четвртак, 28.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 17.02.2018. у 09:49 Д. Б.

Бурунди повукао признање Косова

Ова одлука показује колико је лажна листа од 116 земаља коју Приштина приказује, оценио је шеф дипломатије Ивица Дачић
Министар спољних послова Бурундија Алан Аиме Нјамитве уручује Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања Космета (Фото Танјуг)

Ових да­на у При­шти­ни се обе­ле­жа­ва де­се­то­го­ди­шњи­ца јед­но­стра­ног про­гла­ше­ња не­за­ви­сно­сти Ко­со­ва и же­лим да дам при­лог – до­нео сам но­ту Ми­ни­стар­ства ино­стра­них по­сло­ва Бу­рун­ди, где они по­вла­че при­зна­ње Ко­со­ва.

Тим ре­чи­ма, ми­ни­стар спољ­них по­сло­ва Ср­би­је Иви­ца Да­чић је на ван­ред­ној кон­фе­рен­ци­ји за но­ви­на­ре обе­ло­да­нио од­лу­ку ове африч­ке др­жа­ве ко­ја, ка­ко је оце­нио, по­ка­зу­је ко­ли­ко је крх­ка не­за­ви­сност Ко­со­ва и ко­ли­ко је ла­жна ли­ста од 116 зе­ма­ља ко­ју При­шти­на при­ка­зу­је сво­јим гра­ђа­ни­ма, пре­нео је Тан­југ.

„По­зи­вам их да по­ка­жу па­пи­ре свих 116 зе­ма­ља. На тој ли­сти су зе­мље ко­је уоп­ште ни­су при­зна­ле Ко­со­во”, ис­та­као је Да­чић, по­ру­чив­ши да ће се на­ста­ви­ти бор­ба за др­жав­не и на­ци­о­нал­не ин­те­ре­се, уз оце­ну да „ни­смо ве­ли­ка си­ла, али од Ко­со­ва смо сва­ка­ко ве­ћи”.

Шеф срп­ске ди­пло­ма­ти­је је упи­тао и ка­ко је он као ми­ни­стар спољ­них по­сло­ва ус­пео да убе­ди три зе­мље да по­ву­ку при­зна­ње за раз­ли­ку од не­ких дру­гих по­ли­ти­ча­ра.

„Због то­га их оп­ту­жу­јем. Сма­трам да су се не­ки ра­до­ва­ли да би то што пре ски­ну­ли с днев­ног ре­да, за­то су из­ме­ђу оста­лог пре­ба­ци­ли ди­ја­лог из УН у ЕУ”, ре­као је Да­чић.

Под­се­ћа­ју­ћи да је Да­чић не­дав­но бо­ра­вио у по­се­ти Бу­рун­ди­ју, аген­ци­ја Бе­та је пре­не­ла да је на кон­фе­рен­ци­ји ис­та­као да се та зе­мља на по­вла­че­ње при­зна­ња од­лу­чи­ла у че­твр­так. Он је ука­зао и да је Ко­со­во да­ле­ко од ме­ђу­на­род­ног при­зна­ња и по­ред по­др­шке не­ких за­пад­них си­ла При­шти­ни. „Без до­го­во­ра са Ср­би­јом ово се пи­та­ње не мо­же ре­ши­ти. То љу­ди­ма у При­шти­ни тре­ба да бу­де ја­сно”, на­вео је он. Да­чић је оце­нио и да је од­лу­ка Бу­рун­ди­ја од­го­вор на не­дав­ну кон­ста­та­ци­ју ше­фа не­мач­ке ди­пло­ма­ти­је Зиг­ма­ра Га­бри­је­ла да Ср­би­ја тре­ба да при­хва­ти не­за­ви­сност Ко­со­ва.

„Што (Га­бри­јел) не иде у Ма­дрид да тра­жи Шпан­ци­ма да тре­ба да при­зна­ју Ка­та­ло­ни­ју, што не иде у Ско­пље да их убе­ди да при­зна­ју БЈРМ, по­што их је Не­мач­ка та­ко при­зна­ла”, упи­тао је Да­чић, до­да­ју­ћи да је Га­бри­јел по­сле из­ја­ва да­тих у При­шти­ни „оти­шао на ру­чак ку­ћи код (Бе­џе­та) Па­цо­ли­ја”.

Он је под­се­тио да за­јед­нич­ка по­зи­ци­ја ЕУ не го­во­ри да Ср­би­ја мо­ра да при­зна не­за­ви­сност Ко­со­ва.

„Мој по­сао ни­је да се удва­рам Га­бри­је­лу не­го да бра­ним ин­те­ре­се Ср­би­је. По­шту­јем Не­мач­ку и ра­ди­ће­мо све за на­ше до­бре од­но­се. Ср­би­ја се ра­до­ва­ла ује­ди­ње­њу Не­ма­ца – то­ли­ко са­мо же­лим да ка­жем”, за­кљу­чио је Да­чић, а пре­но­си Тан­југ.

На пи­та­ње ко­ји је нај­бо­љи мо­дел за прав­но­о­ба­ве­зу­ју­ћи до­ку­мент из­ме­ђу Бе­о­гра­да и При­шти­не, Да­чић је ка­зао да „ни­ко не зна шта зна­чи прав­но­о­ба­ве­зу­ју­ћи спо­ра­зум, јер то ниг­де ни­је за­пи­са­но” и до­дао да је „глу­пост” ако не­ко ми­сли да кроз ту фор­му­ла­ци­ју Ср­би­ја тре­ба да при­зна Ко­со­во. 

С дру­ге стра­не, по­зи­ва­ју­ћи се на при­штин­ске ме­ди­је, Бе­та је пре­не­ла из­ја­ву Је­тљи­ра Зу­бе­ра­ја, са­вет­ни­ка ко­сов­ског ми­ни­стра спољ­них по­сло­ва Бе­џе­та Па­цо­ли­ја, ко­ји је не­ги­рао да је Бу­рун­ди по­ву­као при­зна­ње, уз оце­ну да је то „очај­нич­ки по­ку­шај” Да­чи­ћа да се „уте­ши срп­ска јав­ност”. Ипак, Тан­југ је истог да­на об­ја­вио фо­то­гра­фи­је на ко­ји­ма, ка­ко се на­во­ди, шеф ди­пло­ма­ти­је Бу­рун­ди­ја Алан Аиме Ња­ми­тве уру­чу­је Да­чи­ћу но­ту о по­вла­че­њу при­зна­ња.

Коментари19
f62f5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зорица Аврамовић
Велико хвала Бурундију! Честитке министру спољних послова Дачићу и комплетној Влади Србије! Громко, браћо, само громкооо!!! Косово и Метохија су неотуђиви део Републике (а биће и краљевине, даће Бог) Србије!
Дејан.Р.Тошић
Kad E.U.hoce da prizna novu drzavu ona je prizna.Da nisu zeleli raspad SFRJ ne bi ni priznavali bivse republike.Sta vredi Turskoj sto zeli vec 30 god.da udje u EU kada ima ne reseno pitanje granica sa Grckom oko Kipra,i Grci ce da uvek stave veto na pristupanje,Erdogan da dubi na glavi i ispuni sve obaveze to nista ne pomaze,jer se clanice primaju konsenzusom.Ceo sadasnji nas polozaj kao drzave sa otetom teritorijom se svodi na izreku strpljen spasen.Jer da su se ameri i E.U.pitali mi bi sada imali i rezoluciju o genocidu i ratnu odstetu.E.U. Ima dominantni drzavu a to je Nemacka kao produzena ruka Amerike u Evropi.Znaci dzaba se mi koprcamo oni teraju svoje i stavili su sargarepu na vrh stapa oko ulaska u E.U.Zato samo use i u svoje kljuse a od E.U.u kojoj dominira Nemacka za Srbe nema leba.Tako je bilo kroz istoriju i bice i dalje,i to je istina o polozaju Srbije u Evropi,ishod puta Srbije u EU je na zalost vec predodredjen od strane Nemacke S.A.D.i G.B.
Лазар
ЕУ није признала Косово док не признају и ових 5 чланица што нису признали, уместо што користите термин ЕУ, боље је рећи Немачка ако ионако мислите на Немачку. Немачки спољнополитички утицај је прецњен. Косово апсолутно никад не требамо да признамо и по мом мишљењу ако се воде преговори и ако треба да дође до некакве поделе територија, треба то радити директно са Албанијом.
gargamel
Bilo bi vreme da i neki srpski politicari povuku priznanje Kosova
Djordje Paunovic
Bravo prijatelju. Peta kolona je zlo za Srbiju.
Ana
Odlično!
Sofija
Bravo za Burundi!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља