среда, 23.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:53

Удели српске и руске стране у „Гастрансу” остају непромењени

Докапитализација овог предузећа значи да ће ова фирма поново бити активни привредни субјекат у складу с домаћим законодавством, каже Душан Бајатовић, генерални директор „Србијагаса”
Аутор: Јасна Петровић-Стојановићуторак, 13.02.2018. у 22:00
(Фото „Га­спром”)

Од­лу­ка бор­да ди­рек­то­ра „Га­спро­ма” да по­ве­ћа уче­шће у пред­у­зе­ћу „Га­странс” ко­је се до пре де­се­так да­на зва­ло „Ју­жни ток Ср­би­ја”, не зна­чи про­ме­ну уде­ла, већ ће ру­ска стра­на и да­ље би­ти ве­ћин­ски вла­сник са 51 од­сто ка­пи­та­ла, а срп­ска ће има­ти 49, по­твр­дио је ју­че за „По­ли­ти­ку”, ге­не­рал­ни ди­рек­тор „Ср­би­ја­га­са” Ду­шан Ба­ја­то­вић.

– Реч је о до­ка­пи­та­ли­за­ци­ји „Га­стран­са”, али та­ко да пра­ва и уде­ли у ком­па­ни­ји оста­ју исти. Да­кле, ни­шта се не­ће ме­ња­ти. Циљ је да пред­у­зе­ће „Га­странс” по­но­во бу­де ак­тив­ни при­вред­ни су­бје­кат у скла­ду с до­ма­ћим за­ко­но­дав­ством – об­ја­снио је Ба­ја­то­вић.   

Упи­тан шта тач­но зна­чи до­ка­пи­та­ли­за­ци­ја фир­ме без ме­ња­ња вла­снич­ке струк­ту­ре, Љу­бо­драг Са­вић про­фе­сор Еко­ном­ског фа­кул­те­та у Бе­о­гра­ду, ка­же да то зна­чи да су обе стра­не уло­жи­ле но­вац про­пор­ци­о­нал­но сво­јим уде­ли­ма.

– Да­кле, ако су се до­го­во­ри­ли да уло­же 100 ди­на­ра кроз до­ка­пи­та­ли­за­ци­ју, „Га­спром” ће уло­жи­ти 51, а срп­ска стра­на 49 ди­на­ра – ка­же наш са­го­вор­ник и до­да­је да то ни­је ни­шта нео­бич­но у по­сло­ва­њу. Мно­го је ва­жни­је да ли ће но­во­ак­ти­ви­ра­на фир­ма „Га­странс” гра­ди­ти не­ки од мно­го­број­но на­ја­вљи­ва­них га­со­во­да, ка­ко не би за­вр­ши­ла као прет­ход­на фир­ма „Ју­жни ток Ср­би­ја”, ка­же Са­вић.

Све ово мо­ра, до­да­је он, прав­но да бу­де за­вр­ше­но, да би уко­ли­ко се бу­де гра­дио „Тур­ски ток” пре­ко Ср­би­је, „Га­странс” био спре­ман, од­но­сно ка­ко бри­сел­ска би­ро­кра­ти­ја не би пра­ви­ла про­блем због јед­ног за­ре­за.

– Да ли ће би­ти „Тур­ског то­га” пре­ко Ср­би­је то ће за­ви­си­ти од Бри­се­ла и Ва­шинг­то­на, од­но­сно њи­хо­ве по­ли­ти­ке, ма­да сум­њам да ће до­зво­ли­ти да ру­ски гас уско­ро по­те­че овим де­лом Бал­ка­на, али и Евро­пом. За нас је до­бро што се са­да и Тур­ска као ве­ли­ка си­ла и чла­ни­ца НА­ТО пи­та за ове ства­ри – об­ја­шња­ва Са­вић.

– У пер­спек­ти­ви то мо­же да се до­го­ди тек по­што Европ­ска уни­ја ја­сно ка­же да не­ма ни­шта про­тив град­ње овог га­со­во­да. Са про­ду­жет­ком дру­ге це­ви „Тур­ског то­ка” пре­ко Бал­ка­на, Ср­би­ја не са­мо да ће по­ста­ти тран­зит­на зе­мља, већ са аде­кват­ним ка­па­ци­те­ти­ма за скла­ди­ште­ње га­са мо­же да бу­де зна­чај­но га­сно чво­ри­ште – ка­же Во­ји­слав Ву­ле­тић, пред­сед­ник Удру­же­ња за гас Ср­би­је.

За са­да је из­ве­сно да ће ру­ски „Га­спром” за­вр­ши­ти две це­ви „Тур­ског то­ка”, од по 15,750 ми­ли­јар­ди куб­них ме­та­ра га­са, нај­ка­сни­је до 20. де­цем­бра 2019.  

На­ше на­де за ко­нек­ци­ју са Бу­гар­ском ве­за­не су за ње­но при­кљу­чи­ва­ње „Тур­ском то­ку”, а ка­сни­је и „Ју­жном га­сном ко­ри­до­ру”, европ­ском га­со­во­ду из Азер­беј­џа­на, пре­ко Тур­ске, Грч­ке, Ал­ба­ни­је, за ју­жну Ита­ли­ју. Што се ти­че из­град­ње га­со­во­да до Ма­ђар­ске, то је круп­на ин­ве­сти­ци­ја и пи­та­ње је ко ће то фи­нан­си­ра­ти, јер се о то­ме још пре­го­ва­ра. Ина­че и Бу­гар­ска и Ср­би­ја про­шле го­ди­не су са „Га­спро­мом” пот­пи­са­ле ма­пу пу­та за из­град­њу га­сно­тран­спорт­них ка­па­ци­те­та на сво­јим те­ри­то­ри­ја­ма.


Коментари4
b7d24
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

M.N
Draga gospodo o izgradnji gasovoda biće vrlo teško,jer svi znamo od koga zavisi.Što se tiče direktora Srbijagas,on već sad priprema sebi poziciju da bude direktor Gastransa,jer mu je istekao mandat još prošle godine,ostaće član borda u yuros gasu(15000 evrća)i opet sve ide u krug.Svi znaju YU-Ros gas kada je formiran šta je trebao da radi,postavlja se pitanje šta ga je sprečavalo da ispuni date obaveze,Znači sada bi imali sve urađene konekcije ka Bugarskoj,Rumuniji i td,td,td,
Милан Топалов
А,ЧИМЕ ЋЕ ДА СЕ БАВИ, ТО, 49%, СРПСКО ПРЕДУЗЕЋЕ!!!??? Поздрав из Баната!
Vojin
Ni sa cim. Isisavaju pare iz budzeta. Vec godinama tamo ljudi primaju platu, ne radeci nista. Prosecna plata oko 120000. Bajatovic diretor i tamo. A za sta, ubio me Bog ako zna bilo ko!
Препоручујем 19
Jovan Vukadinovic
Pravo i suštinsko pitanje..Realno ničim korisnim po narod i državu, svetom po budžeta,državnu kasu,verovatno veseraj poslovima i finansiranjem interesa Rusije u Srbiji i na Balkanu, sve naravno parama naroda Srbije.Bratski lopovluk ide dalje
Препоручујем 13

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља