уторак, 18.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:22

Најмања срп­ска беба добро напре­дује

На Ин­сти­туту за нео­натологију ње­но лечење и даље тра­је под будним оком стручњака
Аутор: Јелена Попадићчетвртак, 01.03.2018. у 22:00
Фото Пиксабеј

Нај­ма­ња бе­ба ро­ђе­на у Ср­би­ји, де­вој­чи­ца од 350 гра­ма, ових да­на пу­ни ме­сец и по и још се на­ла­зи на ле­че­њу на Ин­сти­ту­ту за нео­на­то­ло­ги­ју. Ње­но кли­нич­ко ста­ње је до­бро, а пре­ма ре­чи­ма др Ка­та­ри­не Ла­зић, бе­ба за са­да до­бро на­пре­ду­је. Ро­ђе­на је у Ги­не­ко­ло­шко-аку­шер­ској кли­ни­ци „На­род­ни фронт” у 28. не­де­љи труд­но­ће, а због за­сто­ја у ра­сту има­ла је са­мо 350 гра­ма. Ина­че, ова те­жи­на од­го­ва­ра 20. не­де­љи труд­но­ће. 

У раз­го­во­ру за наш лист др Ла­зић об­ја­шња­ва да је пред ле­ка­ри­ма и ро­ди­те­љи­ма де­те­та ве­о­ма дуг пут и сло­жен за­да­так, чи­ји је крај­њи циљ нор­мал­но од­ра­ста­ње ове де­вој­чи­це. Она је на­гла­си­ла да по­ро­ди­ца не же­ли да се јав­но из­но­се би­ло ка­кви де­таљ­ни­ји по­да­ци о здрав­стве­ном ста­њу де­те­та.

 

– На­во­ђе­ње би­ло ка­квих до­дат­них ин­фор­ма­ци­ја пред­ста­вља­ло би уз­не­ми­ра­ва­ње по­ро­ди­це, кр­ше­ње за­ко­на о пра­ви­ма па­ци­је­на­та и на­ру­ша­ва­ње при­ват­но­сти. Уко­ли­ко се став по­ро­ди­це про­ме­ни, ра­до ће­мо оба­ве­сти­ти јав­ност о све­му – ре­чи су на­ше са­го­вор­ни­це.

Др Ла­зић под­се­ћа да је ле­че­ње ова­ко ма­лих бе­ба, чи­ја је те­жи­на ма­ња од јед­ног ки­ло­гра­ма, ве­о­ма зах­тев­но и пред­ста­вља ве­ли­ки иза­зов и за струч­ња­ке нај­ра­зви­је­ни­јих зе­ма­ља. Пре­ма по­да­ци­ма Ин­сти­ту­та за нео­на­то­ло­ги­ју, бол­нич­ко ле­че­ње пре­вре­ме­но ро­ђе­не де­це нај­че­шће тра­је из­ме­ђу 45 и 50 да­на, али што је бе­ба ма­ња то је ње­но ле­че­ње ду­же и зах­тев­ни­је. 

На­ша нај­ма­ња бе­ба ни­је са­мо пре­вре­ме­но ро­ђе­на, већ је и за­о­ста­ја­ла у ра­сту то­ком пре­на­тал­ног пе­ри­о­да, што је ве­о­ма рет­ка по­ја­ва. Овај по­ре­ме­ћај нај­че­шће је по­сле­ди­ца хи­пер­тен­зи­је, про­ме­на на по­сте­љи­ци или ге­нет­ских ано­ма­ли­ја. 

На сре­ћу, код бе­ба ко­је има­ју за­стој у ра­сту до­ла­зи до убр­за­ног са­зре­ва­ња плу­ћа и оста­лих ор­га­на. За­хва­љу­ју­ћи то­ме, ова Пал­чи­ца је пре­жи­ве­ла и са­да је у ре­ла­тив­но до­бром ста­њу.

Ње­на мај­ка је до­бро и от­пу­ште­на је из бол­ни­це пре ви­ше од три не­де­ље, али ле­ка­ри Ин­сти­ту­та за нео­на­то­ло­ги­ју још не же­ле да прог­но­зи­ра­ју ко­ли­ко ће тра­ја­ти ле­че­ње ње­ног де­те­та. 

Пре не­го што је ова бе­ба ро­ђе­на, ти­ту­лу нај­ма­ње срп­ске бе­бе имао је ма­ли Вук. Овај де­чак уско­ро ће на­пу­ни­ти шест го­ди­на, а ро­ђен је у ГАК-у у Ви­ше­град­ској ули­ци, у 24. не­де­љи труд­но­ће, са са­мо 470 гра­ма. На бол­нич­ком ле­че­њу про­вео је це­лу пр­ву го­ди­ну жи­во­та. 

У Ср­би­ји се сва­ке го­ди­не пре вре­ме­на ро­ди око 4.000 де­це, а око њих 900 ле­чи се на Ин­сти­ту­ту за нео­на­то­ло­ги­ју. При­јем и ле­че­ње бе­ба чи­ја је те­жи­на око по­ла ки­ло­гра­ма ни­је рет­кост, а у овој уста­но­ви ка­жу да је пре­жи­вља­ва­ње де­це ко­ја су те­шка ма­ње од ки­ло­гра­ма са­да три пу­та ве­ће у од­но­су на 2010. го­ди­ну. Тач­ни­је, да­нас у на­шој зе­мљи пре­жи­ви чак 60 од­сто пре­вре­ме­но ро­ђе­них бе­ба, а пре осам го­ди­на са­мо че­твр­ти­на пре­вре­ме­но ро­ђе­не де­це има­ла је шан­су да пре­жи­ви.

Пре­вре­ме­но ро­ђе­на де­ца су бе­бе ко­је су ро­ђе­не не­зре­ле, а за­тим и ма­ле те­жи­не. Њи­хо­ва основ­на ка­рак­те­ри­сти­ка је не­до­вољ­на раз­ви­је­ност свих ор­га­на, пре све­га плу­ћа, што их жи­вот­но угро­жа­ва.

Та­ко­ђе, ова де­ца че­сто има­ју про­бле­ма и са це­ло­куп­ним си­сте­мом за ва­ре­ње, а не­зре­лост цен­трал­ног нер­вног си­сте­ма, тач­ни­је мо­зга, до­во­ди до не­зре­ло­сти свих чу­ла, по­себ­но ви­да, па пре­вре­ме­но ро­ђе­на де­ца мо­гу има­ти и озбиљ­не про­бле­ме са очи­ма.

У све­ту се пре 37. не­де­ље труд­но­ће ро­ди сва­ко де­се­то де­те, што зна­чи да се пре вре­ме­на по­ро­ди око 15 ми­ли­о­на труд­ни­ца. Чак ми­ли­он бе­ба не пре­жи­ви до­ла­зак на свет. Баш због то­га, за­да­так свих нео­на­то­ло­га је да се бо­ре за пре­жи­вља­ва­ње ових ма­ли­ша­на, а на­кон то­га да им по­мог­ну да има­ју што ква­ли­тет­ни­је од­ра­ста­ње и жи­вот.


Коментари3
e05f0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bojana M.
Prevremeno rođenje je ekstremno veliki izazov, i za bebu i za majku i za sve koji ih okružuju i podržavaju. Prošla sam kroz isti scenario kao i ova porodica. Želim im svu sreću i da smognu snage da se bore koliko god mogu. Rečima se ne može opisati koliko energije čoveku treba da se nosi sa ovakvom situacijom. Držim vam palčeve da devojčica poraste i da uhvati priključak sa svojom generacijom! Prevremeno rođene bebe jesu posebno osetljive, ali su i posebno veliki borci! Svako dobro vam želim!
Навијач
Напред наши! Ајмо Бебо ајмо!!!!!!
Hotelier
Ziva bila!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља