео сто го­ди­на, мој нај­леп­ши дан био би су­тра.” Ето, та­ко и ја раз­ми­шљам, као ве­чи­ти оп­ти­ми­ста – уве­рен је Че­до Не­дељ­ко­вић. 

Уве­ли­ко ра­ди на свом но­вом ро­ма­ну, у ко­јем ће, ка­ко от­кри­ва, по­ку­ша­ти да при­ка­же ат­мос­фе­ру, жи­вот и од­но­се ме­ђу ста­на­ри­ма у јед­ној ви­ше­спрат­ни­ци. 

Коментари4
83027
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mile Mirkov
Od kad čitam romane prof. Čeda Nedeljkovića (a čitam ih redom i redovno, onako kako izlaze), bolje razumem našu stvarnost. A bolje razumem i opšte obrasce događanja u svetu i životu. ... Radujem se i najavljenom novom romanu. Čestitam profesoru na svim uspesima i na načinu kako organizuje svoj život!
Petar Knezevic
Pozdrav Politici I profesoru. Bivsi djak...
Рраша Поповић
Свака част "Политици",новинама са којим се свакодневно дружим тачно 60 у марту о.г. Без намере за хвалисањем,припадам категорији читалаца овог дневног листа,после г.Недељковића,са веома дугим стажом.Све теме су озбиљно обрађене,посебно политичке и спорт.Забавне рубрике су "par excelence" ,што би Французи рекли."Политика" ми је драга што сам њој захвалјујући,пре више од 50 г. добио престижну (прву) награду у Гимназији за колекцију прилога "Чуда природе".Ови прилози,ако се добро сећам,били су свакодневни некада,одавно их нема у "Политици",а били би актуелни данас.
Рраша Поповић
Пропустио сам истакнем да сам ,и захваљујући "Политици" знатно унапредио личну културу,опште па и стручно знање донекле.Својевремено ме је "Политика" промовисала и као најмлађег др Агрономије и једног од најбољих агронома у бившој СФРЈ.Дугујем захвалност овоме,ја сам пенз.др професор Радомир Љ Поповић-Рраша.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља