петак, 14.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:09
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА ХАЈНЦ-КРИСТИЈАН ШТРАХЕ

Бечлија с бројаницама из Хиландара

Аутор: Миленко Пешићсубота, 17.02.2018. у 22:00
Драган Стојановић

„Ко­со­во је део Ср­би­је”, из­ја­вио је Хајнц-Кри­сти­јан Штра­хе у ин­тер­вјуу за пр­о­шли не­дељ­ни бр­ој „По­ли­ти­ке”, уочи по­се­те Бе­о­гра­ду, и иза­звао пра­ви ме­диј­ско-по­ли­тич­ки зе­мљо­трес у Аустри­ји. Док је ли­дер аустриј­ских сло­бо­да­ра то исто го­во­рио го­ди­на­ма док је био у опо­зи­ци­ји, ни­ко се пре­те­ра­но ни­је оба­зи­рао. Са­да ка­да је на ме­сту ви­це­кан­це­ла­ра, та­ква из­ја­ва је по­ста­ла пр­во­ра­зред­на вест у аустриј­ској и не­мач­кој штам­пи јер је пр­о­ту­ма­че­на и као на­ја­ва пр­о­ме­не кур­са Бе­ча пре­ма Бал­ка­ну.

Ова­кав Штра­хе­ов „офан­зив­ни ср­бо­фил­ски сиг­нал” аустриј­ска опо­зи­ци­ја на­кло­ње­на При­шти­ни до­че­ка­ла је на нож. За­ме­ник пред­сед­ни­ка аустриј­ске вла­де је у Бе­о­гра­ду ма­ло убла­жио став, ре­кав­ши ка­ко је „ре­ал­ност да Ср­би­ја ви­ди Ко­со­во у свом са­ста­ву”. Упр­кос то­ме, по­брао је апла­уз пр­вог пот­пред­сед­ни­ка срп­ске вла­де. „Сва­ка ти част, Штра­хе. Срп­ски на­род ти мно­го ду­гу­је и за­хва­лан је због то­га”, по­ру­чио је Иви­ца Да­чић на за­јед­нич­кој кон­фе­рен­ци­ји за штам­пу с аустриј­ским ви­це­кан­це­ла­ром. 

Чи­ме је то овај шар­мант­ни Беч­ли­ја, ко­ји је још као млад ока­чио бе­ли зу­бо­тех­нич­ки ман­тил о клин и упу­стио се у по­ли­ти­ку, за­вре­дио сим­па­ти­је Ср­ба ко­ји га сма­тра­ју сво­јим адво­ка­том у Аустри­ји? „Франк­фур­тер ал­ге­мај­не цај­тунг” Штра­хе­о­ву по­др­шку Ср­би­ма ту­ма­чи праг­ма­тич­ним раз­ло­зи­ма јер у Аустри­ји жи­ви око 300.000 љу­ди срп­ског по­ре­кла.

Ли­дер Сло­бо­дар­ске пар­ти­је (ФПО) Аустри­је Хајнц-Кри­сти­јан Штра­хе (1969) не кри­је сво­ју на­кло­ност пре­ма на­шем на­ро­ду и одав­но по­ру­чу­је да без Ср­ба не­ма трај­ног и ду­го­роч­ног ми­ра на Бал­ка­ну: „Ср­би су је­дан из­у­зе­тан, па­три­от­ски, по­бо­жан на­род ко­ји је кр­оз пра­во­слав­ну цр­кву са­чу­вао свој иден­ти­тет и кул­ту­ру.”

Иако му са­да, ка­да је на вла­сти, ме­ре сва­ку реч, Штра­хе и да­ље сма­тра да је Ср­би­ји на­не­та не­прав­да ка­да је реч о Ко­со­ву и да ба­рем Ср­би са се­ве­ра КиМ мо­ра­ју да има­ју пра­во на са­мо­пре­де­ље­ње. Ка­да је у пи­та­њу Бо­сна и Хер­це­го­ви­на, бу­дућ­ност ове др­жа­ве, ка­же, ни­ма­ло ни­је ру­жи­ча­ста и за­то пред­ла­же да тре­ба раз­ми­сли­ти да се омо­гу­ћи и пра­во на са­мо­о­пре­де­ље­ње Ре­пу­бли­ци Срп­ској. На­кло­ност Ба­ња­лу­ци, где је ра­до ви­ђен гост, ту­ма­чи се при­ја­тељ­ством ко­је не­гу­је с Ми­ло­ра­дом До­ди­ком.

Ма­да је сво­је­вре­ме­но у кам­па­ња­ма ко­ри­стио и сло­га­не „Беч не сме да по­ста­не Ис­тан­бул” и „Рад­на ме­ста уме­сто ими­гра­ци­је”, Штра­хе се тру­ди да гра­ди имиџ до­брог на­ци­о­на­ли­сте ко­ји осим кла­сич­не му­зи­ке и ре­па, ра­до слу­ша и фолк пе­ва­чи­цу Це­цу Ра­жна­то­вић ка­да го­сту­је у Бе­чу. На­кло­ност пра­во­слав­ној цр­кви по­ка­зу­је та­ко што но­си бр­о­ја­ни­це. А, ка­ко ка­же, по­себ­но му је дра­га она ко­ју је до­био на по­клон из Хи­лан­да­ра.

Хајнц-Кри­сти­јан Штра­хе по­ли­тич­ку ка­ри­је­ру је по­чео као шти­ће­ник ли­де­ра Сло­бо­дар­ске пар­ти­је Јер­га Хај­де­ра. Са сво­јим мен­то­ром раз­и­шао се по­сле ни­за из­бор­них по­ра­за, сма­тра­ју­ћи да су они по­сле­ди­ца Хај­де­ро­вих ком­про­ми­са с кон­зер­ва­тив­ци­ма. На че­ло ФПО до­ла­зи 2005. На пр­о­шло­го­ди­шњим из­бо­ри­ма је осво­ји 26 од­сто гла­со­ва и ушао у по­сти­збор­ну ко­а­ли­ци­ју с На­род­ном пар­ти­јом Се­ба­сти­ја­на Кур­ца.


Коментари2
43b31
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зорица Аврамовић
Господин Штрахе, све је очигледније, протоком времена није променио своје ставове по питању лажне независности јужне српске покрајине! То је политичар од формата! И због тога заслужује наше најдубље и најискреније поштовање! Гајимо наду да ће владајући врх Аустрије ићи у том правцу, макар и спорије... Нада у успех, успеха је пола! Ову максиму не треба да губимо из вида. Сваку срећу и челично здравље вицеканцелару Аустрије, уваженом господину Хајнц-Кристијану Штрахеу!
Raca Milosavljevic
... bice interesntno ... vlast crvenih i crnih je medju prvima priznala Kosovo...smesno ... tada je Strahe,inace ga vode kao ekstremnog desnicara drzao mitinge,na ruci imao brojanicu u pricao iz glave vazne stvari iz Srpske istorije ...sada cekamo dalje price ...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља