четвртак, 16.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 04.02.2018. у 22:00 С. Буб­ње­вић
НАУКА КРОЗ ПРИЧЕ

Откривен највећи прост број

Немогуће је навести овај број – има више од 23 милиона цифара. – Моћним рачунарима је било потребно неколико дана да би потврдили откриће
Математичари су му дали ознаку М77232917. Он је за читавих милион цифара већи од претходно највећег простог броја који је откривен 2015. године (Фото Пиксабеј)

Не по­сто­ји нај­ве­ћи прост број, сам по се­би. Као што при­род­них бро­је­ва има бес­ко­нач­но мно­го и бро­јев­на оса се ни­кад не за­вр­ша­ва. Отац ге­о­ме­три­је Еуклид, још у тре­ћем ве­ку пре но­ве ере, по­ка­зао је да је и низ про­стих бро­је­ва бес­ко­на­чан. Ме­ђу­тим, ка­ко су то­ком про­те­кле не­де­ље пре­не­ли број­ни ме­ди­ји, от­кри­вен је но­ви нај­ве­ћи чо­ве­ку по­знат прост број.

Но­во­от­кри­ве­ни, нај­ве­ћи до са­да прост број про­на­ђен је уочи Но­ве го­ди­не и по­твр­ђен на­кон ви­ше дра­стич­них про­ве­ра за ко­је је моћ­ним ра­чу­на­ри­ма по­треб­но и по не­ко­ли­ко да­на ра­чу­на­ња.

Број је за­и­ста, за­и­ста ве­ли­ки и не­мо­гу­ће би би­ло са­мо на­ве­сти га – има ви­ше од 23 ми­ли­о­на ци­фа­ра.

За­пра­во, овај прост број је ви­ше­стру­ко ду­жи и од два ми­ли­о­на ре­чи ду­гог ро­ма­на Жи­ла Ро­ме­на „Les Hom­mes de bon­ne vo­lonté”, у пре­во­ду „Љу­ди до­бре во­ље”, ко­ји се сма­тра нај­ду­жим по­зна­тим ро­ма­ном, а ко­ји је у 27 књи­га на 8.000 стра­на из­да­ван у Па­ри­зу од 1932. до 1946. го­ди­не (на ин­си­сти­ра­ње ауто­ра, ни­је реч о се­ри­ји, не­го о јед­ном ро­ма­ну).

У сва­ком слу­ча­ју, ка­ко је у ја­ну­а­ру об­ја­ви­ла мре­жа Gre­at In­ter­net Mer­sen­ne Pri­me Se­arch, у окви­ру ко­је ма­те­ма­ти­ча­ри и љу­би­те­љи ма­те­ма­ти­ке тра­га­ју за све ве­ћим и ве­ћим про­стим бро­је­ви­ма, но­ви нај­ве­ћи прост број има 23.249.425 ци­фа­ра, а пр­ви га је от­крио елек­тро­ин­же­њер Џо­на­тан Пејс (51) из Те­не­си­ја у Аме­ри­ци и за то осво­јио на­гра­ду од три хи­ља­де до­ла­ра.

Ма­те­ма­ти­ча­ри су му да­ли озна­ку М77232917. Он је за чи­та­вих ми­ли­он ци­фа­ра ве­ћи од прет­ход­но нај­ве­ћег про­стог бро­ја ко­ји је от­кри­вен 2015. го­ди­не. По­чи­ње ци­фра­ма 46 и на­кон чу­до­ви­шног ни­за, за­вр­ша­ва се ци­фра­ма 71.

Сва­ки прост број је, ма ка­ко био кра­так или дуг, јед­но­став­на ствар. Ве­ћи­на бро­је­ва, на­и­ме, осим што се мо­же по­де­ли­ти с 1 или са са­мим со­бом, де­љи­ва је и с не­ким дру­гим бро­је­ви­ма. Про­сти бро­је­ви, ме­ђу­тим, осим се­бе са­мих и је­ди­ни­це, не­ма­ју дру­гих де­ли­ла­ца. Но, упр­кос то­ме, њи­хо­ви ни­зо­ви или они са­ми по­ка­зу­ју мно­ге чу­де­сне осо­би­не. 

Ра­зно­вр­сне гру­пе про­стих бро­је­ва за­до­во­ља­ва­ју ра­зна свој­ства. Та­ко су не­ки од њих, на при­мер, увек за 1 ма­њи од сте­пе­на бро­ја 2, па се мо­гу за­пи­са­ти и без на­во­ђе­ња свих њи­хо­вих ци­фа­ра. Ова­кви су про­сти бро­је­ви 3 (2 на ква­драт – 1) и 7 (2 на куб – 1) и у ма­те­ма­ти­ци се на­зи­ва­ју Мер­се­но­ви. Но­ви прост број је, та­ко­ђе, Мер­се­нов број и мо­же да се за­пи­ше као 2 на 77.232.917 – 1. До са­да је от­кри­ве­но 50 Мер­се­но­вих бро­је­ва.

Коментари6
796d1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zina
Dobar unit test brzine računara. Ne vidim neku logičniju primjenu ove informacije.
Nenad
Haralampije je lepo rekao :" najveci dosad izracunat prost broj" . Jer i sam Euklid je davno pokazao da je i niz prostih brojeva beskonacan . Naravno kako kompjuterski hardver i snaga bude isla na gore , naci ce se jos brojeva , ali ce to ici sve teze . No danasnja "demokratija" u nedostatku iznenadjujucih vesti koej su najcesce bizarne eto seti se i nekih matematickih pojmova. Neko ce reci pa bolje i to nego farme, parovi i ostala zaglupljivanja . Pa jeste svakako . No primecuje se nevidjena "nepismenost" danasnjih urednika i autora tekstova . Valjda su ipak prosli test "podobnosti" kod nadredjenih . Ostalo i nije toliko bitno , jer neuki narod sa zestoko nagrdjenim skolstvom nece 90% toga ni primetiti .
Vesa D
..amerikanci imaju famu da izmisle nesto nezmisljeno i treba cestitati ..pocetka imamo samo neznamo da li je to nula ili jedinica..dok na kraju ovog otkrivenog niza ipak osta jedinica a dal to ipak nije nula ..
Dragan Pik-lon
Prosti brojevi su ipak beskonacni sami po sebi.Otkrili ih mi ili ne.Zamislimo samo koliki je broj atoma u Kopaoniku(savrsenom i konacnom sistemu)?Ili koliki je broj elektrona u elektricnoj mrezi Srbije???
Драган П.
Број атома у Копаонику је далеко, далеко мањи од овог чудовишног броја од 23 милиона цифара. Наиме, Едингтонов број, приближно 10 на 80-у потенцију, означава, како се претпоставља, број протона у читавом видљивом свемиру. Дакле, у питању је број од мање-више 80 цифара, далеко мање од овог броја. Овај број који су прорачунали, за сада, нема ама баш никакву примену у данашњој науци, односно, њиме се ништа не може квантификовати у природи и универзуму. Број је потпуно неупотребљив.
Haralampije
Naslov nije dobar. "Najveći prost broj" ne postoji (kako se posle i navodi u tekstu), pa se tim pre ne može ni "otkriti". Naslov bi mogao biti "Izračunat najveći dosad poznat prost broj". Isto, "nakon više drastičnih provera"? Kakve su to "drastične" provere? Autor nije dobro preveo englesku reč. Nije lako pisati o matematici (kao nauci, ne školskom predmetu) za laike, i svaki pokušaj je hvale vredan, međutim, skoro uvek rezultat bude karikaturalan, pa se stvara sasvim pogrešna slika.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља