уторак, 19.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 14.02.2018. у 21:11 Данијела Давидов-Кесар

Срчани болесници на упут носе апарат за притисак 24 сата

Овде се го­ди­шње хо­спи­та­ли­зу­је око 1.300 па­ци­је­на­та (Фото Д. Јевремовић)

Од ове го­ди­не, ср­ча­ни бо­ле­сни­ци мо­ћи ће уз упут ле­ка­ра у Ин­сти­ту­ту за ре­ха­би­ли­та­ци­ју у Бе­о­гра­ду да до­би­ју на ко­ри­шће­ње апа­рат за при­ти­сак ко­ји се но­си 24 са­та. Слич­но по­пут сто­них уре­ђа­ја, овај апа­рат са­др­жи ман­жет­ну ко­ја се ста­ви на над­лак­ти­цу, а ко­ја је по­ве­за­на са ма­лим апа­ра­том ко­ји је ста­вљен у тор­би­цу при­чвр­шће­ну око стру­ка. У то­ку да­на и но­ћи, ман­жет­на се на­ду­ва­ва и ме­ри се при­ти­сак осо­бе, ко­ја тре­ба се ба­ви уоби­ча­је­ним ак­тив­но­сти­ма и да во­ди днев­ник о то­ме шта је ра­ди­ла у ком тре­нут­ку, од­но­сно да ли је спа­ва­ла, тр­ча­ла, има­ла стрес…

По­сле јед­ног да­на, уре­ђај се ски­да и очи­та­ва­ју се ре­зул­та­ти па ле­ка­ри тач­но има­ју увид у то ка­кав крв­ни при­ти­сак па­ци­јент има, на осно­ву че­га мо­же да му се од­ре­ди те­ра­пи­ја.

Уз упут ће бо­ле­сни­ци у овој уста­но­ви мо­ћи да до­би­ју и пре­глед ул­тра­зву­ка ср­ца.

Ка­ко на­гла­ша­ва при­ма­ри­јус др Сне­жа­на Ко­стић, ди­рек­тор­ка ин­сти­ту­та, ов­де на кар­ди­о­ло­шку ре­ха­би­ли­та­ци­ју до­ла­зе љу­ди ко­ји су до­жи­ве­ли ин­фаркт и опе­ра­ци­ју на ср­цу, за­хват на ср­ча­ним за­ли­сци­ма и аор­то­ко­ро­нар­ни бај­пас. Ре­ха­би­ли­та­ци­ја тра­је три не­де­ље, где се сва­ком па­ци­јен­ту до­зи­ра про­грам ве­жби.

– Нај­ва­жни­је је да па­ци­јент схва­ти шта му се до­го­ди­ло и да при­хва­ти са­ве­те ка­ко би се спре­чи­ло по­на­вља­ње не­ми­лог до­га­ђа­ја. Он мо­ра да про­ме­ни на­чин жи­во­та и ло­ше на­ви­ке, да се од­ма­ра, да има до­вољ­но сна, да не бу­де под стре­сом, да поч­не да се ба­ви фи­зич­ким ак­тив­но­сти­ма… Би­ло би до­бро уко­ли­ко би се уве­ло да се на упут ша­љу и па­ци­јен­ти код ко­јих је угра­ђен стент а ни­су има­ли ин­фаркт – по­ја­шња­ва др Ко­стић и до­да­је да се осим код њих кар­ди­о­ло­шка ре­ха­би­ли­та­ци­ја спро­во­ди и у Ни­шкој Ба­њи.

У Ср­би­ји ин­фаркт ср­ца до­жи­ви око 21.000 љу­ди али се ма­ли број њих упу­ти на кар­ди­о­ло­шку ре­ха­би­ли­та­ци­ју. Та­кву прак­су тре­ба про­ме­ни­ти, сма­тра др Ко­стић, јер је ва­жно да ле­ка­ри па­ци­јен­ти­ма ка­жу да они има­ју пра­во на овај вид опо­рав­ка. 

– Из­бо­ри­ли смо се за то и да па­ци­јен­ти ко­ји су ле­жа­ли код нас мо­гу да до­ла­зе на кон­тро­ле у на­ше ам­бу­лан­те. Са­да бо­ле­сни­ци има­ју пра­во на до­дат­не ди­јаг­но­стич­ке про­це­ду­ре као што су тест оп­те­ре­ће­ња, те­ле­ме­триј­ско пра­ће­ње и но­ше­ње хол­те­ра за пра­ће­ње ра­да ср­ца – до­да­је др Ко­стић.

У Ин­сти­ту­ту за ре­ха­би­ли­та­ци­ју го­ди­шње се хо­спи­та­ли­зу­је око 1.300 па­ци­је­на­та, на­по­ми­ње др Мој­си­је Ан­ђић, на­чел­ник Оде­ље­ња кар­ди­о­ло­шке ре­ха­би­ли­та­ци­је у ин­сти­ту­ту, а у ам­бу­лан­та­ма се пре­гле­да око 5.000 осо­ба. 

– Ка­да сам по­чи­њао да се ба­вим овим по­слом, ни­је би­ло мно­го мла­дих па­ци­је­на­та а са­да их има до­ста. Има­мо и ве­ли­ки број же­на ко­је до­ла­зе на ре­ха­би­ли­та­ци­ју што ра­ни­је ни­је био слу­чај – до­да­је др Ан­ђић.

Јед­на уста­но­ва – три објек­та

Овој уста­но­ви при­па­да­ју и обје­кат „Сел­терс” у Мла­де­нов­цу и Ин­сти­тут у Прч­њу у Цр­ној Го­ри. По­зна­та „Сел­терс ба­ња” је не­дав­но до­би­ла акре­ди­та­ци­ју на мак­си­мал­них се­дам го­ди­на, чи­ме им је по­твр­ђен ква­ли­тет ра­да и до­бар ни­во пру­жа­ња услу­га. С дру­ге стра­не, Ви­ши суд у Под­го­ри­ци је по­твр­дио пр­во­сте­пе­ну пре­су­ду у ве­зи са имо­вин­ским спо­ром да Ин­сти­тут у Прч­њу при­па­да Ср­би­ји. Обје­кат вре­ди око 22 ми­ли­о­на евра.

Коментари0
efab1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља