среда, 02.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 03.03.2018. у 22:11 Мирко Стојаковић
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: ИВАНА ШПАНОВИЋ

Пешчана краљица

Драган Стојановић

Ро­ди­те­љи су је као ма­лу пр­о­зва­ли „еле­мен­тар­ном не­по­го­дом” и „тур­бо” де­те­том. Ни­је мо­гла да се скра­си, ни у ку­ћи ни по зре­ња­нин­ским со­ка­ци­ма, а по­ка­зи­ва­ла је ве­ли­ку ср­ча­ност и же­љу да се над­ме­ће у би­ло че­му с вр­шња­ци­ма. Срећ­на окол­ност је што ју је ве­о­ма ра­но „на­пао” атлет­ски ви­рус, пре­не­сен ге­ни­ма мај­ке Ве­сне, ко­ја је у та­да­шњој Ју­го­сла­ви­ји би­ла јед­на од нај­пер­спек­тив­ни­јих сприн­тер­ки. Та­ко је до­па­ла у ру­ке ма­ми­ног учи­те­ља Ја­ни­ја Хај­дуа, ко­ји је не­ду­го по­том срећ­но ус­клик­нуо – „бин­го”, ова ма­ла ће др­ма­ти све­том!

Ива­на Шпа­но­вић (27) је да­нас уз по­моћ тре­не­ра Го­ра­на Об­ра­до­ви­ћа вла­дар­ка гло­бу­са у ско­ку удаљ, с Но­ва­ком Ђо­ко­ви­ћем је­дин­стве­ни и не­про­це­њи­ви дра­гуљ срп­ског спор­та. Те­шко је у ма­ло ре­да­ка на­бро­ја­ти све ме­да­ље, по­бе­де и при­зна­ња од 2007. го­ди­не, ка­да је на Свет­ском пр­вен­ству за мла­ђе ју­ни­ор­ке у Остра­ви осво­ји­ла сре­бр­но од­лич­је, да­љи­ном од 6,41 ме­тра. По­но­си се на­ша атле­ти­ка је­ди­ном свет­ском ре­кор­дер­ком Ве­ром Ни­ко­лић, ко­ја је на лон­дон­ском „Кри­стал па­ла­су” 1968. по­ста­ла нај­бр­жа же­на на 800 ме­та­ра (2:00,5), европ­ским ре­кор­де­ром у ско­ку удаљ Не­на­дом Сте­ки­ћем (8,45 м) и не­бе­ским ле­та­чем увис Дра­гу­ти­ном То­пи­ћем (свет­ски ју­ни­ор­ски ре­кор­дер – 2,37), али без кон­ку­рен­ци­је на атлет­ском пре­сто­лу се на­ла­зи пе­шча­на кра­љи­це Ива­на.

Ме­да­ље је осва­ја­ла на свим нај­ве­ћим так­ми­че­њи­ма. Ак­ту­ел­на је европ­ска пр­ва­ки­ња и у дво­ра­ни и на отво­ре­ном, ви­це­шам­пи­он­ка све­та под кр­о­вом и два пу­та тре­ћа на отво­ре­ном, бр­он­за­на с Олим­пиј­ских ига­ра у Ри­ју, уз два три­јум­фа у пре­сти­жној ди­ја­мант­ској ли­ги. Вла­сник је тре­ћег нај­бо­љег ре­зул­та­та у исто­ри­ји у за­тво­ре­ном, са 7,24 м, ис­пред ње су са­мо ле­ген­дар­не Не­ми­ца Хај­ке Дрек­слер (7,37 из 1988) и Ру­ски­ња Га­ли­на Чи­стја­ко­ва (7,30, из 1989). До­не­ла је на­шој атле­ти­ци два је­ди­на свет­ска од­лич­ја, а олим­пиј­ско по­сле рав­но 60 го­ди­на (Фра­њо Ми­ха­лић 1956). 

Пр­о­шле го­ди­не у Лон­до­ну за­де­сио ју је нај­ве­ћи пех. Има­ла је шам­пи­он­ски скок, али нај­ве­ће сла­вље у нео­пи­си­ву ту­гу пре­тво­рио јој је старт­ни бр­ој ко­ји се по­це­пао и оста­вио траг у пе­ску за „др­ве­ну” ме­да­љу, че­твр­то ме­сто... „Олу­ја је та­мо го­ре где нас ни­је пу­но би­ло.” Ово је ци­тат јед­не од Ива­ни­них те­то­ва­жа, ко­ји уз на­слов оми­ље­не књи­ге – „Ви­ди­мо се на вр­ху” – по­ка­зу­је ње­ну не­по­ко­ле­бљи­вост, чвр­сти­ну и тај­ну успе­ха. „По­бе­ди­ти се­бе”, мо­то је ко­ји је во­ди у жи­во­ту, а ка­да је адре­на­лин „спу­ца” ван ја­ме с пе­ском, сед­не за во­лан бо­ли­да „фор­му­ле 1” или се пр­о­во­за хе­ли­коп­те­ром.

Пред Ива­ном Шпа­но­вић је још је­дан ве­ли­ки иза­зов. Ве­че­рас у Бир­мин­ге­му ска­че за пр­во свет­ско зла­то у дво­ра­ни, а сво­ју не­ве­ро­ват­ну атлет­ску при­чу же­ли да за­о­кру­жи нај­сјај­ни­јим од­лич­ји­ма и на отво­ре­ном, као и олим­пиј­ским игра­ма. Та­ко то ра­ди дво­стру­ка нај­бо­ља атле­ти­чар­ка Бал­ка­на, два пу­та нај­бо­љи спор­ти­ста Ср­би­је у из­бо­ру Олим­пиј­ског ко­ми­те­та, но­си­лац Мај­ске на­гра­де и Орде­на Ка­ра­ђор­ђе­ве зве­зде...

Коментари3
3eb42
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

M.Maric
Legendarna Nemica Hajke Dreksler i Ruskinja Galina Cistjakova su nesumnjivo bile debelo dopingovane kada su skocile svoje najbolje skokove osamdesetih, ali nema veze...neka je nasa kraljica i sa trecim najboljim rezultatom svih vremena zvanicno.....
Raca Milosavljevic
... neka je ziva zdrava nasa kraljica atletike... koliko nam radosti i ponosa donosi Ivana i mnogi drugi nasi sportisti,svakako Nole je tu kolovodja ... da ih sluzi zdravlje i sportska sreca ...
Dragan Stankovic
Pre ce biti da je "Kraljica peska", nego "pescana kraljica".

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља