уторак, 26.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:46
ФЕНОМЕНИ

Мале тајне популарности телевизијске кухиње

Заједничка особина свих људи на овој нашој планети јесте да морају да једу. Различите су врсте хране, у различито доба се једе, на различитим местима, у различитим друштвима, али – једе се, каже Велимир Дејановић, идејни творац емисије „Кувати срцем”. – Кухиња и храна асоцирају на кућу, топлину, нешто лепо... све испадне како треба. Добра је разбибрига, а и сви воле да једу. Поврх свега, телевизија има ту неку своју магију, сматра Ненад Гладић
Аутор: Снежана Чикарићуторак, 13.03.2018. у 08:00
Ненад Гладић и Стево Карапанџа заједно на Кичен ТВ (Фото Кичен ТВ)

Када су уредници на некадашњој Југословенској радио-телевизији осмислили емисију „Мале тајне великих мајстора кухиње” вероватно ни слутили нису да ће то и дан-данас бити модел за једну од најпопуларнијих и најгледанијих емисија, и то не само на просторима бивше Југославије већ у свету, ни да ће назив емисије остати упамћен као синоним за нешто једноставно, а добро. У оно време с малог екрана кувао нам је чувени Стево Карапанџа док је у међувремену на разним каналима прошетало много добрих кувара, емитоване неке по иностраном моделу осмишљене емисије, покренути специјализовани кулинарски канали. Телевизијски кувари постали су звезде, у свету плаћене попут филмских.

У чему је тајна питали смо пионира ТВ кулинарства Стеву Карапанџу, омиљеног кувара данашњице Лепог Брку, тачније Ненада Гладића и аутора емисије „Кувати срцем” Велимира Дејановића. И свако је на свој начин објаснио овај феномен.

– Заједничка особина свих људи који живе на нашој планети јесте да морају да једу. Различите су врсте хране, у различито доба се једе, на различитим местима, у различитим друштвима, али – једе се. То је први разлог што је ова врста емисије толико популарна. Други је комерцијалне природе и лежи у чињеници да се у емисији користе потрошачка добра која сви морају да купе. Сви једемо и сви морамо да купимо храну – објашњава Велимир Дејановић, професор на Факултету драмских уметности и аутор емисије о кувању која је током десетак година приказивања имала чак 1.963 премијере и 6.500 емитовања. Или, како он то смејући се објашњава, са сарадницима је осмислио емисију коју су гледаоци морали кад-тад да одгледају.

– Ми смо емисију, наравно, правили унапред. Шест дневно. Имали смо два госта у по три емисије. То је озбиљан посао, озбиљно припремање. Било је свега током тих десетак година, и ватре и паљења и много незгодних ситуација... Својевремено је ТВ Загреб кренуо са Стевом Карапанџом и емисијом кратке форме у којој се кувало једно јело, а ми смо имали кувара Дејана Маркуса и госта. Када смо осмислили емисију нисмо знали како ће бити прихваћена, па смо одлучили да иде једна недеља, па првих месец дана, па првих сто емисија... На крају смо направили око две хиљаде. Модел је био једноставан – што прихватљивији рецепт с намирницама које лако могу да се набаве. Истини за вољу, гостима смо мало гледали кроз прсте па смо им дозвољавали и да донесу неку намирницу с пута на којем су били. Али, Дејан је морао да кува с нашим производима. И да јела буду у складу са сезоном – прича Велимир Дејановић, признајући да је у почетку желео да буде и, како каже, мало фенси у избору намирница, али је након бурних реакција људи који су га препознавали на пијаци убрзо одустао од те „екстраваганције”.

Велимир Дејановић, аутор емисије „Кувати срцем” (Фото Драгослав Жарковић)

– Говорили су ми: „Ем једеш бесплатно на телевизији, ем купујеш скупе намирнице.” – признаје Дејановић.

За Ненада Гладића популарност ТВ кухиње је и у чињеници да се „заврши хепиендом”.

– Кухиња и храна асоцирају на кућу, топлину, нешто лепо, ту нема штете, све испадне како треба. Добра је разбибрига а и сви воле да једу. Поврх свега, телевизија има своју магију. Увек ме изненади када ми неко каже како је почео да кува због мене. Или када сретнем оне који признају како су дете уписали у школу кувања због мене. Просто невероватно! Нисам до краја успео да схватим ту магију, каже аутор кулинарских емисија на РТС-у и Кичен ТВ.

Према мишљену кувара који је неким чудним сплетом околности постао омиљено ТВ лице, постоји цака која тера, нарочито, жене да гледају ове емисије јер су принуђене да свакодневно кувају за укућане који некада умеју и да извољевају.

– Некада приговоре: „Уф, зар опет грашак?!” И домаћице крену у потрагу за оним од кога ће добити проверен рецепт. Одмах да вам скренем пажњу, због сарме се нико никада не буни. Колико год пута да је на кућном менију – смејући се прича Ненад Гладић, признајући да се у избору рецепата које ће представити гледаоцима „опекао” неколико пута.

– Рецепата има свакаквих и, морам да вам кажем, не може се увек направити јело како је неко написао. Не знам зашто је то тако, да ли неко намерно објављује лоше рецепте или је у нечему другоме тајна... Није лако писати употребљиве рецепте. Лакше је кувати. Често кувари мисле да се у припреми јела нешто подразумева. Заборављају да има оних који не знају да отопе чоколаду на пари. Због тога ја увек причам рецепт испочетка. Учини ми се некада да се понављам, али нису емисије о кувању серијски програм у којима се прича наставља на претходну. Зато понављам изнова и изнова – прича Лепи Брка, наглашавајући да не воли мистификовање око кувања. Ту, каже, нема драме јер ко познаје основу рецепта, знаће и остало да уради.

– Кулинарство се проширило на све стране, али је мени старовременско кување сасвим О. К. Не морају по сваку цену да се измишљају нова јела. Помало ме та потреба подсећа на свет моде. Али, ако постоји публика, радите шта хоћете – каже Ненад Гладић, који се силно труди да цене намирница које користи у емисији прилагоди џепу просечног гледаоца.

– Неукусно би било радити другачије. Ја сам човек који је пекиншку патку правио од пилетине. Својевремено смо отишли у Сјеницу и тамо су нам направили јело од телетине. Шта да се ради, тамо је тако, има телетине. Ко може да је приушти, лепо. Али, није страшно и ако не може – објашњава Гладић и поставља питање шта је наша традиционална кухиња – телетина, прасетина, јагњетина.

– Није, људи! Било је тога у Срба, али за Божић, Ускрс, славе... Свакодневна исхрана базирала се на воћу, поврћу, живини. Јесте јагњетина испод сача наше традиционално јело, али се није јела баш често – каже Лепи Брка, којем је телевизија, како признаје, унела неке мање промене у живот.

– Искрен да будем, намигну ми у месници када хоће да ми скрену пажњу да не купим ово него оно. Имам повластице и на пијаци. Обично ме питају: „Јесте ли ви онај глумац што кува на ТВ?” Али, свиђа ми се то. Волим овај посао и трудим се да га радим најбоље што могу. Није увек лако и има непредвиђених ситуација. Али, сваки пут је нешто ново, стално истражујем. Шта је лепше од тога?! Поврх свега, то у чему уживам могу да поделим с другима – каже Ненад Гладић.

Стево Карапанџа: Када сам ја почињао, Џејми Оливер није био ни рођен

У емисији „Мале тајне великих мајстора кухиње” познати кувар Стево Карапанџа објашњавао је од 1974. до 1991. године гледаоцима бивше Југославије како се кува.

– Направио сам каријеру захваљујући тој емисији. Био сам тада млад кувар, борио сам се за себе и за струку. Као што видите, кувари су у множини наведени у називу. Требало је нас више да буде. Ја сам наступио у првој емисији, а с другом је било неких проблема па је у том термину поново приказана моја. После годину дана позвали су мене, не знам због чега, добре дикције, уверљивости... И тако је почела емисија која је трајала 17 година. Првих десет сам наступао с Ивом Сердаром и Ангелом Миладиновим. Ангел је погинуо, Сердар умро па су уместо њих у емисију дошли Саша Залепугин и Оливер Млакар – присећа се Стево Карапанџа времена када је за пет минута гледаоцима морао да дочара како се прави јело.

– Показали бисмо намирнице, скували и лепо сервирали јело. Била је то и едукативна емисија. И дан-данас сретнем куварице које ми кажу да су гледале емисију и записивале рецепте. Данас пак има разних кулинарски емисија па и таквих у којој кувар отвара супу из кесице и показује како се она приправља. Ми смо водили рачуна о свему – чистоћи даске, квалитету ножева... Има и лоших емисија, али и фантастичних. Када сам ја почињао, Џејми Оливер није ни био рођен. Он има одличне емисије, Енглези генерално имају врло добре емисије иако ја и немам неко добро мишљење о њиховој кухињи – каже легендарни Стево Карапанџа, који је с Ненадом Гладићем на Кичен ТВ направио 25 емисија, признајући да их је с весељем урадио јер је „штимала хемија” између двојице кувара.


Коментари0
6372a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља