четвртак, 17.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56
ПРЕКО ПУНЕ ЛИНИЈЕ

Милиони у канализацији

У Нишу потрошена огромна средства за активности странака и партија на власти, а средства из градске касе издвајана под „ставком” наводне борбе од поплава, подземних вода и бујица
Аутор: Тома Тодоровићпонедељак, 19.03.2018. у 12:12
Ново село где се највише изливају отпадне воде (Фото Т. Тодоровић)

Ниш – Зву­чи не­ве­ро­ват­но, али исти­ни­то је: у Ни­шу и око­ли­ни, на под­руч­ју на ко­јем ско­ро сва­ке го­ди­не по­пла­ве, бу­јич­не и под­зем­не во­де на­не­су ка­та­стро­фал­ну ште­ту, кра­јем ове зи­ме от­кри­ве­но је да је пре де­сет и ви­ше го­ди­на по­тро­ше­но не­ко­ли­ко сто­ти­на ми­ли­о­на ди­на­ра под пла­штом на­вод­ног ства­ра­ња ква­ли­тет­них усло­ва за успе­шну од­бра­ну у ван­ред­ним си­ту­а­ци­ја­ма. Ве­ли­ке па­ре су не­ста­ле а бу­квал­но ни­шта ни­је ура­ђе­но ка­ко би се ста­ње по­пра­ви­ло. Из­гле­да да је по­сле не­дав­них из­ли­ва­ња Ју­жне Мо­ра­ве, Ни­ша­ве и дру­гих ре­ка и ре­чи­ца, ка­да је то­ком ин­тер­вен­ци­ја утвр­ђен ја­ва­шлук, град­ским чел­ни­ци­ма пао мрак пре­ко очи­ју и да су због то­га од­лу­чи­ли да јав­но про­го­во­ре о не баш ма­лим про­бле­ми­ма и ма­хи­на­ци­ја­ма.

Пр­во су го­во­ри­ли о про­бле­ми­ма и при­том је ре­че­но да је, на при­мер, у ју­го­за­пад­ном де­лу Ни­ша из­ме­ђу Ка­зне­но-по­прав­ног за­во­да и ме­ђу­на­род­не пру­ге пре­ма ју­гу Ср­би­је на јед­ној и се­ла на дру­гој стра­ни, где је са­гра­ђе­на Ин­ду­стриј­ска зо­на „До­ње Ме­ђу­ро­во”, по­чет­ком овог ве­ка за­по­че­та ве­ли­ка ин­ве­сти­ци­ја за ко­ју је из­дво­је­но пре­ко 300 ми­ли­о­на ди­на­ра. Ова ин­ве­сти­ци­ја под­ра­зу­ме­ва­ла је нај­пре из­град­њу пумп­них ста­ни­ца, што је учи­ње­но. Али, са­да се ис­по­ста­ви­ло да су са­гра­ђе­ни су са­мо „бун­ке­ри”, пум­пе у њи­ма ни­ка­да ни­су по­ста­вље­не! За­то су пре­пу­не во­де и бла­та и, на­рав­но, ни­че­му не слу­же.

У окви­ру тог про­јек­та и за тих пре­ко 300 ми­ли­о­на по­че­ла је из­град­ња, али са­мо на па­пи­ру, „ком­плет­не” ко­лек­тор­ске мре­же у пр­сте­ну око овог де­ла Ни­ша, да би са­да би­ло утвр­ђе­но да су са­гра­ђе­ни са­мо ат­мос­фер­ски, не и ка­на­ли­за­ци­о­ни ко­лек­то­ри! Да­нас се ат­мос­фер­ским ко­лек­то­ри­ма из сво­је­вре­ме­но са­мо за­ми­шље­ног, а ни­ка­да до кра­ја за­вр­ше­ног си­сте­ма „Бу­бањ”, ве­ли­ке ко­ли­чи­не во­де по­сле обил­них ки­ша и бу­ји­ца од­во­де у Ни­ша­ву или Ју­жну Мо­ра­ву.

У исто вре­ме из сеп­тич­ких ја­ма у при­град­ским и се­о­ским на­се­љи­ма на овом ни­шком под­руч­ју, ко­је су мо­ра­ле да се гра­де у не­до­стат­ку ка­на­ли­за­ци­о­них ко­лек­то­ра, фе­ка­ли­је и све дру­ге пр­љав­шти­не раз­ли­ва­ју при сва­кој по­пла­ви у плод­на по­ља и дво­ри­шта бу­квал­но до пра­го­ва по­ро­дич­них ку­ћа. И пре­те за­ра­зом, сва­ка­ко.

Не­ко је био упо­ран по­сле свих от­кри­ћа и за­гре­бао је ду­бље по фи­нан­сиј­ској до­ку­мен­та­ци­ји о на­чи­ну тро­ше­ња пре­ко 300 ми­ли­о­на ди­на­ра пре де­сет и ви­ше го­ди­на из ни­шког град­ског и, пре не­го што је до­био ста­тус гра­да, из оп­штин­ског бу­џе­та.

Ни­шта чуд­но ни­је про­на­ђе­но, осим јед­не „сит­ни­це” – на­ђе­на су до­ку­мен­та у ко­јим пи­ше да су сред­ства одо­бра­ва­на, из­два­ја­на и утро­ше­на и за ку­по­ви­ну пум­пи у пумп­ним ста­ни­ца­ма, и за ма­те­ри­јал и опре­му за ка­на­ли­за­ци­о­не ко­лек­то­ре...

И, ка­ко је ре­че­но из­ра­же­на је сум­ња да је ве­ли­ка су­ма, на­ме­ње­на за опре­му и ства­ра­ње усло­ва за ефи­ка­сни­ју бор­бу у ван­ред­ним си­ту­а­ци­ја­ма од по­пла­ва и дру­гих не­во­ља, по­тро­ше­на у дру­ге свр­хе – нај­ве­ро­ват­ни­је за ак­тив­но­сти стра­на­ка и пар­ти­ја и кам­па­ње пред из­бо­ре.

Ако има исти­на у овим сум­ња­ма, ма­кар и ми­ни­мал­них, он­да се не­ко мо­ра ве­о­ма озбиљ­но по­за­ба­ви­ти пу­те­ви­ма од­ли­ва­ња нов­ца ко­ји ни­је био вла­сни­штво ни­јед­ног по­је­дин­ца и ни­јед­не по­ли­тич­ке стран­ке. То су па­ре гра­ђа­на, ко­ји, си­гур­но је, ни­су из­два­ја­ли кроз по­ре­зе и до­при­но­се но­вац по­ли­тич­ким стран­ка­ма на из­бо­ри­ма и за из­бор­не кам­па­ње.


Коментари5
af593
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Snežana
Kad neko mali postupi mimo Zakona, evo ti odmah Zakon na njegova vrata i njegov vrat. Da li za ovaj slučaj postoji Zakon? Da li će ovo da bude samo ovaj članak i ništa više? Da li i dalje da se "dave " mukom stečena imovina i njive?!
MarkoBgd
Osim što javno govore, kunu i kleveću - zar ne bi bilo bolje da podnesu krivičnu prijavu ( još bolje javno) ? Tako se rešavaju stvari a ne prepucavanjem preko tarabe ( odnosno medija u novije vreme).
Zvonko
Najlepse molimo Vladu Srbije, da naredi Niskoj lokalnoj samoupravi izgradnju kisnog kolektora,koji bi sprecio poplave u ulici, Svrljiskog partizanskog odreda;buduci da prilikom obilnijih padavina , ulica i kuce bivaju poplavljene vodom , koja se sliva iz 26 ulica i dela Gabrovacke reke.Gradjani Nisa su redovno pisali nadleznima,medjutim, i dalje sve tapka u mestu. Inpekcijske sluzbe su dolazile i snimile stanje i rekle,da bi u slucaju obilnijih padavina , kao u Obrenovcu, nivo vode u ulici Svrljiskog partizanskog odreda bio 5 metara.Takodje su otvor ispod pruge zatvorili izvodjaci radova, kada se gradila LUKOIL pumpa,jer su zatrpali otvor i podigli nivo zemljista na delu gde je pumpa, tako da fekalije plave i prizemlja kuca i dvorista.Unapred zahvalni gradjani Trosarine-Nis.
Bane poštar
Da li ce ikad ovako nesto prestati u Srbiji? Da li ce ikad narod da se pita nesto? Po manjim mestima, garantujem, sve se zna, i ko je sta i koliko ukrao, a ti ljudi se i dalje vozikaju okolo u svojim dzipovima i podsmevaju sirotinji.... da smo pametniji da ga iscupamo iz dzipa i strpamo u zatvor! Zbog takvih nam drzava godinama propada a narod posten spaja kraj sa krajem!
Леон Давидович
То је пример када појединци гледају свој интрес то јест гледају да под покровитељством какве инвестиције приграбе новац себи, а инвестиција остане практично напуштена. Новац је тако отишао у нечије џепове , а проблеми какви били такви и остали.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Хроника

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља