четвртак, 28.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 12.02.2018. у 15:00 С. Г.

Испод Сахаре откривена нова врста диносауруса

Фосил је величине аутобуса, добро очуван, стар око 80 милиона година и представља потенцијални доказ да је некада постојала копнена веза између Европе и Африке
Пр­ви ре­зул­та­ти об­ја­вље­ни су у ча­со­пи­су Jo­ur­nal Na­tu­re Eco­logy and Evo­lu­tion (Фото TheTeCake)

По­след­њи да­ни ди­но­са­у­ру­са у Афри­ци би­ли су ми­сте­ри­ја за на­уч­ни­ке – све до пре не­ко­ли­ко да­на. Ка­ко су пре­не­ли свет­ски ме­ди­ји, ске­лет ко­ји су про­на­шли еги­пат­ски па­ле­он­то­ло­зи ис­под пу­сти­ње Са­ха­ре на­зван је „све­тим гра­лом” па­ле­он­то­ло­ги­је, јер су на­уч­ни­ци тра­га­ли ду­го за та­ко до­бро очу­ва­ним при­мер­ком из ка­сног пе­ри­о­да кре­де, ко­је се на­зи­ва још и злат­ним до­бом ди­но­са­у­ру­са.

Овај огром­ни ди­но­са­у­рус је на­зван Man­so­u­ra­sa­u­rus sha­hi­nae – имао је дуг врат и био је би­љо­јед, а стар је бли­зу 80 ми­ли­о­на го­ди­на, за­кљу­чи­ли су ис­тра­жи­ва­чи с Уни­вер­зи­те­та у Оха­ју. Но­ва под­вр­ста при­па­да вр­сти ти­та­но­са­у­ру­са, ко­ју ка­рак­те­ри­шу нај­ве­ће жи­во­ти­ње ко­је су по­зна­те на­у­ци да­нас, пре­но­си на­уч­ни сајт The Te­Ca­ke.

Ко­ли­ко је ово зна­чај­но от­кри­ће све­до­че и ре­чи др Ма­та Ла­ма­на из Кар­не­ги При­род­њач­ког му­зе­ја, ина­че ко­а­у­то­ра сту­ди­је и по­зна­тог па­ле­он­то­ло­га: „Ка­да сам ви­део сли­ке фо­си­ла, био сам пот­пу­но за­па­њен.”

Фо­сил укљу­чу­је ло­ба­њу, до­њу ви­ли­цу, ре­бра, врат, ле­ђа, ве­ћи­ну ра­ме­на и де­ло­ве ко­же, пре­нео је Скај њуз, и ве­ли­чи­не је ауто­бу­са. За­ни­мљи­во је ка­ко је но­ва вр­ста ди­но­са­у­ру­са до­би­ла име: фо­сил су ис­ко­па­ли на­уч­ни­ци Ман­су­ра уни­вер­зи­те­та у Егип­ту, а кључ­ну уло­гу у от­кри­ћу је имао др Мо­на Сха­хин. Ко­би­на­ци­јом име­на на­уч­ни­ка и уни­вер­зи­те­та ди­но­са­у­рус је до­био име Man­so­u­ra­sa­u­rus sha­hi­nae. 

За­што је ово от­кри­ће још зна­чај­но? За­кљу­че­но је да африч­ки ди­но­са­у­ру­си ни­су би­ли пот­пу­но изо­ло­ва­ни у про­шло­сти, ка­ко се то ра­ни­је ми­сли­ло. На кон­фе­рен­ци­ји за ме­ди­је по­во­дом от­кри­ћа у Ка­и­ру, ре­че­но је да оста­ци про­на­ђе­ног ске­ле­та го­во­ре да се та под­вр­ста по гра­ђи не раз­ли­ку­је мно­го од ди­но­са­у­ру­са от­кри­ве­них у Евро­пи, што на­во­ди на по­ми­сао да је по­сто­ја­ла коп­не­на ве­за из­ме­ђу Афри­ке и Евро­пе, од­но­сно да а су се не­ки од ових џи­но­ва сло­бод­но кре­та­ли из­ме­ђу два са­да­шња кон­ти­нен­та.

Коментари3
58c97
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ivan bošković
"стар је бли­зу 80 ми­ли­о­на го­ди­на". Guslaju li guslaju. Pa da su dinosaurusi tako stari, ne bi bili nađeni milioni njihovih neerodiranih fosila na površini. Prosečna stopa erozije je oko 10 m na milion godina. Al ajd ti to objasni profesorima čije (dobre) plate i karijere zavise od miliona godina i Darvina.
ivan bošković
Rale, navedena stopa erozije odnosi na eroziju stena. A najtvrđe stene erodiraju, koliko znam, stopom od oko 7 m na milion godina.
Rale
Sve je to ok oko erozije ali vetar i pesčane dine ne mogu se porediti sa zemljanim naslagama postovani

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља