субота, 05.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 18.03.2018. у 22:00 Јелица Антељ - Ивана Албуновић

Нови скандал с месом у ЕУ

Белгијска компанија „Вевиба” фалсификовала податке о року трајања меса и у месне производе стављала кланични отпад
(Пиксабеј)

Нова афера с продајом меса старог 12 година тресе Белгију, Холандију, Луксембург и Велику Британију. Власти у Белгији, пре неколико дана, затвориле су кланицу у Бастоњу домаће компаније „Вевиба”, која је фалсификовала податке о року трајања меса и у месне производе стављала кланични отпад. Сумња се да је ово месо стигло и до Косова.

Да скандал буде већи, откривено је да је било превара и с органским месом, које је мешано с оним произведеним на конвенционалан начин. Белгијски министар пољопривреде Денис Дукарме изјавио је да је ова фирма ставила финансијску корист испред здравља потрошача, због чега их је класификовао као „мафијашку компанију”. Иначе, ова фирма на званичном сајту наводи да су специјализовани за говеђе месо, с дневном испоруком од 40.000 паковања.

– Контрола још није потпуно завршена због количине меса које су затечене у хладњачама. Али већ сада знамо да 70 одсто узорака нијe било у складу с прописима о безбедности хране – рекао је Дукарме.

Медији извештавају да су два највећа трговинска ланца у овим земљи – „Делез” и „Колируит” – уклонили месо фирме „Вевиба”, односно да су прекинули чак и све комерцијалне односе с групом „Вербист”, лидером у овом сектору на том тржишту, чији је и „Вевиба” део.  

У међувремену су контроле појачане и у другим чланицама, а представници Министарства пољопривреде у Берлину саопштили су да Немачка није погођена. Систем на брзо упозоравање на небезбедну храну (РАСФФ) је још пре десетак дана на званичном сајту објавио ову информацију, после чега је уследила и званична контрола у маркетима.

Белгијски инспектори су, иначе, у кланици овог произвођача из 2.000 палета с месним производима, спремних за транспорт, узели 200 узорака – од тога чак 133 нису била у реду. Установљено је да је млевено месо припремано од кланичног отпада. Већина етикета на паковањима „Вевибе” била је поцепана, а година производње препознатљива само на неким декларацијама.

Још једно од открића ове акције јесте да је месо произведено пре 12 година из кланица фирме „Вевиба” извезено на Косово. Према писању холандских медија, косовска инспекција за храну је још 2016. на ово упозорила Белгијску агенцију за безбедност ланца хране (Афсца).

Иако је белгијско правосуђе покренуло истрагу, предмет је био у фиоци до пре месец дана, када је случај поново покренут. Министар пољопривреде је такође ошто критиковао белгијско правосуђе коме је требало више од годину дана да пошаље инспекцију у ову компанију иако су имали доказе шта се тамо догађа.  

У овај случај укључила се и стручна јавност, а највише изненађује мишљење неименованог професора с белгијског универзитета у Генту, кога су цитирали сви локални медији. Он је изјавио да „замрзавање меса током периода од 12 година не мора да представља ризик по здравље”, али да би се избегла и најмања опасност, хлађење не би смело да се прекида и месо мора стално да буде на температури од минус 18 степени Целзијуса.

Како преносе европски медији, овај случај подсећа на прошлогодишњи скандал с фипронилом у јајима. Тада се такође сазнало да су белгијске власти дуго знале за контаминацију јаја пестицидима. И тада је првобитно речено да је погођен само мали број земаља – међу којима није Немачка – да би се касније испоставило да су широм Европе – па и у Немачкој – у продаји били милиони потенцијално контаминирах јаја.

Изгледа да постоји озбиљан страх да се и овај случај неће тек тако окончати. Према истраживању „Политике”, контроле су се прошириле на целу Европу. Само у последњој недељи на порталу РАСФФ-а појавило се много упозорења на проблематичан квалитет меса и прерађевина. Тако је у Великој Британији пријављена листерија моноцитогенес у димљеним, вакуумираним паковањима свињских ушију из Литваније.

Италија је у кобасицама из Шпаније пронашла салмонелу, као и Немачка у замрзнутом пилећем белом месу из Бразила. Белгија је, такође, послала још једно упозорење на присуство ове опасне бактерије у коњском месу домаће производње. Из Француске су послали обавештење о присуству једне врсте салмонеле у замрзнутим пилићима из Пољске, који су на ово тржиште дошли преко Шпаније.

Данска је пријавила кампило бактерију у пилећим прсима из Француске. Стигло је још неколико обавештења о проблематичном пилећем месу из Пољске. Ово није крај извештајима с европског тржишта меса.

Белгијског меса није било у Србији

У Управи за ветерину Министарства пољопривреде рекли су за наш лист да су упознати са случајем око извоза и продаје старог меса из Белгије.

– Чим смо добили информацију преко РАСФФ-а, проверили смо све испоруке и документације. Овог меса нема у Србији, али ће контроле свакако бити појачане – кажу у Управи за ветерину.

Коментари30
91b2d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

vegan
Ne znam zasto me ova informacija uopste ne potresa. Ah da, pa ja ne jedem meso vec pune 3 godine. A vi, mesozderi, se nervirajte. Ajd zdravo, odoh na jogu.
Aleksandar
Srecno sa veganskim jabukama prskanim 25 puta u sezoni, povrcem zasutim pesticidima, malinama koje se ni proizvodjac ne usudjuje probati. Samo jogirajte do uputa za onkolosku kliniku.
Glocko Kostic
Potreseni ste vi, prijatelju, i to iz osnova. Ima najmanje tri godine da ste se stresli, i to vas blazeno, drmusavo stanje izgleda od tada prati iz dana u dan, iz komentara u komentar, nesto nalik na: "Joga ist Vegan, Vegan uber ales"!
Прикажи још одговора
Tина
Пошто је сад врема поста, свакако смо заштићени од било каквог тровања месом, и имамо времена још три недеље да се то лепо испита
Ljubiša
Uzmimo zamrznuto povrce-kategorija proizvoda koja je u odnosu na meso nesklona kvarenju, pa ipak je po Zakonu o higijenskoj ispravnosti zivotnih namirnica rok trajanja 12. meseci iako se cuva na niskoj temperaturi od -18 stepeni. Slozicemo se da je meso posebno osetljiva kategorija proizvoda. Ovo je jedan od dokaza da, pored jalove birokratije u EU, cak ni ' institucijama trzista EU' se ne moze verovati. Sta je institucijom tzv. ranog obavestavanja o opasnostima u hrani EU?
Slobodan Jordanovic
gospon Ljubisa i za povrce i za meso je vazno je da kad je zamrznuto ne dodje do odmrzavanja i da temperatura skladistenja ne varira. Povrce ima veci sadrzaj vode, pa je zato i osetljivije. Rok "trajanja" se daje da bi se izbegle malverzacije, ali kad je meso zamrznuto (-18°C i nize) proces razlaganja, tj. kvara i "kvara" se prakticno usporava. Vazan je takodje inicijalni broj mikroorganizama. Hladjenje usporava njihovo umnozavanje ali ih ne unistava. Govedje meso se moze dugo cuvati u zamrznutom stanju. Do pre nekoliko godina postojao je tzv. Interventni lager u EU u cilju "uklanjanja" viskova mesa i regulisanja trzista, kada je EU otkupljivala velike kolicine govedjeg mesa i lagerovala min. 3 godine a potom prodavala i to za preradu. Takvo meso je odlicno za preradu, zrelo i ima dobre tehnoloske karakteristike. Naravno skladistenje kosta pa mi nije jasno da neko "skladisti" meso 12 godina? Tu verovatno ima neki drugi problem.
Jovanka Voždovčanka
Ovo je, još jedan, dokaz da PKB treba čuvati "kao oči u glavi"i nedozvoliti da ode u ruke takvih zapadnih kompanija. Hitno, po odredbama zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražiti od Uprave carina da objavi podatke o uvozu, a naročito zemljama porekla, goveđeg mesa u Srbiju u zadnjih godinu dana.
marko
ПКБ има око 10 хиљада крава што је негде око 1% од укупног броја у Србији. Свиња и оваца има у још мањем проценту. При томе ПКБ је са константним губицима, и једина је фарма у Србији са губицима, што значи да се краде. Дакле овакав ПКБ је апсолутно непотребан и треба га затворити и дати земљу пољопривредницима.
Леон Давидович
Да је месо неквалитетно најлакше ћете препознати по променама попут мириса на ужеглост. Такво месо треба бацити. Могло је доћи до разлагања масти и стварања отровних материја. Дакле најважнији заштитник потрошача јесте савестан преглед квалитета меса , а никако време проведено у смрзнутом стању . Теоретски време му је неограничено ако се нису догодиле никакве штетне промене ( Постојале су приче да је месо мамута пронађено у вечном леду било у стању које би било прихватљиво за исхрану).
Odgovornost
Kad ga platim hocu povrat novca i odstetu a ne da ga bacam. Zajedno s novcem. I hocu zatvaranje kompanija trovaca i trajnu zabranu odgovornih lica da rade u prehrambenoj industrije.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља