понедељак, 20.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:19
Страни медији о састанку председника Србије Александра Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић

АП: Србија и Хрватска обећале да ће радити на смиривању тензија

понедељак, 12.02.2018. у 16:03
(Фото Танјуг)

ЗАГРЕБ - Америчка агенција АП известила је о посети председника Србије Загребу истичући да су Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић обећали да ће радити на смиривању тензија између две земље.

Односи Србије и Хрватске сматрају се кључним за мир и стабилност Балкана, истиче АП.

Америчка агенција констатује да се дводневна посета председника Вучића Хрватској сматра покушајем унапређења економских односа и решавања неких од болних питања, која су оптерећивала односе два суседа од сукоба „током крвавог распада бивше Југославије”.

Агенција преноси делове са конференције за новинаре шефова држава Хрватске и Србије наводећи изјаву хрватске председнице да су, „нажалост, односи две земље оптерећени прошлошћу”.

„Нажалост, та прошлост још увек нас спречава да можемо да опишемо односе између две земље као пријатељске”, рекла је Китаровић и додала да Хрватска и Србија имају „заједничку одговорност за будућност југоисточне Европе”.

Вучић је, преноси АП, рекао да је дошао да „разговара о свим отвореним питањима којих је много”.

„У следећих сто дана покушаћемо да променимо атмосферу”, рекао је он.

АП преноси да су оба председника признала да се још увек не слажу око многих отворених питања, укључујући питање границе, а да је Вучић рекао да ће две земље покушати да тај проблем реше у наредне две године или ће га упутити на међународну арбитражу.

Неуспех да реши гранично питање могао би да представља највећу препреку за чланство Србије у ЕУ, јер би Хрватска, која је већ чланица, могла да га блокира, оцењује америчка агенција подсећајући да је ЕУ поручила кандидатима да пре пријема морају да реше своје граничне спорове.

Агенција преноси и да је више од 1.000 хрватских ратних ветерана и националиста организовало протесте против Вучића, који су носили хрватске заставе и транспаренте осуђујући Вучићев ултранационалистички став током сукоба 1991.-1995. године и захтевајући извињење и ратну одштету од Србије.

АП преноси и да су у Загребу на снази јаке мере безбедност током посете председника Србије, укључујући снајперисте на крововима кућа поред којих је прошла Вучићева колона. (Танјуг)

Ројтерс: Поруке Србије и Хрватске из Загреба за побољшање односа

ЗАГРЕБ - Хрватска и Србија обећале су да ће да интензивирају рад на решавању питања права мањина, границе и несталих особа, пише Ројтерс у извештају о посети председника Србије Загребу, констатујући да је таква порука упућена у настојању побољшања „горких односа” деценијама после распада бивше Југославије,

Британска агенција преноси да је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, на заједничкој конференцији за новинаре са српским колегом Александром Вучићем, рекла да су односи Србије и Хрватске „оптерећени прошлошћу”, али да овог пута о томе нису разговарали.

„Наш је задатак да разговарамо и тражимо решења за питања која нас деле”, казала је Грабар-Китаровић.

„Покушаћемо да у наредних 100 дана променимо атмосферу и сви српски званичници ће морати да учине све за боље узајамне односе. То ће бити сигнал добре воље са наше стране”, преноси Ројтерс речи председника Вучића са конференције за новинаре у Загребу.

Агенција преноси и да је око 1.000 људи протестовало због посете председника Србије Загребу.

Вучић и Грабар-Китаровић су се договорили да побољшају сарадњу у решавању питања неколико хиљада несталих Хрвата и Срба током сукоба 1991-95. године.

Они су поручили и да ће у наредне две године покушати да реше питање граница, а уколико у том не успеју, обратиће се међународној арбитражи.

Србија и Хрватска, две највеће републике бивше Југославије која се распала 1991. године, настојале су да, како наводи Ројтерс, побољшају односе после сукоба, али да проблеми и даље постоје.

Да би се прикључила Европској унији, Србија мора да разреши питања са суседима, укључујући и Хрватску, додаје британска агенција. (Танјуг)

Блумберг: Председници СРБ и ХР за решавање отворених питања

ЊУЈОРК - Председници Србије и Хрватске Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић обећали су данас да ће решавати нека питања која постоје и три деценије од распада Југославије, истичући да деле одговорност за будућност региона, истиче агенција Блумберг у извештају о посети председника Србије Загребу.

Америчка агенција наводи и да Китаровић и Вучић нису поменули отворена питања као што су потенцијална ратна одштета и сагласност око јурисдикције за ратне злочине.

„Што се тиче прошлости не слажемо се о скоро ничему, али барем схватамо да друга страна има другачији став. Ипак, Србија и Хрватска ће морати да граде много боље односе у будућности, хтели то политичари или не”, преноси Блумберг речи српског председника.

Агенција истиче да су Китаровић и Вучић рекли да ће настојати да реше гранични спор и питања саобраћаја, као и неслагања око односа према мањинама и питању несталих.

„Делимо заједничку одговорност за будућност Југоисточне Европе и немамо избора него да наставимо да разговарамо”, рекла је Китаровић и додала да постоји пуно проблема, али да су се председници договорили да реше неколико отворених.

Блумберг преноси речи два председника да ће Србија и Хрватска разговарати о решавању граничног спора, а у случају да се то питање не реши у року од две године, обратиће се међународној арбитражи.

Такође, како су додали, приоритет је и реконструкција железничке пруге која спаја Београд и Загреб.

Китаровић је поновила да Хрватска подржава Србију на њеном европском путу, а Блумберг указује да ће Србији, као кандидату за чланство у ЕУ, бити потребна сагласност најмлађе чланице ЕУ. (Танјуг)

РСЕ: Низ позитивних порука из ЗГ, посвећеност будућности

ЗАГРЕБ - Низ позитивних порука упућен је из Загреба са састанка председника Србије Александра Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић, пише данас Радио Слободна Европа.

У опширном извештају о посети Вучића Хрватској, РСЕ истиче да обе стране очекују да ће мањине у две земље профитирати од данашњег састанка.

„Посвећеност будућности и решавању отворених питања, уз свест да око прошлости нема консензуса”, порука је са сусрета Колинде Грабар Китаровић и њеног госта из Србије, наводи прашки радио.

Наводи се да је договорено и, очигледно с хрватком владом усаглашено, да се још две године билатерално преговара о граници, а ако се не постигне договор, да се иде на обавезујућу арбитражу.

Српска страна је, пише РСЕ, донела документа која би требало да расветле судбину три особе нестале у рату у Хрватској, а договор је и да се обнови заједнички приступ европским фондовима за обнову и реконструкцију пруге Загреб - Београд.

Као приоритети наведени су положај хрватске мањине у Србији и српске мањине у Хрватској, где хрватска председница очекује наставак омогућавања политичке заступљености хрватске мањине у Скупштини Србије и Војводине, а председник Вучић је рекао да очекује и побољшање положаја српске мањине у Хрватској.

РСЕ преноси и да је председник Вучић казао да се са премијерком Аном Брнабић договорио да српски званичници наредних 100 дана ни на који начин не кваре атмосферу у односима са Хрватском.

Цитирају се и речи председника Србије којима је одговорио на реторику протеста због његове посете: „Што се Србије тиче, ви ћете моћи да видите промене у односу званичника у наредном периоду. Желели бисмо да се то види и са хрватске стране, али видело се, не видело се, ми нећемо да одустанемо од онога што смо ми зацртали. И, да будем искрен, немам никакав проблем ако сам ја коњ или ако сам бараба или ако сам четник почетник, иако нисам, ако ће Срби у Хрватској да живе добро, и уколико ће Срби у Хрватској да буду задовољнији”.

Поводом говора мржње на тим протестима, хрватска председница је имала поруку за хрватску и српску јавност: „Ми не смемо да допустимо да нам појединци с рубова политичког спектра диктирају политику. Политику и међудржавне односе морамо дефинисати ми државници и наравно огромна већина наших грађана која подржава посету председника Вучића Хрватској, зато што морамо разговарати о питањима која оптерећују наше односе и радити на бољитку наших држава и народа”. (Танјуг)

Дело: Не треба очекивати брз напредак у односима ЗГБ и БГД

ЉУБЉАНА - Словеначки медији посветили су значајну пажњу првој званичној посети председника Србије Александра Вучића Хрватској, уз оцену да брз напредак у односима Загреба и Београда не треба очекивати, те да су односи Љубљане највише напредовали са државама насталим распадом СФРЈ.

Угледно љубљанско „Дело” истиче да су тренутни односи такви да две стране нису способне за дијалог без посредовања споља.

Наводи се да су Вучића у Загребу дочекали изрази незадовољства и протести због „терета из прошлости” којих се две државе никако не могу ослободити, те да су Вучић и Грабар КИтаровић заједно упозорили да се не сме дозволити да будући развој односа угрози реторика с политичке маргине.

У осврту на Вучићеву посету „Дело” наводи да су га изнудили „Вашингтон или Брисел”, да се дугогодишњи односи двеју држава могу окарактерисати као стање „ни рата ни мира” и да су за то криве „политичке власти на обе стране” које „користе напетости” за стицање поена на политичкој позорници и то зато јер „немају развојну визију”.

„Вучић посетом настоји да извуче Србију из дугогодишње изолације и убрза њен улазак у ЕУ, док је хрватска председница свесна да хрватски спољнополитичи положај слаби због (граничног) спора са свим суседима”, а то Хрватској прети да постане „другоразредна сила на Балкану”, наводи водећи словеначки дневни алудирајући притом на арбитражни спор Словеније и Хрватске.

Садашње стање односа Загреба и Београда је такво као да они нису способни за дијалог без посредовања споља, наводи „Дело”.

Словеначка агенција СТА, наводи да су хрватска председница и председник Србије данас у Загребу говорили о „бројним отвореним питањима”, посебно из прошлости, која представљају „терет” за међусобне односе и њихов напредак.

При томе словенска агенција истиче да су Вучић и хрватска председница казали да у оквиру двогодишњег раздобља треба пронаћи билатерално решење за границу, те да би се, ако то не успе, онда за решење тражило посредовање међународне правне институције. (Танјуг)


Коментари4
04c10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Раде Ковачевић
Хрватска није оставила добар утисак при дочеку српског председника,који је посетио Хрватску на позив њеног предсеника.Заиста, транспаренти који су дочекали српског председника нису само од маргиналног значаја у односу на суштину политичких несугласица двеју држава,него одишу и некултуром, недостатком обичне људске самоконтроле и домаћег васпитања.Какав закључак ваља извести из овог међународног пријема инцидентног карактера? Прво, не може се свако јавно изгредништво бранити демократијом протеста, јер се у том случају форми демократије даје превага над суштином демократије,а то је мирно споразумно решавање свих проблема уз међусобно поштовање свих актера. Друго,инцидент на загребачким улицама,доживљен као морално ружан и одбојан, показује шта ми у српској престоници никада не смемо да урадимо,како никога и никада не смемо да дочекамо у својој кући,независно од тога шта о њему мислимо. Само тако показаћемо да озбиљно желимо да унапредимо своје међународне односе.
Бодин Ракић
"Да би се прикључила Европској унији, Србија мора да разреши питања са суседима, укључујући и Хрватску", додаје британска агенција. (Танјуг) Никакво чудо да британска агенција додаје шта "Србија МОРА да разреши" када, захваљујући Вучићевом ћутању о чудовишним злочинима Павелићеве Хрватске, хрватска страна добија реално непостојећи додатни пропагандни простор за стварање лажних представа о историјским истинама.
danilo obradovic
Odnosi dve susedne drzave pod pritiskom proslosti .Ohrabruje pritisak Evrope da se razgovara ,resava i saradjuje .Dobar primer prinudnog otopljavanja pod pritiskom nedavni ucestali susreti zvanicnika Beograda i Tirane koji nikako bebi dosli dobrovoljno .Takodje slicna situacija na relaciji BG i ZG gde se mora prevazici mitomanija i surova proslost .Vece angazovanje vodecih Evropskih drzava polako daju rezultate iako mnogi nevoljno razgovaraju o nekim osetljivim temama .Dobrosusedtski odnosi trebalo bi biti prioritet svake drzave .Resavanje svioh problema mora ici putem argumentacije a nikako kao nekada silom .
Marko
" ... осуђујући Вучићев ултранационалистички став током сукоба 1991.-1995. године и захтевајући извињење и ратну одштету од Србије." ... Ovog se 'detalja', izgleda secaju samo mediji van Srbije?! Pitanje: Da li bi Hrvati imali motiv da traze 'izvinjenje i odstetu' od Predsednika Srbije koji nije sa Seseljem ranih devedesetih posecivao dobrovoljce Srpske Radikalne Stranke na frontovima po Hrvatskoj?! Dok se ne resimo likova iz devedesetih koji vec dvadeset godina zive na odrzavanju tenzija na obe strane, bicemo zauvek tamo gde smo bili i 2000te!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља