четвртак, 22.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:12
ИСХРАНА

Бели лук не мора да се осећа

Ову веома здраву намирницу прати непријатан и јак задах
четвртак, 01.02.2018. у 20:00
(Фото Пиксабеј)

Бели лук је једна од оних намирница коју сви воле, али углавном да гледају. Када треба да га једемо, обично га избегавамо, јер ову веома здраву намирницу прати непријатан и јак задах. А нико од нас не жели да има непријатан задах, који ни жвакаће гуме ни водица за испирање уста не могу у потпуности да уклоне.

Сигурно сте чули разне приче о томе како „лечити” задах од белог лука када је већ настао. Вероватно знате да сенф, млеко, чај, лимунада и јаки зачини попут першуна ублажују то јест смањују његово „свемирисно” дејство. Оно што вам нико не каже јесте како спречити да вам интензивни задах и настане.

Треба рећи да многи људи бели лук једу искључиво из здравствених разлога, па уколико нисте један од њих, вероватно наслућујете могућ одговор: не једите бели лук. Тај одговор ипак није једино решење.

Оно што је јасно јесте да треба спречити контакт уста и зуба са белим луком јер се он ту највише и задржава.

Када једете бели лук, дакле, жваћете га, у устима вам поред јаког мириса остаје и веома интензиван (љут) укус, што најбоље можете осетити ако одмах након оброка у којем је свакако био и бели лук  – оперете зубе. Наравно, смрад нећете уклонити, али током прања осетићете толико јак ефекат као да сте употребили најљућу могућу пасту за зубе.

Како спречити задах од белог лука

Задах, дакле, морамо спречити ако не желимо да људи поред нас падају од „миомириса”, што најбоље можете учинити на следећи начин: на дашчици ситно исецкајте 2-3 чена белог лука, а потом опет оперите руке. У шољу за белу кафу (0,25-0,3 л) сипајте пробиотски јогурт и додајте исецкани бели лук и 1-2 кашичице млевеног ланеног семена и пар капи лимуновог сока. Све добро промешајте кашичицом да се добије што хомогенија маса, дакле да нема грудвица. Сви наведени састојци позитивно утичу против мириса белог лука, али истовремено су одлични и против високог притиска и холестерола.

Пијте тако да не жваћете овај „обогаћени” јогурт, а ако још нешто једете уз то, залогај остале хране прогутајте пре него што узмете гутљај јогурта. Јасно је, дакле, да у оброку не смете даље користити нож којим сте секли лук, као ни дашчицу и кашичицу којом сте мешали јогурт.

Како нема жвакања белог лука, нити задржавања у устима, нема ни смрада. Уколико оперете зубе после јела, ни ви нећете осећати онај одвратни укус заостао од жвакања белог лука у првом случају.

Овде постоји само један начин да неко (па и ви) осети мирис белог лука који сте јели: ако подригнете.

Како „лечити” задах од белог лука

Арому белог лука ефикасно сузбијају: слачица, односно сенф. Узмете кашичицу сенфа и муљате га мало у устима, после чега га испљунете. После тога можете и да поједете мало сенфа, тек да колико-толико неутралишете и онај укус; млеко, кисело млеко, јогурт, кефир, чај – сви они донекле помажу у сузбијању мириса; свеже першуново лишће и листови нане – као и жвакање жвакаћих гума са укусом нане (менте); семенке аниса, коморача, каранфилић и мирођија – као и са слачицом, жвакање, без гутања доноси делимичан резултат. Неколико зрна кафе такође помаже против задаха. Лимунада без шећера смањује задах. Прање зуба и језика после јела смањују задах али не у већој мери.

Све наведено не може се поредити са ефикасном превенцијом, па уколико већ нисте, покушајте да спречите шокантни мирис пре него што се појави.

Бели лук се може наћи у многим јелима, термички обрађен он нема утицај на настајање задаха. Додуше, тада бели лук нема она лековита својства која многи цене, нарочито особе које имају висок холестерол, крвни притисак и друге болести.

Пробајте, уверићете се да је много лакше спречити задах него га уклонити. Сада знате да можете уживати у белом луку без опасности по ваш друштвени живот. Нека вам буде на здравље!

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com


Коментари2
6485c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Časlav Miladinović
Način na koji jedemo beli luk je pogrešan. Seckanjem i žvakanjem se oslobađa ogromna količina esencijalnih ulja koja se već iz želudca resorbuje u krv. Taj višak se izbacuje preko pluća i znoja i izaziva neprijatan zadah i miris. Pravilna upoteba: jedan do dva češnja, dnevno, očistiti i zgnječiti nožem i potom progutati kao tablete. Beli luk se ne vari, prolaskom kroz digestivni trakt postepeno oslobađa ulja i ispoljava sva blagotvorna dejstva bez neprijatnog mirisa.
zoranz
pa ja jedino uživam kad ga žvaćem.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља