уторак, 24.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 12.02.2018. у 15:00 С. Г.

Испод Сахаре откривена нова врста диносауруса

Фосил је величине аутобуса, добро очуван, стар око 80 милиона година и представља потенцијални доказ да је некада постојала копнена веза између Европе и Африке
Пр­ви ре­зул­та­ти об­ја­вље­ни су у ча­со­пи­су Jo­ur­nal Na­tu­re Eco­logy and Evo­lu­tion (Фото TheTeCake)

По­след­њи да­ни ди­но­са­у­ру­са у Афри­ци би­ли су ми­сте­ри­ја за на­уч­ни­ке – све до пре не­ко­ли­ко да­на. Ка­ко су пре­не­ли свет­ски ме­ди­ји, ске­лет ко­ји су про­на­шли еги­пат­ски па­ле­он­то­ло­зи ис­под пу­сти­ње Са­ха­ре на­зван је „све­тим гра­лом” па­ле­он­то­ло­ги­је, јер су на­уч­ни­ци тра­га­ли ду­го за та­ко до­бро очу­ва­ним при­мер­ком из ка­сног пе­ри­о­да кре­де, ко­је се на­зи­ва још и злат­ним до­бом ди­но­са­у­ру­са.

Овај огром­ни ди­но­са­у­рус је на­зван Man­so­u­ra­sa­u­rus sha­hi­nae – имао је дуг врат и био је би­љо­јед, а стар је бли­зу 80 ми­ли­о­на го­ди­на, за­кљу­чи­ли су ис­тра­жи­ва­чи с Уни­вер­зи­те­та у Оха­ју. Но­ва под­вр­ста при­па­да вр­сти ти­та­но­са­у­ру­са, ко­ју ка­рак­те­ри­шу нај­ве­ће жи­во­ти­ње ко­је су по­зна­те на­у­ци да­нас, пре­но­си на­уч­ни сајт The Te­Ca­ke.

Ко­ли­ко је ово зна­чај­но от­кри­ће све­до­че и ре­чи др Ма­та Ла­ма­на из Кар­не­ги При­род­њач­ког му­зе­ја, ина­че ко­а­у­то­ра сту­ди­је и по­зна­тог па­ле­он­то­ло­га: „Ка­да сам ви­део сли­ке фо­си­ла, био сам пот­пу­но за­па­њен.”

Фо­сил укљу­чу­је ло­ба­њу, до­њу ви­ли­цу, ре­бра, врат, ле­ђа, ве­ћи­ну ра­ме­на и де­ло­ве ко­же, пре­нео је Скај њуз, и ве­ли­чи­не је ауто­бу­са. За­ни­мљи­во је ка­ко је но­ва вр­ста ди­но­са­у­ру­са до­би­ла име: фо­сил су ис­ко­па­ли на­уч­ни­ци Ман­су­ра уни­вер­зи­те­та у Егип­ту, а кључ­ну уло­гу у от­кри­ћу је имао др Мо­на Сха­хин. Ко­би­на­ци­јом име­на на­уч­ни­ка и уни­вер­зи­те­та ди­но­са­у­рус је до­био име Man­so­u­ra­sa­u­rus sha­hi­nae. 

За­што је ово от­кри­ће још зна­чај­но? За­кљу­че­но је да африч­ки ди­но­са­у­ру­си ни­су би­ли пот­пу­но изо­ло­ва­ни у про­шло­сти, ка­ко се то ра­ни­је ми­сли­ло. На кон­фе­рен­ци­ји за ме­ди­је по­во­дом от­кри­ћа у Ка­и­ру, ре­че­но је да оста­ци про­на­ђе­ног ске­ле­та го­во­ре да се та под­вр­ста по гра­ђи не раз­ли­ку­је мно­го од ди­но­са­у­ру­са от­кри­ве­них у Евро­пи, што на­во­ди на по­ми­сао да је по­сто­ја­ла коп­не­на ве­за из­ме­ђу Афри­ке и Евро­пе, од­но­сно да а су се не­ки од ових џи­но­ва сло­бод­но кре­та­ли из­ме­ђу два са­да­шња кон­ти­нен­та.

Коментари3
6a40b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ivan bošković
"стар је бли­зу 80 ми­ли­о­на го­ди­на". Guslaju li guslaju. Pa da su dinosaurusi tako stari, ne bi bili nađeni milioni njihovih neerodiranih fosila na površini. Prosečna stopa erozije je oko 10 m na milion godina. Al ajd ti to objasni profesorima čije (dobre) plate i karijere zavise od miliona godina i Darvina.
ivan bošković
Rale, navedena stopa erozije odnosi na eroziju stena. A najtvrđe stene erodiraju, koliko znam, stopom od oko 7 m na milion godina.
Rale
Sve je to ok oko erozije ali vetar i pesčane dine ne mogu se porediti sa zemljanim naslagama postovani

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља