четвртак, 28.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 01.03.2018. у 12:00 М. Р. Б.

Допуна картице за превоз једном годишње

У Београду тренутно око 230.000 старијих од 65 година има „бусплус” картицу. – Сваки пензионер који има сениор картицу убудуће ће имати 10 одсто попуста за међумесни превоз „Ластиним” аутобусима
За ста­ри­је од 65 година по­треб­на је са­мо фо­то­ко­пи­ја лич­не кар­те (Фото А. Васиљевић)

„За два ме­се­ца по­ста­јем ин­ва­лид­ски пен­зи­о­нер, а ина­че сам из­бе­гли­ца из Хр­ват­ске. Тре­ба да при­ку­пим до­ку­мен­та­ци­ју да бих мо­гао да оства­рим пра­во на по­пу­сте у град­ском пре­во­зу. Код ку­ће не­мам ин­тер­нет ни­ти ком­пју­тер, а не­мам ни­ко­га од бли­жњих ко био мо­гао да ме ин­фор­ми­ше о све­му то­ме. Ко­ме тре­ба нај­пре да се обра­тим?”, за­тра­жио је по­моћ од ре­дак­ци­је „Тре­ћег до­ба” бе­о­град­ски пен­зи­о­нер Си­ма Вук­ша, из Же­ле­зни­ка. На­шег чи­та­о­ца за­ни­ма­ло је и ка­ква би би­ла про­це­ду­ра у слу­ча­ју да из­гу­би кар­ти­цу за пре­воз или је не­ка­да оште­ти. 

У „Бу­сплу­су” под­се­ћа­ју да кар­ти­це ни­су трај­ни до­ку­мент и да им је рок тра­ја­ња три го­ди­не. 

– За осо­бе ста­ри­ја од 65 го­ди­на по­треб­на је са­мо фо­то­ко­пи­ја лич­не кар­те  или ори­ги­нал на увид. Ка­да је реч о из­бе­глим ли­ци­ма, они тре­ба да обез­бе­де фо­то­ко­пи­ју из­бе­глич­ке ле­ги­ти­ма­ци­је ко­ја је пла­ве бо­је  (ори­ги­нал на увид), док ин­тер­но ра­се­ље­ни тре­ба да при­ба­ве исто фо­то­ко­пи­ју лич­ног до­ку­мен­та (ори­ги­нал на увид), с тим што адре­са мо­ра да бу­де са те­ри­то­ри­је Ко­со­ва и Ме­то­хи­је. Уз то по­треб­но је да обез­бе­де и фо­то­ко­пи­ју ле­ги­ти­ма­ци­је за ра­се­ље­на ли­ца ко­ја је бе­ле бо­је или ори­ги­нал на увид, као и фо­то­ко­пи­ју ори­ги­нал­не по­твр­де МУП-а о при­ја­вље­ном бо­рав­ку на те­ри­то­ри­ји гра­да Бе­о­гра­да. Та по­твр­да не тре­ба да бу­де ста­ри­ја од две го­ди­не – на­бра­ја­ју у „Бу­сплу­су”.

Над­ле­жни до­да­ју да се кар­ти­ца за пре­воз до­пу­њу­је јед­ном го­ди­шње, а до­пу­на ва­жи од 1. ја­ну­а­ра до 31. де­цем­бра те­ку­ће го­ди­не. 

– У слу­ча­ју гу­бит­ка кар­ти­це или ње­ног оште­ће­ња, за по­нов­но из­да­ва­ње нео­п­ход­но је под­не­ти иден­тич­ну до­ку­мен­та­ци­ју као при­ли­ком пр­вог ва­ђе­ња. Одо­бре­но је из­да­ва­ње ду­пли­ка­та кар­ти­це и на осно­ву па­со­ша, и то у слу­ча­ју не­по­се­до­ва­ња ва­же­ће лич­не кар­те – на­по­ми­њу у „Бу­сплу­су”. 

Да би мо­гле да обез­бе­де го­ди­шњу кар­ту за град­ски пре­воз, све осо­бе, па и оне ста­ри­је од 65 го­ди­на, осим из­бе­гли­ца и ин­тер­но ра­се­ље­них, оба­ве­зно тре­ба да има­ју пре­би­ва­ли­ште у Бе­о­гра­ду. Це­на за ста­ри­је је 407 ди­на­ра. У Бе­о­гра­ду тре­нут­но око 230.000 ста­ри­јих од 65 има „бу­сплус” кар­ти­цу. 

Од­не­дав­но је до­не­та од­лу­ка и да ће сва­ки пен­зи­о­нер из Бе­о­гра­да ко­ји ко­ри­сти се­ни­ор кар­ти­цу убу­ду­ће има­ти де­сет од­сто по­пу­ста на ме­ђу­ме­сни пре­воз „Ла­сти­ним” ауто­бу­си­ма и исто то­ли­ки про­це­нат ума­ње­ња мо­ћи ће да оче­ку­је на це­ну го­ди­шње кар­те. Јер, ово пред­у­зе­ће по­ста­ло је део град­ског се­ни­ор про­гра­ма, а пре­ма нај­но­ви­јим по­да­ци­ма у пре­сто­ни­ци је ви­ше од 200.000 пен­зи­о­не­ра пре­у­зе­ло се­ни­ор кар­ти­цу. Над­ле­жни из гра­да под­се­ћа­ју да су по­че­ле да се ди­стри­бу­и­ра­ју и пот­пу­но но­ве пер­со­на­ли­зо­ва­не кар­ти­це уме­сто при­вре­ме­них ко­је се тре­нут­но ко­ри­сте. Пер­со­на­ли­зо­ва­на се­ни­ор кар­ти­ца је у пот­пу­но­сти бес­плат­на, а уз њу ко­ри­сни­ци мо­гу да оства­ре број­не олак­ши­це и по­пу­сте.

Коментари3
d0e37
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

slavisa
Zasto samo penzioneri i stariji uBeogradu imaju popust na bus plusu ne i penzioneri iz unutrasnosti kada dodju u Beograd.Mozda smo mi iz unutrasnjosti gradjani neke druge drzave ili sa druge planete!
električar
Da li to možda pišete o prevozu u Smederevu ? Nisam čuo da u Smederevu bilo ko o ovakvim stvarima razmišlja ... 400 dinara godišnji prevoz za starije od 65 godina ? Svašta ! To u Smederevu nije moguće, kao ni mnogo što-šta drugo !!! Samo neki užasni osmesi: "Kako ste ..."?
Živan Mićić
Drugi put obrati paznju za koga glasas u gradskoj vlasti!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља