четвртак, 21.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:54

Стигло 13 зах­тева за бебе рође­не на Дан гра­да

Ис­пла­та по 200.000 динара оче­кује се у првој половини мар­та, кажу у Град­ској управи за социјалну и деч­ју зашти­ту
Аутор: Снежана Ковачевићчетвртак, 01.03.2018. у 22:00
Фото С.Ковачевић

Но­ви Сад – Би­ти ро­ђен у Но­вом Са­ду по­ста­ло је по­ма­ло на­лик лу­три­ји. Ко је пр­ви ро­ђен 1. ја­ну­а­ра има пра­во на 200.000 ди­на­ра. Оста­ли­ма ро­ђе­ним тог да­на при­па­да 50.000 ди­на­ра из град­ске ка­се. Већ по­сле по­но­ћи, дру­гог ја­ну­а­ра, ва­жи дру­га „та­ри­фа” – 35.000 ди­на­ра за пр­во де­те у по­ро­ди­ци. На­ред­но из­вла­че­ње срећ­ке би­ло је 1. фе­бру­а­ра. Ко је угле­дао свет баш та­да, ка­да Но­ви Сад сла­ви свој ро­ђен­дан – 200.000 ди­на­ра. За про­сеч­ну по­ро­ди­цу, ни­ма­ло сим­бо­лич­на су­ма.

Град­ска власт је „нов­ча­ни по­клон по­во­дом Да­на гра­да” уве­ла ове го­ди­не, а про­пи­сан је од­лу­ком о пра­ви­ма на фи­нан­сиј­ску по­др­шку по­ро­ди­ца са де­цом. Но­ми­нал­ни из­нос од 200.000 ди­на­ра утвр­ђен је ре­ше­њем Град­ског ве­ћа на сед­ни­ци 13. фе­бру­а­ра. У Упра­ви за со­ци­јал­на и деч­ја пи­та­ња ка­жу за наш лист да је под­не­то 13 зах­те­ва за оства­ри­ва­ње овог пра­ва. 

„Ме­ђу њи­ма ни­је би­ло двој­ки и трој­ки, а ис­пла­та ко­ри­сни­ци­ма пра­ва оче­ку­је се у пр­вој по­ло­ви­ни мар­та”, на­во­де у овој упра­ви. 

Ка­да мај­ка ро­ди на Дан гра­да и уко­ли­ко је то ње­но пр­во де­те, она има пра­во и на нов­ча­ну по­моћ за пр­во де­те од 35.000 ди­на­ра, об­ја­шње­но је за наш лист. То зна­чи да ће она до­би­ти укуп­но 235.000 ди­на­ра.

„То је­сте на не­ки на­чин дис­кри­ми­на­тор­но у од­но­су на дру­ге мај­ке. Не мо­же сва­ка Но­во­са­ђан­ка да се по­ро­ди 1. фе­бру­а­ра”, ка­же Ма­ри­на Не­дељ­ко­вић, од­бор­ни­ца опо­зи­ци­о­них ра­ди­ка­ла у Скуп­шти­ни Но­вог Са­да, ис­при­чав­ши слу­чај свог стра­нач­ког ко­ле­ге за чи­ју су­пру­гу се ми­сли­ло да ће се по­ро­ди­ти 1. фе­бру­а­ра, али се то до­го­ди­ло дан ка­сни­је. 

Ње­на стран­ка је у скуп­шти­ни ипак по­др­жа­ла до­но­ше­ње од­лу­ке ко­ја као но­ви­ну уво­ди ис­пла­ту нов­ца за но­во­ро­ђен­чад по­во­дом Да­на гра­да. „По­др­жа­ва­мо по­моћ би­ло ко­је вр­сте ко­ја се ти­че по­ро­ди­ца и де­це”, на­ве­ла је она и на­гла­си­ла да ин­си­сти­ра­ју на то­ме да се по­ја­ча­ју из­два­ја­ња Но­вог Са­да за ван­те­ле­сну оплод­њу, јер 15 ми­ли­о­на ко­ли­ко се, по ње­ним ре­чи­ма, сва­ке го­ди­не из­два­ја, ни­је до­вољ­но с об­зи­ром на то да све ви­ше љу­ди има те­шко­ћа са за­че­ћем.

У од­но­су на про­шлу го­ди­ну, град је знат­но по­ве­ћао из­но­се ко­ји се ти­чу ро­ђе­ња пр­вог де­те­та – са 20.000 на 35.000 ди­на­ра. Нов­ча­на по­моћ за трој­ке је ла­не из­но­си­ла 100.000 ди­на­ра, а у 2018. из­но­си 150.000 ди­на­ра.

Удво­стру­чен је из­нос за „но­во­го­ди­шњи нов­ча­ни по­клон” – са 100.000 на 200.000 ди­на­ра (пр­ва бе­ба 1. ја­ну­а­ра), док је „но­во­го­ди­шња нов­ча­на по­моћ” (оста­ле бе­бе тог да­на) оста­ла на 50.000 ди­на­ра. 

Пре­ма на­во­ди­ма Упра­ве за со­ци­јал­ну и деч­ју за­шти­ту, у 2017. го­ди­ни ис­пла­ће­но је укуп­но 42,13 ми­ли­о­на ди­на­ра и то: 40,82 ми­ли­о­на ди­на­ра за 2.041 пр­во­ро­ђе­ну бе­бу, око 714.000 ди­на­ра бру­то за шест по­ро­ди­ца ко­је су до­би­ле трој­ке, око 119.000 ди­на­ра за но­во­го­ди­шњи по­клон за јед­ну бе­бу а 476.000 ди­на­ра бру­то за осам бе­ба ко­је су ро­ђе­не 1. ја­ну­а­ра. 

 


Коментари0
63f03
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља