недеља, 18.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 10.02.2018. у 22:00 Јасна Петровић-Стојановић

Бензин и дизел све скупљи

Разлог поскупљења горива – скок цене сирове нафте с 45 на 70 долара за барел. – Ново повећање цене од око два динара могуће због више акцизе
(Фото Д. Јевремовић)

Ди­зел го­ри­во по­ску­пе­ло је на пум­па­ма од но­ве го­ди­не 3,5 а бен­зин 1,5 ди­на­ра по ли­три, што је би­ло и оче­ки­ва­но ако се зна да је це­на наф­та на свет­ској бер­зи за по­след­њих по­ла го­ди­не ско­чи­ла са 45 на чак 70 до­ла­ра за ба­рел. Бен­зин се са­да то­чи у про­се­ку по це­ни од 145,2 а ди­зел за 154,2 ди­на­ра

– Од пре не­ко­ли­ко да­на си­ту­а­ци­ја је по­че­ла да се ме­ња па це­на ба­ре­ла наф­те па­да. У суботу је ко­шта­ла око 65 до­ла­ра, па ако се овај тренд на­ста­ви и на­ред­них да­на, ре­ал­но је оче­ки­ва­ти да ће го­ри­во по­јеф­ти­ни код нас – ка­же То­ми­слав Ми­ћо­вић, ге­не­рал­ни се­кре­тар Удру­же­ња нафт­них ком­па­ни­ја Ср­би­је.

Оно што би из­у­зет­но мо­гло да до­ве­де до но­вог по­ску­пље­ња го­ри­ва је по­ве­ћа­ња ак­ци­за, бу­ду­ћи да се она сва­ке го­ди­не у ово вре­ме ускла­ђу­је с ра­стом по­тро­шач­ких це­на у прет­ход­ној го­ди­ни.

– Ак­ци­за би мо­гла да бу­де ве­ћа око три од­сто. Уко­ли­ко би, да­кле, вла­да до­не­ла од­лу­ку о по­ве­ћа­њу ак­ци­за на де­ри­ва­те, они би по­ску­пе­ли око два ди­на­ра с ПДВ-ом. На­рав­но, то не зна­чи да го­ри­во мо­ра због то­га да по­ску­пи и на пум­па­ма. Не мо­ра. Про­шле го­ди­не је ак­ци­за по­ве­ћа­на, али го­ри­во због то­га на пум­па­ма ни­је по­ску­пе­ло – наглашава Ми­ћо­вић.

Пре но­ве го­ди­не го­ри­во је по­ску­пе­ло и у БиХ и са­да се про­да­је из­над јед­ног евра, што ду­го ни­је би­ло. Пре­ра­чу­на­то, бен­зин ко­шта 125,6 ди­на­ра, а ди­зел 123,2 ди­на­ра због по­ве­ћа­них др­жав­них за­хва­та­ња. Го­ри­во је од пре не­ки дан ску­пље и у Цр­ној Го­ри због по­ве­ћа­ња ПДВ-а – са 19 ско­чи­ло је на 21 од­сто. 

– Ме­ђу­тим, чак и с овим по­ве­ћа­њем, це­не у ком­ши­лу­ку су ни­же од срп­ских. Раз­лог је што су на­ша за­хва­та­ња и да­ље мно­го ви­ша од оста­лих. Те­шко је прет­по­ста­ви­ти да­ље кре­та­ње це­на си­ро­ве наф­те. Ка­ко са­да ства­ри сто­је про­це­не су да би у овој го­ди­ни, у ко­ју смо ушли с це­ном од 66 до­ла­ра, про­сеч­на го­ди­шња це­на ба­ре­ла наф­те ти­па „брент” (ко­ја се пре­ра­ђу­је код нас) мо­гла би­ти из­ме­ђу 52 и 57 до­ла­ра – предвиђа Ми­ћо­вић. 

Чи­ни се да не­ма озбиљ­ни­јих на­го­ве­шта­ја да се мо­гу оче­ки­ва­ти на­гле и ве­ли­ке про­ме­не це­на. Ре­ал­но је да ће ди­ја­грам про­ме­не це­на наф­те у 2018. би­ти од­раз у огле­да­лу 2017. То зна­чи да ће се у пр­вим ме­се­ци­ма наф­та про­да­ва­ти по нај­ви­шим це­на­ма у го­ди­ни, на­кон че­га би, уз број­не ма­ње осци­ла­ци­је до сре­ди­не го­ди­не „брент” ла­га­но скли­знуо до ни­воа од 50 до­ла­ра за ба­рел, за­кљу­чу­је наш са­го­вор­ник. 

Коментари5
a868f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Hajduk Veljko
Evo,danas je objavljeno, da su cene nafte na svetskim berzama pale u poslednjoj nedelji oko 8,5%.Da vas vidimo sad,naftasi.
Miroslav
Samo u ludoj Srbiji dizel skuplji od benzina i nigde vise na svetu
Слободан човек
Дизел је скупљи за производњу и много више загађује. Треба још више да поскупи.
Zeljko Paunovic
Zasto zamajavate narod? Skok cene na svetskom trzistu? Ovoliko je kostalo gorivo i kad je barel bio 150 dolara, kada su pale cene na 40 dolara svuda je pojeftinilo drasticno a kod nas nesto neznatno mozda 10 dinara. Stvar je u tome da je drzava tu rupu popunila akcizama, a i nis je iskoristio priliku da vise zaradi a sada im se usladilo pa me ne bi cudilo kako rastu cene da gorivo bude i 200 dinara za litar... Sramota...
gile
Inace kretanje cena derivata kod nas ima mnogo veze sa kretanjima cene nafte !!! Smesno i zalosno. Ovde i kada je barel bio 45 dolara nikom nije ni palo napamet da spusti cenu goriva. Sve nekako mislim da je to zbog jake privrede pa drzava uopste nema potrebu da pljacka gradjane !!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља