четвртак, 20.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:54
ФИЛМСКА КРИТИКА

Ни става, ни комедије

Филм: Патуљци са насловних страна, сценарио и режија: Милорад Милинковић, улоге: Гордан Кичић, Јелена Ђукић, Милена Радуловић, Борис Миливојевић, Марко Гверо..., трајање: 95 минута, производња: Србија, 2018.
Аутор: Дубравка Лакићчетвртак, 25.01.2018. у 11:11
Из фил­ма Па­туљ­ци са на­слов­них стра­на (Фо­то Ди­стри­бу­тер­ска ку­ћа Та­ра­ма­унт филм)

Да је којим случајем редитељ Милорад Милинковић имао „петљу“ да сценаристи Милораду Милинковићу на време отворено каже: „Овако написан сценарио ти не ваља“, филму „Патуљци са насловних страна“ указао би се пут спасења.

Како се оваква врста искрености према самом себи није догодила, пред редитељем су се створила многа ограничења која он, ни својим изразитим занатским вештинама, ни непогрешивим осећајем за кадрирање и употребу крупног плана, ни одличном сценографијом, камером и постпродукцијом, није успео да превазиђе. Последица тога је финални производ са укусом разређене, незашећерене лимунаде, са мирисом испуштене прилике и промашене теме, а са тим и створеним осећањем губљења времена у биоскопу.

Искористивши за наслов свог филма стих „Патуљци са насловних страна“ из песме Бранимира Џонија Штулића „Равно до дна“, са репутацијом творца биоскопског хита „Мртав ладан“ и филмова „Читуља за Ескобара“ и „У потрази за Срећ(к)ом“, Милинковић је сада пожелео да се ухвати у коштац са једном актуелном друштвеном темом. Са темом телевизијских ријалити програма са којима се засењује сва могућа простота људске цивилизације и пропагирају најниже људске страсти.

Филмска обрада ове теме могла је да оде у више праваца. Милинковић се према сопственом сензибилитету и традицији определио за црну комедију, а онда нам подарио филм у којем хумор егзистира само у траговима и у којем је највећи „штос“ она прекомерно употребљена реченица „Љуби чика“ што ју је главни јунак „излизао“ већ у првом делу филма. Да се сценариста Милинковић потрудио да за свог јунака Николу (Гордан Кичић – са фотогеничним лицем, очима и осмехом, рођеним за крупни план), којег је замислио као симпатичног антихероја, напише још по коју духовиту реплику, да се потрудио да му ни остали ликови не остану само на нивоу крокија, да је „загризао“ тему када ју је већ одабрао, наравно да би све било боље.

Овако, прича о надменим и мегаломански расположеним „кројачима“ ријалитија (у које спада и Никола), који су чешће носем на „белој црти“ него у својој кући, остаје на незагребаној површини. Радња филма тече, ми гледамо и ништа. Нити ауторовог става нити (барем какве питке) комедије. „Патуљци са насловних страна“ је филм подржан средствима Министарства за културу преко Филмског центра Србије.


Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља