недеља, 20.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 17.03.2018. у 11:58

Вучић: Поражавајућа демографска слика Србије – сваког дана губимо 107 људи

Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника, уз исти број пензионера, а то значи да смо завршили као нација, истакао је председник
Александар Вучић (Фото Танјуг)

Председник Србије рекао је данас да је демографска слика Србије поражавајућа и да се мора смањити негативан природни прираштај, а да је он јуче донео одлуку о формирању Савета за популациону политику.

Србија, рекао је, у обраћању нацији, тренутно има 6.995.808 становника, а да ће, ако се овакви негативни трендови наставе, до 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиона становника.

Вучић је казао да као председник има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, да ми немамо децу и немамо будућност.

На ванредној прес конференцији посвећеној тој теми, Вучић је рекао да сваког дана „губимо” 107 људи, да становништво губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај.

„Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо завршили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал”, рекао је Вучић те поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ... већ да смо сами криви.

Влада је у петак усвојила, каже, популациону стратегију и позива све надлежне да се ангажују на њеном спровођењу.

Кључни проблем Србије је број новорођене деце и ако проблем наталитета не обрадимо одмах и на другачији начин изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности, поручио је председник.

„Кинези брину 1.000 година унапред, хајде да ми пробамо за 50 унапред. Да живимо животе наше деце и унучића, да размишљамо остављамо ли им земљу, отаџбину или не”, нагласио је Вучић представљајући мере популационе политике.

Он је упозорио да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем.

Изнео је податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године скоро 100.00 мање, при чему данас имамо већи бој становника.

Како је рекао, демографски проблем имамо и на селу и у градовима, а најмање проблема је у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.

„Данас се боримо за свако радно место, фабрику, пројекат, да побољшамо услове, уз значајније повећање плата и пензија ове године, по први пут се људи осећају боље, али не желим да занемаре оно од суштинског значаја”, подвукао је председник.

Како је рекао, за две или три године мораћемо да увозимо радну снагу, јер немамо деце.

Истакао је да он као председник има право да укаже на катастрофалне последице и да га не интересују реакције ни из владе ни из света који би да му „соле памет”, јер ничије уставно право неће бити угрожено.

„Пишите саопштења, бавите се феминистичким, оваквим и онаквим покретима... На томе раде сви од Немачке, Данске, Шведске... само ми не предузимамо ништа, јер смо саможиви”, рекао је Вучић. (Танјуг)

За треће и четврто дете мајкама 30.000 динара месечно

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, истичући да је то само једна од низа мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије.

Неке мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године, рекао је Вучић на ванредној прес конференцији.

Поред осталих мера, рекао је, за прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, а за друго дете 10.000 динара месечно две године.

За треће дете добијаће се 12.000 динара месечно у току десет година, а за четврто 18.000 евра за 10 година.

Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, а да се нада да ће бити и више. (Танјуг)

На дијалог у Брисел  – без очекивања

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да у Брисел, на наставак дијалога са Приштином, иде без икаквих очекивања, а да је његов посао да штити интересе Србије.

„Ми чекамо формирање Заједнице српских општина или понуду за компромисно решење косовског проблема”, рекао је на конференцији за штампу после обраћања нацији поводом демографског проблема.

На готово сваком састанку, каже, сви очекују да ми нешто ново урадимо за неког.

„Немамо више шта ново да урадимо за било кога, осим да чекамо формирање ЗСО, или да чекамо понуду за компромисно решење косовског проблема”, указао је он.

Вучић је нагласио да ће ипак отпутовати у Брисел, јер је његов посао да разговара.

„Мислим да нико у Србији нема никакву дилему да ћу на најснажнији начин да штитим наше интересе, водећи рачуна о компромису, не да штитим наше митове, већ да штитим нашу будућност, али и нашу државу”, поручио је он.

Рекао је да на тим састанцима много горим и тежим речима иначе говори, али да то знају људи на месту где треба да то знају. 

Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка, поручио је председник.

„Наставићемо зато разговоре с Албанцима, да покушамо да решимо наше проблеме, без обзира што им ништа не верујем. Али, ми немамо други избор”, рекао је Вучић на ванредном обраћању нацији поводом косовског питања, као кључног политичког проблема земље, и поразне демографске слике, као главног проблема државе, како га је раније већ дефинисао.

„Разговор и дијалог су најважнији, да нађемо компромисно решење. Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка”, рекао је.

Спреман је, каже, да саслуша сваког ко му покаже неки други избор, под условом да тај зна све околности везане за то питање.

Он остаје при ставу да ће у априлу изаћи са предлогом решења за КиМ, као што увек, каже, остаје при свему што је говорио, али и да ће увек за себе задржати могућност да због специфичности спољнополитичке ситуације нешто убрза или успори.

„То ћу свакако урадити и наравно преузети одговорност на себе”, истакао је.

Своје мишљење о решењу проблема Косова и Метохије и шта он подразумева под компромисним решењем изнеће у уверењу да одлуке треба да доносимо више рационално, него емотивно и да водимо рачуна више о будућности, него прошлости, а грађани ће, у сваком случају, да одлучују о свему.

Како је рекао он ће „да гура по свом” јер мисли и ради у интересу Србије а не да би се додворио народу.

„Моје је да народу кажем шта мислим о свему што се дешава. Никога не лажем, кажем најмоћнијима све што мислим и зато јесам и лично поштован као председник Србије свуда у свету, јер знају да увек заступам интересе Србије”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања да ли ће бити референдума по том питању Вучић је рекао да било каква промена Устава то изискује и да ће наравно народ да одлучује о свему.

„И нећу бити незадовољан ако будем морао да одем и да се склоним јер моје је да урадим оно што мислим да је најбоље за Србију а не да мислим о томе како ћу народу да се додворавам”, рекао је председник Србије. (Танјуг)

Позив Србима да не учествују у формирању војске Косова

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас Србе са Косова и Метохије да не учествују у формирају војске Косова.

Вучић је на прес конференцији рекао да власти у Приштини иду по српским срединама и поткупљују српске младиће да би ишли у њихову војску.

Он је, поводом изјаве америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија да Србија не треба да прихвати формирање војске Косова ни по коју цену, већ да инсистира на првобитном ставу САД по том питању, а то је „не” војсци Косова, захвалио Монтгомерију на коректном приступу и на томе што је рекао, јер је то, приметио је, истина.

Председник је нагласио да Србија не може да одобри формирање војске Косова.

„Они нама не иду само на југ, иду и на север да нам поткупљују младиће. Кажу – ево толико и толико кеша, буди део војске. Ми се са тим суочавамо и разговарамо са Србима на КиМ”, рекао је Вучић.

Додао је да није желео да реагује на опаску америчког званичника Веса Мичела да косовска војска, у којој ће да буду Срби, неће бити претња Србији.

„Стварно? На територији Србије формирате туђу војску, у коју ћете да укључите и Србе... Шта, као у време Аустроугарске и Турске, да се бијемо Срби против Срба...”, запитао је Вучић.

Зато је позвао Србе да не учествују у формирању војске Косова, и оне са југа и са севера покрајине, да тако помогну у решавању косовског проблема.

Споменуо је да сада не може да говори ни о детаљима везаним за истрагу убиства Оливера Ивановића и да ће за 15 дана наше надлежне службе објавити шта су сазнале, а шта не могу да сазнају.

„Нисам желео данас да говорим о томе, да ми неко не каже да злоупотребљавам двомесечну трагедију. Службе ће да говоре за две недеље, шта су сазнали и шта не могу да сазнају и не мислим да ће се неки много чему изненадити. Изненадиће се они који су знали кривца унапред”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Коментари50
2fa0c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailovic
Ovo je lažna zabrinutost.Država direktno doprinosi nestajanju i najstarijih i najmlađih građana.Prvi umiru 11% više prosečno godišnje jer ih država reketira, teroriše i oduzima pare za lekove,a kada umru mladi koje su hranili,decu i unuke,traže spas u "belom svetu" jer ovde nemaju posla,nisu stranački vojnici. Drugima država ne stvara uslove za normalan život,gasi proizvodnju,sve rasprodaje,daje stranim "investitorima" subvencije koje služe za davanje minimalaca od kojih se ne živi,ne stvara porodica i ne pune ni budžet ni penziona kasa,te i ovi traže spas što dalje od Srbije ili pribegavaju suicidu zbog nemaštine.Paralelno sa bedom,jadom i čemerom država stvara establišment privilegovanih,pred zakonom zaštićenih i svekolikih prodavaca magle, raspikuća,utajivača poreza,akciza,carina,kreatora rada na crno,sive ekonomije,..i svojim direktorima poslušnicima iz JP gubitašima daje primanja iz bajke,i do 22.000e.Više se para troši na rijalitije primitivizma i izborne nego za veći natalitet.
petar p.
U pravu je covjek ( mada se za mnogo cega nebih slozio s njim ) ... Najveci problem nas Srba je sto razmisljamo o svojoj djeci na pogresan nacin , pocev od mojih roditelja, koji zele da obezbijede sve , ali ne u smislu hrane, odjece, obrazovanja, vec imetka, razmisljajuci - "Ja sam se mucio i stvarao , bar moje dijete nece se mucit, pa makar jedno dijete da ne dijeli i da se ne muci" - samo mi nadjite toga ko je zaradio za sve svoje potomke da ne rade a pritom da imaju ! E tako razmislja preko 90posto Srba da se ne lazemo, zato i jesmo tu gdje smo..
Sreten Bozic -Wongar
Zaboga, raseli Beograd. I lep moze da vidi problem.
simon
Kuku nama!!! Ostavili su me bez jedne domovine u kojoj sam rodjen sad me pripremaju da ostanem i od druge kojoj sam pripadao.
Мићо
У сваком случају да је ово добро, у колико се не обезбеде радна места са пристојном платом и за оне грађане који нису чланови партија, грађанке Србије ће и даље да рађају децу за Европску унију и остали део напреднијег света.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља