уторак, 15.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:36

Постојећи пензиони систем укинути, унапредити, комбиновати?

Однос броја пензионера и запослених у Србији последњих година готово је изједначен, а према најновијим подацима Фонда ПИО за 2017. тај однос је 1:1,5, с обзиром да је у прошлој години регистровано 1.720.435 корисника пензије и 2.583.557 осигураника
недеља, 11.03.2018. у 13:22
(Фото Танјуг)

Стручњаци тврде да за оптимално функционисање пензијског система однос броја пензионера и запослених треба да буде најмање 1:3, због чега је у јавности почетком године покренуто питање о одрживости пензијског система у Србији.

Док поједина удружења пензионера и Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), која је у владајућој коалицији, страхују да ће се уколико се тај однос не промени пензије свести на ниво социјалне помоћи, министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић тврди да пензионери немају разлога да брину и да држава ради на јачању пензијског система и Фонда ПИО.

Министар каже да ће се влада борити за нова радна места, да ће учинити све што оже да привуче стране инвеститоре, али и да задржи младе у земљи, с обзиром да је основ за пуњење буџета пораст броја запослених.

''Желимо да привучемо домаће и стране инвеститоре и да појачамо конкуренцију међу послодавцима. Улажемо у преквалификацију како би Србија пратила светске трендове, а страни инвеститори знали да овде има квалификоване радне снаге'', рекао је министар за Танјуг.

Уместо повећања пореза и доприноса на зараде, што заговарају пензионери, Ђорђевић сматра да је боља опција за пуњење буџета стварање повољнијих услова за инвестирање и пословање у Србији, те упозорава:

''Морамо да креирамо такве услове да они који помисле да уђу у сиву зону пословања, схвате да им се то не исплати''.

Коментаришући прогнозе да ће због развоја технологија машине заменити радну снагу, а што би се онда одразило на пензиони систем, министар наводи да благовременом преквалификацијом можемо припремити за технолошку револуцију која нас чека.

Истиче да треба да учимо на туђим, а не на својим грешкама и наводи примере Бугарске, Румуније, Словачке, Чешке, Пољске и Хрватске које су, каже, дозволиле неконтролисани одлив радне снаге због чега, примећује, сада немају довољно квалификоване радне снаге за ИТ послове.

''Демографска слика тих земаља је лоша, не кажем да је код нас другачије, али ми радимо на поправљању те слике и на преквалификацијама јер неко ће морати да ствара, одржава и управља тим роботима'', каже Ђорђевић.

Наводи да треба успоставити контролу над Фондом ПИО како би се добила јасна слика чиме се располаже, док предлог за увођење социјалних пензија не подржава, јер сматра да би фонд тиме био злоупотребљен.

''Сви који у улажу Фонд ПИО очекују да им се то враћа када оду у пензију и било би непримерено да се даје неком другом”, каже министар, те додаје да постоје социјална давања за најугроженије, као и да ће увођење социјалних карата дати јасну слику о томе какав је материјални положај сваког грађанина.

Тада ће, каже, социјална давања моћи да се распореде равномерније а неким категорија и да се повећају.

Председник Удружења пензионера ''Независност'' Милош Грабунџија наводи да је сузбијањем сиве економије повећан број оних који уплаћују доприносе, али пензионере, каже, брине што Фонд ПИО није самосталан, већ функционише као ''проточни бојлер о који се сви гребу''.

Сматра и да запосленима у тој установи, који имају колективни уговор, не треба исплаћивати зараде из средстава Фонда ПИО, јер они нису пензионери, те предлаже модел Уније послодаваца која, објашњава, има своје чланарине и од њих исплаћује примања запосленима.

''Спојили су војни и земљораднички фонд са Фондом ПИО, а нису добили нове изворе прихода, укључили су и самосталне занатлије који треба да остану посебна обрачунска јединица'', примећује Грабунџија.

Он у изјави Танјугу предлаже као меру за јачање Фонда повећање доприноса и њихову уредну наплату.

''Да се не толерише то да приватници пријављују раднике на минималац или да зараде исплаћују на руке. Кад би се редовно наплаћивало, било би довољно пара. Могло би да се уведе категорисање доприноса и прогресивно опорезивање, да што су већи промет и приход буду више опорезовани'', сугерише Грабунџија.

Према његовим речима Фонд ПИО треба да функционише као инвестициони фонд.

''Нека држава има контролу, али не може да има одлучујућу улогу и да се не чују пензионери. У неким земљама пензиони фондови позајмљују држави новац под одређеним каматама, што не би и наш'', наводи Грабунддзија.

Генерални секретар Удружења пензионера Независност Злата Зец истиче да је досадашња реформа пензијског система подразумевала смањење расхода и пооштравање услова за стицање пензија сугеришући да треба реформисати и приходовну страну.

''Треба створити реалне извори финансирања, а има одакле. Фонд ПИО има имовину, а она је свуда у свету извор прихода, а не расхода као код нас'', указује Зец.

С друге стране, у Фонду ПИО наглашавају да се финансијска ситуацију у тој установи поправља и да се из годину у годину смањују дотације из буџета државе, а повећава приход од доприноса.

Наводе да је удео доприноса у укупним приходима Фонда 2012. године био 51,8 одсто, док су дотације чиниле 48,2 одсто, а у 2017. години дотације су биле 32,58 одсто.

''Постоји велика могућност да дотације у 2018. буду испод 30 одсто захваљујући повећању запослених и бољој наплати доприноса”, кажу у Фонду ПИО.

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић оцењује да систем у којем је број запослених и пензионера скоро изједначен није одржив због чега, каже, треба направити дугорочне пројекције пензијског система како би се утврдило да ли је одржив за оне који се сада рађају.

Арсић сматра да постојећи систем неће моћи у будућности да обезбеди пензије за пристојан живот, али наглашава да ни у једној земљи није пронађена замена за њега.

''Зато се укључују други начини обезбеђивања дохотка у старости као што је добровољна пензијска штедња која је уведена пре десетак година, али обухвата свега око 10 одсто запослених'', рекао је Арсић за Танјуг.

Додаје да треба подстицати запослене да обезбеђују средства за старост кроз животно осигурање, штедњу у банкама…

''То може да се обезбеди да се у старости живи пристојно, али не обезбеђује довољно новца да би се укинуо постојећи пензијски систем у Србији. Ни у другим земљама не планирају да га укину, тај систем не може да се замени, али треба да се допуњава'', указао је Арсић.

Упитан како пунити Фонд будући да машине све више замењују запослене, као пример наводи контролисање односа између броја пензионера и оних који уплаћују доприносе, а то се, каже, постиже померањем старосне границе.

Арсић је заговорник и увођења тзв. социјалне пензије за оне који нису били запослени и који немају других извора прихода, а који би тако били заштићени од екстремног сиромаштва у старости.

''Тај предлог је више хипотетички и футуристички, то је за нас далека будућност. Треба да размишљамо о конкретнијим и практичнијим потезима, пре свега да се подстиче развој допунских извора штедње за старост.

Саговорник Танјуга оцењује да је реформа пензијског система у Србији у великој мери остварена увођењем актуарских пенала, продужавањем старосне границе за пензионисање и пооштравањем услова за добијање инвалидских пензија.

''Те реформе су поправиле одрживост пензијског система и то се види по томе што се из буџета раније издвајало 45 одсто, а сада око 30 одсто средстава за пензије'', наглашава Арсић.

Подвлачи да капитализација, која се неретко помиње као део реформе пензијског система, није реална алтернатива већ само допуна постојећем пензијском систему.

''Такви системи не могу да обезбеде три-четири милијарде евра за пензијски систем који исплаћује пензије од око 200 евра, то није могуће постићи опорезивањем доходака од капитала. Ако би се годишњи профит једног предузећа узео за финансирање ПИО фонда, привреда не би инвестирала и пропала би'', закључује Арсић. (Танјуг)


Коментари17
76b5b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ана
Опстајање "проблема "ПИО који је држава створила покзује да она није заинтересована да га реши.Волунтаристичко располагање средствима фонда,без одговарајуће правне регулативе, остаје некажњено а пензионере доводи у стање програмиране неизвесности и страха,трајно и понижавајуће сиромаштво .Идеје да је свако дужан да сам себи обезбеди додатна средства за спокојну старост преко разних приватних фондова, у држави у којој држава не гарантује ни за државне фондове ,у служби су заматљивања проблема и сваљивања одговорности на леђа пензионера.
Rajko
Reforma penzionog sistema: 1.Zdravstvenu zaštitu penzionera da finansira država iz buđzeta, 2.Pomoć za tuđu negu,telesno oštećenje i invalidsku zaštitu preneti na socijalno osiguranje, 3.Isključiti iz PIO finansiranje penzija po posebnim propisima i razliku do minimalne penzije, 4.Penzije poljoprivrednika i vojnih penzionera prebaciti na Ministarstvo reda i socijalne politike, 5.Penzije policije i sveštenstva prebaciti na Ministarstvo reda i socijalne politike, 6.Porodične penzije prebaciti na Ministarstvo reda i socijalne politike, 7. Rešiti pitanje imovine fonda, 8Fond kontroliše naplatu poreza i doprinosa
Tomislav
Reforme penzionog sistema, bez reformi privrednog sistema (u kojem se stvara višak vrednosti) su presipanje iz šupljeg u prazno. Mnogo je više onih koji su živeli na raču tuđeg rada, nego onih koji su stvarali višak vrednosti, i sada se ti isti boje za svoju budućnost, pa bi da postave nove uslove penzionisanja za buduće penzionere, kako bi najveći deo kolača ostao njima. Oslonac samo na stranim investicijama je veliki previd, ako se istovremeno ne radi na stvaranje novog (mnogo kvalitetnijeg) privrednog ambijenta za razvoj domaće privrede. Vlada to dobro zna i čini napore da to ostvari, ali su rezultati ispod očekivanih i realno mogućih. Kada ne dobijate očekivane rezultate, onda sumnjate u kvalitet upravljanja navedenim procesima. I sve dok se ne ostvare takva projektna rešenja privrednih reformi, koja će obezbediti rast BDP-a iznad 5% godišnje, ne možemo očekivati nikakve pozitivne reforme penzionog sistema, a verovatno ni uspešno podsticanje povećanja nataliteta.
Primus
prvo da se SMANJE PLATE svima koji nemaju 65 godina za četvrtinu kao što ste uradili sa nama koji imamo ČETRDESET GODINA radnog staža. Drugo-da se vrati novac u PIO koji je uzet za izgradnju auto puteva u Srbiji, vodovodno kanalizacione mreže, objekata kulture, hidroelektrane Đerdap, preko 300 objekata zdravstvene zaštite..
Marko Miodragović
Cela priča o "reformi" PIO sistema je klasična zamena teza.Nije problem penzioni sistem,već postojeći društveno-ekonomski model koji je katastrofalan i neodrživ.Srpski model neoliberalizma je razorio ekonomiju,stvorio masu nezaposlenih,prezadužio državu i značajno umanjio prihode države stvarajući spregu izmedju poslovno-političke oligarhije,koja sistemskom korupcijom isisava sve što je vredno,a račun ispostavlja običnim ljudima kroz smanjenje plata i penzija i povećanje poreza,jer račun neko mora da plati.Oni se drže načela - profit je samo naš,a gubici su svih nas.Mogu oni da reformišu koliko hoće,ništa se neće promeniti,jer se namerno bave posledicama,a ne uzrocima stanja.Tehnološka revolucija će samo celu stvar pogoršati.Srbija se neće pokrenuti napred sve dok njome vladaju političko-poslovna oligarhija koja svoje interese stavlja ispred opštih.Njima ovo stanje odgovara i braniće ga uporno,a narod će morati da bira ili da ostane apatičan i odumre ili da se suprostavi toj nemani.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља