среда, 20.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:31

Данском „Шармеру” – „Београдски победник”

Међу награђеним филмовима и либанска „Увреда”, ирански „Без датума и потписа”, кинески „Анђели носе бело” и амерички „Искушеник”. Специјална признања Неди Арнерић и Карену Шахназарову
Аутор: Д. Л.субота, 03.03.2018. у 20:02
Из по­бед­нич­ког фил­ма „Шар­мер” (Фо­то прес слу­жба 46. Фе­ста)

Дан­ски филм „Шар­мер” Ми­ла­да Ала­ми­ја, ре­ди­те­ља иран­ског по­ре­кла, осво­јио је „Бе­о­град­ског по­бед­ни­ка” као нај­бо­љи филм ме­ђу­на­род­ног глав­ног про­гра­ма, пре­ма од­лу­ци жи­ри­ја ко­јим је пред­се­да­вао Мил­чо Ман­чев­ски, а овом фил­му је при­па­ла и на­гра­да за нај­бо­љи сце­на­рио, ко­ји је Ала­ми пи­сао за­јед­но са Ин­ге­борг Топ­се.

У обра­зло­же­њу ових на­гра­да жи­ри је на­вео да је „Шар­мер” (На­гра­да „Фе­де­о­ре” на фе­сти­ва­лу у Сан Се­ба­сти­ја­ну) филм „ко­ји је кроз увер­љи­ву при­чу и сло­же­ног глав­ног ли­ка хар­мо­ни­зо­вао све аспек­те филм­ске есте­ти­ке”, а да се сце­на­рио овог фил­ма од­ли­ку­је „увер­љи­вим си­ту­а­ци­ја­ма, нео­че­ки­ва­ним пре­о­кре­ти­ма и пре­ци­зно из­ра­же­ном пси­хо­ло­ги­јом глав­ног ли­ка”.

„При” жи­ри­ја осво­јио је та­ко­ђе из­вр­сни иран­ски филм „Без да­ту­ма и пот­пи­са” Ва­хи­да Џа­ли­влан­да „ко­ји на јед­но­ста­ван и сна­жан на­чин ука­зу­је на про­блем кри­ви­це и од­го­вор­но­сти и има сјај­ни глу­мач­ки ан­самбл”, док је на­гра­да за нај­бо­љу ре­жи­ју при­па­ла ле­ген­дар­ном аме­рич­ком сце­на­ри­сти и ре­ди­те­љу По­лу Шре­де­ру за филм „Ис­ку­ше­ник” због „ре­ди­тељ­ског по­ступ­ка ко­ји  „кон­зи­стент­но ука­зу­је на мо­рал­ну ди­ле­му глав­ног ли­ка су­о­че­ног са про­бле­ми­ма са­вре­ме­ног све­та”.

 За нај­бо­љу глав­ну жен­ску уло­гу на­гра­ду бе­о­град­ског Фе­ста осво­јио је жен­ски ан­самбл из­вр­сног ки­не­ског фил­ма „Ан­ђе­ли но­се бе­ло” Ви­ви­јан Чу, јер тај ан­самбл „из раз­ли­чи­тих пер­спек­ти­ва, са ми­ни­мал­ним глу­мач­ким сред­стви­ма го­во­ри о ве­ли­ком са­вре­ме­ном про­бле­му од­го­вор­но­сти и о мо­ра­лу”. За глав­ну му­шку уло­гу, „за­то што је на сна­жан и су­ге­сти­ван на­чин из­нео уну­тра­шњу дра­му и пре­ви­ра­ње чо­ве­ка ко­ји је исто­вре­ме­но и жр­тва и ти­ра­нин”,  на­гра­ђен је па­ле­стин­ски глу­мац Адел Ка­рам за из­вр­сну ро­лу у ли­бан­ском фил­му „Увре­да” Зи­ја­да Ду­е­ри­ја. 

Нај­бо­љи де­би­тант у ме­ђу­на­род­ном так­ми­чар­ском про­гра­му 46. Фе­ста, пре­ма од­лу­ци жи­ри­ја Мил­ча Ман­чев­ског, је­сте фран­цу­ска „Се­зо­на ло­ва” На­та­ли­је Га­ра­њо­ле.

 И ме­ђу­на­род­ни кри­ти­чар­ски жи­ри Фе­де­о­ре (Па­у­ло Пор­ту­гал, Злат­ко Ви­дач­ко­вић и Не­ве­на Да­ко­вић) ре­као је сво­ју реч. Овај жи­ри је за нај­бо­љи стра­ни филм на­гра­дио Ду­е­и­ри­је­ву „Увре­ду”, за нај­бо­љи срп­ски филм Зе­че­ви­ће­ве „Из­гред­ни­ке”, а сво­је спе­ци­јал­но при­зна­ње на­ме­нио је Бо­дро­жи­ном фил­му „Едер­ле­зи рај­зинг”.

 Жи­ри па­ра­лел­ног Фе­сто­вог так­ми­чар­ског про­гра­ма Гра­ни­це за нај­бо­љи филм про­гла­сио је „Хи­тле­ров Хо­ли­вуд” Ру­ди­ге­ра Зух­слан­да, а спе­ци­јал­ну на­гра­ду на­ме­нио фил­му „Ђа­во­ља сло­бо­да” Еве­рар­доа Гон­за­ле­са. Жи­ри так­ми­чар­ског про­гра­ма „Не­бој­ша Ђу­ке­лић” на­гра­ду за нај­бо­љи филм дао је хр­ват­ском ре­ди­те­љу Не­ви­ју Ма­ра­со­ви­ћу за „Ко­мик сенс”, а спе­ци­јал­но при­зна­ње сло­ве­нач­ком ауто­ру Ја­ну Цвит­ко­ви­чу за „Осно­ве уби­ја­ња”...

 На си­ноћ­ној све­ча­но­сти у Са­ва цен­тру уру­че­ни су и по­ча­сни бе­о­град­ски по­бед­ни­ци за из­у­зе­тан до­при­нос филм­ској умет­но­сти на­шој ле­ген­дар­ној глу­ми­ци Не­ди Ар­не­рић и ру­ском ре­ди­те­љу и про­ду­цен­ту Ка­ре­ну Шах­на­за­ро­ву. Ве­че­рас се по­сле 10 бо­га­тих филм­ских да­на са фил­мо­ви­ма „Ја, То­ња” и „Ли­це” за­вр­ша­ва 46. Фест.


Коментари1
6a777
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Andra
Šarmer je dobar film ali Sezona lova je pre njega zaslužio glavnu nagradu. Šreder je malo precenjen, a Anđeli nose belo je yaslužio nagradu i za najbolju režiju. Mislim da je film Niko 1988 nepravedno iyostavljen pri dodeli nagrada. Slična situacija je i sa filmom Dovlatov.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља