среда, 19.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:54
ЗЕМУНСКА ПИЈАЦА

Беспарица зауставила обнову „Житног кантара”

Радови застали јер је новац преусмерен на приоритетне послове
Аутор: Ана Вуковићнедеља, 11.03.2018. у 22:45
Објекат саграђен пре Првог светског рата (Фото Р. Крстинић)

За здање „Житног кантара” никако да дођу бољи дани. Саграђено је још пре Првог светског рата и зубу времена све теже одолева. Попут рањеника наслоњеног на Земунску пијацу, већ годинама чека да му се залече ране. Али, да буде обновљен и да му се врати изглед какав као део културног добра од великог значаја „Старо језгро Земуна” и заслужује, „Житни кантар”, упркос обећањима ЈКП „Градске пијаце”,  још није дочекао.

Реконструкција, за коју је првобитно предвиђено да буде завршена у новембру прошле године, каснила је због неопходног измештања водоводне и канализационе инфраструктуре. Тада су, како нам је објашњено из „Пијаца”, по почетку облагања зидова уочена и велика оштећења која су додатно продужила обнову све до, како је речено, средине фебруара. Али, и овога пута то се изјаловило.

– Радови на „Житном кантару” привремено су обустављени због тога што је новац преусмерен на приоритетне послове. „Градске пијаце” у претходном периоду завршиле су санацију канализационе и водоводне мреже и инфраструктуре пијачних платоа, изградњу модерних и функционалних локала на пијацама Каленић и Ђерам и санацију степеништа и чесме – објашњавају из овог предузећа.

Они додају да ће радови у Земуну бити настављени одмах после спровођења јавне набавке за санацију, адаптацију и реконструкцију постојећих и постављање нових привремених монтажних објеката. Рок за предају понуда је 15. март, али из „Пијаца” не прецизирају који је нови рок за завршетак обнове „Житног кантара”.

Када радови коначно буду готови, у овом објекту биће нови простор за продају живе речне рибе опремљен пултовима с ледом, расхладним витринама, базенима за рибу и хладњачом. Централни део, са две роштиљ плоче, користиће се за услужно печење рибе.

– У међувремену земунски аласи несметано тргују у постојећем простору који је опремљен свом неопходном пијачном опремом – истичу из „Градских пијаца”.

Идеја о претварању ове зграде у рибарницу уједно је и враћање некадашње намене здању саграђеном још пре Првог светског рата. У њему се, у почетку, налазио кантар за мерење жита, па је тако и добио назив.

Године су на „Житном кантару” оставиле трага, па је пројекат реконструкције објекта још пре неколико година урадило прошло руководство „Градских пијаца”. Али, Иван Сочо, нови директор предузећа, њихове прорачуне оценио је као безобразно скупе и стопирао ту јавну набавку. Уместо 300.000 евра колико је првобитно било предвиђено, трошкови обнове су, како је Сочо објаснио, процењени на око 63.000 евра са урачунатом опремом. Када су радови у оквиру редовног одржавања зграде претпрошлог септембра прекинути због урушавања крова, било је јасно да је крајње време да неимари изађу на терен одмах по добијању потребних дозвола.

– После завршетка радова, у срцу Земуна, поред свакодневне куповине, посетиоци ће имати могућност да уживају у новом амбијенту, добром расположењу и изврсним укусима свеже припремљене рибе дунавских аласа – обећавају из „Градских пијаца”.


Коментари1
fa4a7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dipl. agronom
Jedna od zemunskih bruka...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља