субота, 19.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 23.02.2018. у 10:46

Добитак Комерцијалне банке у 2017. години 61 милион евра

Комерцијална банка је у 2017. години наставила позитивне трендове у пословању и забележила, на крају године, добитак пре опорезивања у износу од седам милијарди и 187 милиона динара, односно око 61 милион евра.

Остварена добит долази као резултат унапређеног квалитета кредитног портфолиа, решавања лоших пласмана из ранијих периода у складу са новим регулаторним оквирима, раста оперативне профитабилности у редовном пословању упркос тренду снижења каматних стопа на тржишту, рационализације и унапређене ефикасности кроз опсежну реорганизацију пословне мреже и централизацију функција подршке, те увођења нових дигиталних услуга.

Усвојеним бизнис планом је планирано да се овако позитивни трендови у пословању Комерцијалне банке наставе и ове године.

По висини акционарског капитала, Комерцијална банка је и даље међу лидерима на тржишту. Када је у питању стабилност пословања, Банку тренутно карактерише натпросечна ликвидност и капитализованост. У прилог томе говори и показатељ адекватности капитала који износи 27,9 процената, значајно изнад регулаторног лимита који прописује Народна банка Србије.

Исто тако, Комерцијална банка је по висини девизне штедње дугогодишњи лидер на српском финансијском тржишту и та позиција је још једном потврђена. Ниво штедње у Банци је на дан 31. децембра 2017. године, више од 1,6 милијарди евра, што јасно говори о поверењу грађана Србије у Комерцијалну банку.

По нивоу билансне активе, према последње расположивим подацима НБС, Комерцијална банка заузима око 11 одсто домаћег банкарског тржишта.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља