уторак, 22.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:30

Остаје бло­када извоза бра­шна у Македонију

От­казан саста­нак у Скопљу. – Расим Ља­јић упо­зорио да је алтер­натива наста­вак примене мера и кон­тра­мера, од којих ће ште­те има­ти при­вредници у обе земље
Аутор: Ивана Албуновићпетак, 02.03.2018. у 22:00
Фото А. Васиљевић

Ре­ша­ва­ње спо­ра са Ма­ке­до­ни­јом око бло­ка­де уво­за срп­ског бра­шна чи­ни се ни­је ни на по­мо­лу. Иако је чак и ма­ке­дон­ски пре­ми­јер не­дав­но из­ја­вио да се на­да бр­зом пре­ва­зи­ла­же­њу про­бле­ма, ми­ни­стар тр­го­ви­не Ра­сим Ља­јић је ре­као да са­гла­сност још ни­је по­стиг­ну­та, због че­га је от­ка­зао ра­ни­је уго­во­ре­ни са­ста­нак у Ско­пљу. 

– Са ма­ке­дон­ским ми­ни­стром по­љо­при­вре­де Љуп­чом Ни­ко­лов­ским ни­је по­стиг­ну­та са­гла­сност око по­вла­че­ња спор­ног пра­вил­ни­ка Вла­де Ма­ке­до­ни­је о мар­ки­ра­њу бра­шна. Ти про­пи­си мли­на­ри­ма из Ср­би­је оте­жа­ва­ју из­воз. Због то­га не­ће би­ти одр­жан ра­ни­је на­ја­вљен са­ста­нак у Ско­пљу – ре­као је Ља­јић за Бе­ту. До­го­во­ре­но је да се, то­ком ви­кен­да, на­ста­ви са уса­гла­ша­ва­њем ка­ко би се до­шло до ко­нач­ног спо­ра­зу­ма, ко­ји ће ду­го­роч­но и си­стем­ски спре­чи­ти ова­кве си­ту­а­ци­је са ју­жним су­се­дом. 

– Ово је већ 13. пут у по­след­њих не­ко­ли­ко го­ди­на да кроз раз­ли­чи­те мо­да­ли­те­те има­мо ба­ри­је­ре – ре­као је срп­ски ми­ни­стар тр­го­ви­не и упо­зо­рио да ако се не по­стиг­не до­го­вор, ал­тер­на­ти­ва мо­же би­ти на­ста­вак при­ме­не ме­ра и кон­тра­ме­ра, од ко­јих ће ште­те има­ти при­вред­ни­ци у обе зе­мље, али ће та­кво ста­ње угро­зи­ти и укуп­не би­ла­те­рал­не од­но­се Ср­би­је и Ма­ке­до­ни­је. За срп­ске про­из­во­ђа­че Ма­ке­до­ни­ја је тре­ће из­во­зно тр­жи­ште, на ко­је го­ди­шње пла­си­ра­ју 30.000 до 40.000 то­на бра­шна. На нај­но­ви­је оп­струк­ци­је про­шле не­де­ље ука­за­ло је Удру­же­ње „Жи­то­у­ни­ја” ко­је је тра­жи­ло уво­ђе­ње кон­тра­ме­ра.   

Ово удру­же­ње ју­че је по­др­жа­ло Ља­ји­ће­ву од­лу­ку да от­ка­же по­се­ту Ско­пљу као и ње­гов став да не тре­ба при­хва­ти­ти „по­ну­ђе­на по­ло­вич­на ре­ше­ња ко­ја на­но­се ште­ту срп­ским мли­на­ри­ма”. 

– Је­ди­но при­хва­тљи­во ре­ше­ње за срп­ске из­во­зни­ке бра­шна је­сте пот­пу­но уки­да­ње из­ме­ње­ног Пра­вил­ни­ка о мар­ки­ца­ма за бра­шно – на­во­ди се у њи­хо­вом са­оп­ште­њу.  

 

Македонско министарство: Настављамо разговоре

Ју­че се по­во­дом спо­ра огла­си­ло и ма­ке­дон­ско ми­ни­стар­ство по­љо­при­вре­де. У са­оп­ште­њу се на­во­ди да ће раз­го­во­ри дво­ји­це ми­ни­ста­ра би­ти на­ста­вље­ни као и да се из­ме­на­ма про­пи­са ме­ња са­мо рас­по­ред про­це­ду­ре за увоз бра­шна у Ма­ке­до­ни­ју. 

Но­ви­на је, ка­жу, што ће се кон­трол­не мар­ки­це из­да­ва­ти на­кон што се до­би­ју ре­зул­та­ти ана­ли­зе узе­тих узо­ра­ка за ква­ли­тет и си­гур­ност уво­зног бра­шна. Мар­ки­це ће се ле­пи­ти у Ма­ке­до­ни­ји пре пу­шта­ња уво­зног бра­шна у про­мет. Та пра­ви­ла, ис­ти­чу, ва­же и за ма­ке­дон­ске про­из­во­ђа­че, а но­ви про­пис не на­ме­ће до­дат­не фи­нан­сиј­ске тро­шко­ве за уво­зни­ке, пре­но­си Бе­та. 

У „Жи­то­у­ни­ји” су ра­ни­је ре­кли да ова про­це­ду­ра мо­же да по­тра­је и ме­сец да­на и да ма­ке­дон­ски уво­зни­ци има­ју ви­ше тро­шко­ва са­мим тим што су при­ну­ђе­ни да ан­га­жу­ју љу­де за рас­па­ки­ва­ње бра­шна и ис­ти­ца­ње мар­ки­ца, због че­га им по­сао са Ср­би­јом по­ста­је не­ис­пла­тив. 


Коментари27
1ce16
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dragan Popov
Milojca Dragacev... i kod vas pocelo je pocelo. Ungarskom kralju Matei bice postavljen spomenik u centru Subotice. Vojvodjanski Madjari kroje karte nezavisne Vojvodine,Ugljanin kroji karte nezavisnog Sandjaka, Kosovo je davno otislo, a "verni" vam Crnogorci su u NATO, ostace vama Beogradski pasaluk, tako da ce Evropa morati da prekroi kartu Srbije. Meni je zao i ja se ne radujem kao vi.
радисав
Колико год да остане, сами смо стекли, сами ћемо да вратимо или нећемо да вратимо. Оно што се на превару и лако добије, на овај или на онај начин се изгуби. То је закономерно и поштено. У томе је разлика између нас.
Препоручујем 7
радисав
Поједини "стручњаци" и ако не разумеју проблем, знају да је Србија крива. А проблем је једноставан, Македонија не жели наше брашно, има и она млинове. Али нема ништа против увоза наше пшенице. Чиста је економија и интерес у питању и Србија у складу са тиме треба да се понаша.
Milanka Milosevic
Pa zato sto kod nas je uvek za sve drugi kriv!! Vazno da jos vise zategnemo nase susetske odnose!! Setite se samo povlacenja nase diplomatije iz Makedonije a ni danas neznamo pravu istinu!! Znaci ni za ovaj uvoz brasna ostace za nas tabu!!
Mile Penov-Skopje
Zasto Srpski mlinari odbijaju da Makedonske vlasti izvrse kontrolu kvaliteta Srpskog brasna pri uvozu u Makedoniju?, Na ovo pitanje, postovani komentatori, trazite odgovor od vasih nadleznih orga, a ne da pisete ovake nedolicne, nekolturne i i sa omrazom komentare, malte ne pozivate narod u rat. Sram vas bilo...
dragan
Iz istog razloga iz kojeg ce makedonski vinari da odbijaju da Srpske vlasti izvrse proveru kvaliteta makedonskih vina prilikom uvoza u Srbiju. Pa kada roba odstoji par meseci na granici dok se provere ne zavrse bice vam jasno zasto i kako
Препоручујем 8
Dobrila popovska
Liberat... Problem je u tome sto srpski mlinari ne zele da Makedonska strana, sa svoje strane vrsi ispitivanje kvaliteta brasna koje uvoze , vec da prihvati Srpske markice i direkno predaju brasno potrosacima-pekarama u Makedoniji. To je bilo u SFRJ a sada je drugacije. Makedonci saglasno propisa vrse sami kontrolu onoga sto uvoze a ne Srpske vlasti. Batalite Amerikance i Kineze. Moraju Srpski mlinari da to shvate i razumeju. Cemu se bojati ako je brasno kvalitetno i zadovoljava kriteriume uvoza u Makedoniju. Neka Srpski mlinari proizvode brasno po Makedonskom Pravuilniku, posto nihov proizvod je namenjen za izvoz u Makedoniju, i nece biti problema.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља