понедељак, 24.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:54
ИСХРАНА

Сусам, синоним за здраву храну

Прва биљка из које се уље добијало пре 5000 година. – Семе богато хранљивим материјама
четвртак, 01.03.2018. у 20:00
(Фотографије Пиксабеј)

Када помислите на здраву храну, један од синонима је свакако и сусамово семе. Семе сусама или сезама (Sesamum indicum) често краси многе пекарске производе, мамећи нас и мирисом и укусом, али његова примена је много већа. 

Постојбина сусама је Азија, а данас се сусам гаји највише у тропским пределима – Мјанмару, Индији и Кини. Семе сусама садржи велике количине уља (више од 50 одсто) и то је, од када се ова биљка и култивише. 

За овако издашну питому биљку, сусам одлично подноси сушу и може да расте и тамо где други усеви пропадају. Дивљи примерци сусама расту у Африци и Индији. Сусам се узгаја ради добијања сусамовог семена које се употребљава у кулинарству, али и индустрији. Семе је поред масноћа богато и беланчевинама (25 одсто тежине), а најзаступљеније је у оријенталној исхрани, док се код нас највише користи за посипање теста и хлеба.

Индустријски производи од сусама су сусамово уље, маргарин и тахини. Сусамово уље се обилато користи у источњачким кухињама, (на пример, у јапанској или кинеској), док је тахини сусамова паста (добија се млевењем сувопеченог семена).

Сусамово уље је једно од најстабилнијих уља и има дуг рок трајања зато што садржи природне антиоксидансе. Уље има омега-6 масне киселине, а баш као и сунцокретово садржи скромну количину омега-3 масне киселине. Семе сусама има фитостероле који утичу на смањење нивоа холестерола у крви. Садржи и знатну количину калцијума, па се препоручује и у превенцији остеопорозе. Храњиве материје из сусама боље се апсорбују ако је семе млевено, дакле у облику пасте, која се продаје под називом тахини (таан). Уље се користи и за масажу. 

Од минерала сусамово семе садржи бакар, манган, калцијум, магнезијум, гвожђе, фосфор и цинк, а има и малу количину селена. Од витамина, сусамово семе садржи витамин Б-1. Енергетска вредност сувопеченог сусамовог семена је 573 кцал/100 г, док тахини обезбеђује 671 кцал/100 г. Сусамово уље има калоријску вредност од 900 кцал/100 г.

Неке особе су алергичне на сусам и производе од њега. То су обично особе које су алергичне и на неке друге намирнице. Деца су знатно подложнија алергији од одраслих. Од сусамовог семена се праве и колачи и кондитори.

Јасна Вујичић, нутрициониста, 

www.nadijeti.com


Коментари0
9a4bd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља