субота, 19.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:25

Вучић на скупштини СНВ: Хвала што чувате своје српско име и презиме

уторак, 13.02.2018. у 18:43
Колинда Грабар Китаровић, Александар Вучић и Милорад Пуповац (Фото Бета)

ЗАГРЕБ – Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас у Загребу да овај регион почива на миру између српског и хрватског народа, као и да не постоји пречи и важнији интерес, и зато ће Србија уложити све напоре да чува мир са хрватским народом, да улаже у стабилност, али и очување свог идентитета.

Вучић је, на трећој Великој скупштини СНВ, своје обраћање почео захвалности Србима у Хрватској на очувању својих огњишта, породица, свог српског имена и презимена.

Срби у Хрватској, како је наставио, су народ са богатом историјом који је дао вишевековни допринос у изградњи сваке државне заједнице на подручју данашње Хрватске.

„Иако смо свесни страдалничког печата српског народа у Хрватској требало би представити бољу и лепшу страну модерног идентитета. Сви треба да се поносимо ћириличним писмом, манастирима и црквама. Писци као што је Петар Прерадовић, дали су велики допринос и хрватској и српској књижевности. О доприносу Николе Тесле нашим народима не треба ни да говоримо. Хрватска и Србија треба да чувају идентитет Срба у Хрватској, као и ми у Србији да чувамо идентитет Хрвата”, истакао је Вучић.

Рекао је да су он и његова хрватска колегиница ушли у тежак и велики посао који је мало ко разумео, а и мало ко је желео да направимо боље односе, мало ко би да гледа у будућност.

„Захвалан сам што је председница Грабар-Китаровић упутила позив у време када је најлакше било нападати Србију, и у Београду на исти начин одговарати”, нагласио је он најавивши да ће хрватска председница веома брзо добити позив да посети Србију.

„Она ће моћи да покаже хрватској јавности и народу резултате свог позива мени, шта је све још урађено за припаднике хрватске заједнице у Србији. Постараћемо се да добију лекторат који су тражили, да имају своје представнике у општинама и покрајинској администрацији, као и већем представљању у Београду, влади и на сваком месту. Нећемо то крити од српске јавности. Њихов бољи живот значиће већу сигурност за све вас овде у Хрватској”, поручио је Вучић.

Рекао је да онда нека опет сви који нису мерили своје речи протеклих дана причају, „али резултат председнице Хрватске биће бољи положај Хрвата у Србији, резултат којим ћу ја моћи да се похвалим је да се Срби нешто слободније осећају у Хрватској”.

Казао је да му се у Вргинмосту учинило да је то нешто што највише недостаје, наводећи да је видео људе који су се склањали по угловима, избегавајући камере.

Нагласио је да је неопходно да пристојним речима, посвећеним радом гледамо како да мењамо будућност и, као што је рекао градоначелник Загреба Милан Бандић, да покажемо толеранцију које је мало било претходних дана, а то значи да се не слуша само своје мишљење, већ пажљиво саслуша и оно другог.

„Обећавам да ћемо ми у Србији чути глас и Хрвата и Хрватске и даћемо све од себе да разумемо њихове потребе и жеље, али ћемо гледати колико год можемо не угрожавајући њихове интересе да помогнемо Србима у Хрватској и на другим местима да би сачували идентитет, језик и ћирилично писмо”, рекао је он.

Вучић је нагласио да су односи оптерећени бројним проблемима, да имамо различите погледе на прошлост, али да знамо да заједничким напорима можемо да превазиђемо те проблеме и променимо лист у односима две земље.

То ће се, како је подвукао, засигурно догодити, јер је од пресудног значаја не само за наше две земље, већ цео регион.

Треба, према његовим речима, да се угледамо на Немце и Французе, али и многе друге народе света који су разумели да је будућност увек преча од прошлости. „Србија и Хрватска су прешле тежак пут у протекле три деценије. Како год и на који начин размишљали наш циљ мора бити да бришемо границе и баријере између нас. Морамо да размишљамо за будућност целог региона, да обришемо баријере и стремимо истом циљу, данас је то ЕУ, а пре свега су то мир и стабилност које морамо да очувамо по сваку цену, као и више жеље да се чује друга страна”, објаснио је он.

Вучић је истакао да „два монолога не чине дијалог” и да треба разговарати како би решили питања несталих, проблеме са разменом културних добара, границе на Дунаву пре свега, да унапредимо права Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Треба вратити достојанствен живот повратницима, казнити злочинце према цивилима, отворити тајне спискове оптужених за ратне злочине како би се отклонио страх да се врате у своје завичаје, поручио је додајући да су неопходни, више него икада дијалог и разговор.

Рекао је да верује у заједничку будућност два народа и да су Србија и Хрватска у фази обнављања дијалога.

Позвао је Србе да чувају српски идентитет, штите своје породице и брину о својој будућности, а тиме и о српској будућности.

„Ваш опстанак овде значи и наш опстанак јер показује светлост како морамо да поштујемо свој народ, колико морамо да се боримо за ћирилично писмо, језик и народ. Борићемо се мирно, вашом храброшћу и љубављу коју имате према Србији о поштовањем према Хрватској”, нагласио је он.

Говорећи о Милораду Пуповцу он је казао да Србија није одушевљена законом о бранитељима, подсећајући да нисмо одговорили на сличан начин, и да је желео да позове Пуповца да га пита што није гласао против, али га није позвао, јер је знао да је представнику Срба у Хрватској теже него њему. „Он мора да води рачуна овде не само за своју породицу већ све сународнике”, објаснио је Вучић. Пренео је да је на њега оставило дубок утисак то када му је Пуповац говорио о нападу на њега. (Танјуг)

Пуповац: Да лоша прошлост не управља нашим животима

ЗАГРЕБ – Председник СНВ Милорад Пуповац поручио је данас на Скупштини Српског националног вијећа да односи две земље не смеју бити таоци лоше прошлости и да је у будућности кључан дијалог који ничим не сме бити покварен.

Пуповац је истакао да је велика част што су председници Србије и Хрватске Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић, данас на Скупштини.

Како каже, због свега што су чинили јуче и претходних дана, месеци и што смерају да чине Вучић и Грабар Китаровић завређују поштовање и неупитну подршку Скупштине.

„Односи Србије и Хрватске не смеју бити заробљеници прошлости, посебно не таоци лоше прошлости. Из тог разлога поштујемо напор Вучића и Китаровић да раде тако да та лоша прошлост не управља нама, нашим животима”, поручио је Пуповац.

Најважнији је живот са осећајем за слободу, заједништва са првим суседима, са онима са којима радимо, срећемо у школи, подвукао је и поручио „ако имамо то имаћемо све друго”.

Како каже, људи из наших земаља одлазе не само због тешког живота већ и због лоше атмосфере.

То није критика него брига и обавеза, назначио је уз оцену да сви треба да учинимо да у атмосфери у Хрватској нема места за говор мржње и нетолеранцију.

„То исцрпљује нас, нашу земљу и односе наше домовине Хрватске и наших матичних земаља. Неопходан нам је дијалог. Свако ко не подржава овај дијалог и напоре да се дође до решења отворених питања и да се гради заједничка будућност – за нас, за ово Веће, не раде у најбољем интересу своје земље ни суседних земаља”, поручио је Пуповац.

Пуповац је Вучићу и Грабар Китаровић поручио: „Вас доживљавамо као подршку ономе што ми подржавамо код вас, а то је дијалог без опструкција и желимо да покажемо колико желимо да се он настави и да га упркос покушајима не покваримо”. (Танјуг)

Грабар Китаровић Србима: Хрватска је ваша домовина

ЗАГРЕБ – Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поручила је данас Србима у Хрватској да је Хрватска њихова домовина, као и да је дијалог пут у будућност и уједно запрека за понављање трагедија/

Обраћајући се учесницима Скупштине СНВ, она је рекла да јој је драго што може да их поздрави на том месту као њихова председница.

Подсетивши на времена када су Срби и Хрвати сарађивали, она је поручила да су надолазећа времена умањила осећај блискости и поверење, а да су остале последице и фрустрације које се и данас осећају.

„И ако се не можемо сложити око свега из прошлости, уверени смо да можемо да сарађујемо, да као политичари имамо задатак да учимо искораке који ће свима отворити перспективу боље будућности. Зато сам и упутила позив Вучићу и и захваљујем му на одзиву”, поручила је она.

Вучићу је поводом његовог утиска да је протекла два дана очекивао да ће ипак бити мало лакше, „реплицирала” изреком „што нас не убије, то нас ојача”, те додала да су „ова два дана расправили питања важна за оба народа”.

„Судбина несталих, једна од најважнијих тема, а право на укоп или обележен гроб једно је од темељних права и предуслов успеха дијалога и атмосфере у којој ће се моћи говорити о већој сарадњи у области економији и другим”, рекла је хрватска председница.

Изразила је затим заједничко уверење да без обзира на разлике имамо дужност да поставимо основе трајног дијалога и сарадње који неће моћи да поремете повремени инциденти.

„То је у интересу наших билатералних односа али и региона”, казала је председница Хрватске, те додала да је Хрватска чланица ЕУ и НАТО, а чланство Србије у ЕУ је и хрватски интерес.

Истина, како је рекла, постоје отворена питања у приступном процесу Србије, али која две земље могу и треба да реше без спољних уплитања.

„Зато треба проширивати области и сарадње, а то је значајним делом у рукама мањина”, приметила је и додала да је Хрватска радила на више начина на унапређењу положаја српске мањине и повратка.

„Наш задатак је да то буде што видљивије у практичном животу”, рекла је, те поручила да је у том смислу дијалог најважнији, јер је „то пут у будућност коју желимо нашим народима и запрека за понављање трагедија”.

Китаровић је додала да у решавању проблема нема мањинске и већинске политике него само државне, додајући да у Хрватској нико не сме да буде грађанин другог реда.

„Порука иза које чврсто стојим и што је данас заједничка порука свим Србима у Хрватској: Хрватска је ваша домовина”, закључила је Грабар Китаровић. (Танјуг)

Митрополит Порфирије: Свађали смо се и мирили, треба да будемо браћа

ЗАГРЕБ – Митрополит Порфирије изразио је данас задовољство што је председник Србије Александар Вучић смогао снаге и храбрости и поред непријатног амбијента, и са ове и са оне стране границе, да прихвати позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и дође у Загреб и Хрватску.

„Срби и Хрвати су упућени једни на друге. Свађали су се али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа”, рекао је Порфирије на трећој Великој скупштини Српског националног већа (СНВ) у Загребу.

„Сигуран сам да и овај сусрет два председника заиста јесте једна бања” рекао је Порфирије упоредивши сусрет Вучића и Грабар Китаровић  са ставом Шопенхауера да су сусрети - бање.

„Резултати и ефекти боравка у бањи показују се тек накнадно. Сад има много оних који би паразитски хтели да умање значај сусрета и можда се чини да није морало до њега доћи јер ће ефекти бити неповољни. Али сусрет који се десио јесте бања која ће резултате тек показати”, поручио је он.

Због тога им се захвалио у име свих Срба и свих православних који живе у Хрватској.

Склони смо да кривимо увек друге, истиче он и пита шта смо себи учинили, да ли се осећамо као заједница.

„Ако имамо свест о томе ко смо и шта смо она пре свега међу нама постоји солидарност. Да ли је онда могуће да на сат од Загреба живе Срби као да су у Африци”,, питао је Порфирије и додао да је важно да пођемо од себе, да ли смо учинили све што можемо да очувамо свој идентитет. „Знам да се плашите, можда има пуно објективних разлога, али можда има и субјективних - можда је тако лакше”, констатује Порфирије. Почнимо од себе и не пребацујмо кривицу на друге, поручује он. (Танјуг)


Коментари19
8b62e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Петар,Загреб.
Те прве године владавине нове владе која је стварала младу и неовисну Републику Хрватску,по нечијем налогу из Министарства образовања, уклоњене су све ћириличне књиге из школских и јавних библиотека. Ако су ипак сачуване у депоима,молим да их вратите на полице,на кориштење читаоцима.
Анка
"Хвала да чувате своје име и презиме" Ово су тужне, тегобне, просто не вјероватне ријечи, које изговара један предсједник у једној европској држави у 21-вом вијеку. Чујеш ли Европо? Разумијеш ли ишта?
Анка
Хвала @fjodor...... Хрватска граматика није моја "јача" страна, али могу без стида да се похвалим, са здравим разумом.
Препоручујем 1
fjodor
..."nevjerovatne" se piše zajedno.
Препоручујем 0
Никола Кобац
Положај Срба у Хрватској не само да се није поправио већ се "одасипање" ове "зајенице" (модеран назив) повећало, убрзало. Велика Скупштина СНВ би требала бити Скуштина Срба из Хрватске. Дакле укључити не само странку г. Пупоца већ и оне друге, које другачије виде пут "избављења" од проф. Милорада. Наравно, ту су и избјеглице које се спомињу декларативно у смислу повратка. Никада, ни на једној Позорници око које се окупљају Срби из Хрватске није омогућена ни једна ријеч ни једном представнику избјеглог српског народа. Зашто? Писмо и језик јесу темеељ опстанку сваког народа. У Хрватској је то данас неважна прича јер за 15 година неће имати ко говорити српски ни писати ћирилицом. Слиједеће, много важније је да преставници Срба траже ревизију сих уговора закључених између Срба који су били присиљени продати своју земљу и имовину државној АПН агенцији. О томе се све зна и све се ћути. У посредовању су учествовали на жалост и Срби, власници фирми. "Профит" на штеу Срба је огроман. Истражите.
Анка
Хвала вам господине Никола на овим паметним ријечима. Коначно да се јави један Србин који разумије трагедију српског народа у Хрватској. Ми не можемо напријед док се не ријеши ово питање. Народу треба пружити могућност на повратак. У томе треба да учествују обје земље. Ако се Срби не врате, остаће пустош и неизљечива рана. Коме је то у интересу?
Препоручујем 7
aca
Predsednik se zahvalio Srbima u Hrvatskoj što čuvaju svoju tradiciju i svoje vrednosti.
simona
Svaka vam cast sto ste pored svih problema ostali tamo!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља