среда, 24.02.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 03.03.2018. у 13:48 Д. Б.

Велики планови „Ербаса” у нашој земљи

Очекује се сарадња с војском, полицијом и индустријом, каже потпредседник ове компаније Цезар Санчез Лопез
По­сле на­бав­ке де­вет хе­ли­коп­те­ра оче­ку­је се раз­вој вој­но­ин­ду­стриј­ске са­рад­ње Србије и „Ер­баса” (Фото Википедија)

Ком­па­ни­ја „Ер­бас” ра­ди на сер­ти­фи­ка­ци­ји и про­мо­ци­ји Ва­зду­хо­плов­ног за­во­да у Ба­тај­ни­ци за ре­монт хе­ли­коп­те­ра „га­зе­ла”, а у на­ред­ном пе­ри­о­ду се пла­ни­ра са­рад­ња с вој­ском, по­ли­ци­јом и ин­ду­стри­јом. То је из­ја­вио пот­пред­сед­ник „Ер­ба­са” за ју­го­и­сточ­ну Евро­пу Це­зар Сан­чез Ло­пез. 

Он је у ин­тер­вјуу за РТС под­се­тио да је ова ком­па­ни­ја на на­шем под­не­бљу при­сут­на од по­чет­ка осам­де­се­тих го­ди­на, ка­да је ЈНА од­лу­чи­ла да мо­дер­ни­зу­је вој­не хе­ли­коп­те­ре „со­ко га­зе­ла” у са­рад­њи са сек­то­ром за хе­ли­коп­те­ре фран­цу­ске ком­па­ни­је „Аеро­спа­си­јел”, ко­ји је да­нас из­ра­стао у фир­му „Ер­бас хе­ли­коп­те­ри”.

„’Ер­бас’ је на­стао као ре­зул­тат стра­те­шког раз­ми­шља­ња и по­ли­тич­ке од­лу­ке Не­мач­ке, Шпа­ни­је и Фран­цу­ске да спо­је сво­је аеро­на­у­тич­ке ка­па­ци­те­те, ка­ко би би­ли кон­ку­рент­ни на свет­ском тр­жи­шту”, ре­као је Ло­пез.

Го­во­ре­ћи о стра­те­шким пла­но­ви­ма ком­па­ни­је, он је ре­као да ин­ду­стриј­ска са­рад­ња чи­ни ДНК „Ер­ба­са” и да је Ср­би­ја од­ли­чан при­мер за то јер се по­сле на­бав­ке де­вет хе­ли­коп­те­ра Х-145-М оче­ку­је раз­вој вој­но­ин­ду­стриј­ске са­рад­ње.

Осим ис­по­ру­ке хе­ли­коп­те­ра, ва­жан аспект са­рад­ње Ср­би­је и ове ком­па­ни­је је Ва­зду­хо­плов­ни за­вод „Мо­ма Ста­ној­ло­вић” у Ба­тај­ни­ци, ко­ји се тре­нут­но ба­ви одр­жа­ва­њем и ре­мон­том ави­о­на и хе­ли­коп­те­ра Вој­ске Ср­би­је.

„Са­да смо у фа­зи пре­го­во­ра да за­вод по­ста­не цен­тар за ре­монт хе­ли­коп­те­ра ти­па ’га­зе­ла’ и мо­ћи ће да вр­ши ко­мер­ци­јал­не услу­ге кли­јен­ти­ма ши­ром све­та”, об­ја­снио је Ло­пез, до­да­ју­ћи да ће про­мо­ци­је ка­па­ци­те­та „Мо­ме Ста­ној­ло­ви­ћа”, за­хва­љу­ју­ћи гло­бал­ној при­сут­но­сти „Ер­ба­са”, ићи мно­го лак­ше и би­ће јед­но­став­ни­ји при­ступ но­вим тр­жи­шти­ма.

„Ер­бас” пла­ни­ра и пре­по­знао је по­тре­бу за ви­ше­на­мен­ске хе­ли­коп­те­ре ко­ји се мо­гу ко­ри­сти­ти и у вој­не и у ци­вил­не свр­хе, са сер­ти­фи­ка­ти­ма за ци­вил­не за­дат­ке.

„На­рав­но, има­мо и хе­ли­коп­те­ре за хит­не ме­ди­цин­ске слу­жбе ко­ји су по­треб­ни овом ре­ги­о­ну, а је­дан та­кав сер­ти­фи­ко­ван хе­ли­коп­тер мо­же да спа­си и до хи­ља­ду људ­ских жи­во­та го­ди­шње. По­ред хе­ли­коп­те­ра, на­ста­ви­ће­мо са­рад­њу с ци­вил­ним авио-ком­па­ни­ја­ма”, ре­као је Це­зар Сан­чез Ло­пез, до­да­ју­ћи да је ова ком­па­ни­ја за­ин­те­ре­со­ва­на за са­рад­њу око вој­них тран­спорт­них ави­о­на, без­бед­но­сне ко­му­ни­ка­ци­је, сни­ма­ња из ва­зду­ха и ко­ри­шће­ња са­те­ли­та.

Коментари4
555a4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dusan
Šta će biti sa planovima o renoviranju-remontovanju ruskih helikoptera u Trsteniku ?
Radovan
Dule podsetio bi te da mozes da nadjes u starijim vestima i veca cuda. Podsetio bih te da je obecavano 1200 radnih mesta za remont helikoptera posle one posete velikog broja clanova nase vlasti jednoj prijateljskoj zemlji.
Banja
Jooooj da su izbori svaki dan!
Стеван
Баш то

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља