четвртак, 20.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:44
ТВ ЛИЦА

Енергична и маштовита Рејчел Ку

Британску кулинарку, списатељицу, блогерку и ТВ ауторку гледамо на каналу „24 кичен”, у емисији „Мала париска кухиња – кувајте са Рејчел Ку”
Аутор: Исидора Масниковићчетвртак, 22.03.2018. у 08:00
Рејчел Ку (Фото Промо)

Ова гурманка, из породице кинеских имиграната, одрастајући на европском тлу, под великим је утицајем интернационалне кухиње, што и не чуди будући да је стално мењала адресе становања у различитим градовима. Дубоко верује да француска кухиња више није само за отмене ресторане већ може бити доступна свакоме, и то је доказала у својим књигама и серијама које су постале веома популарне. У протеклој години, ова неконвенционална куварица и списатељица, обучавана у „Кордон блу” школи, водила је најмањи ресторан у Паризу из свог шармантног малог стана. У простору довољном за послуживање само четири госта, усавршила је посебне рецепте за класична јела француске кухиње којима је освојила публику широм света. Рејчел нас у овој серији позива да пробамо карактеристична јела из „Париске књиге рецепата”, одбацује клишее и припрема све, од једноставних оброка, до раскошних посластица и гурманских вечера. Такође је занимљива као водич кроз скривене делове Париза јер води гледаоце на пијаце и у продавнице у којима набавља најбоље састојке, а представља и живописне ликове из свог окружења. По овом репортажном карактеру њене емисије су препознатљиве и цењене.

Рођена је у јужном Лондону, где је и одрастала. Очева породица била је део кинеских имиграната у Малезији и припадали су Конгси клану у Џорџија тауну, у Пенангу. Рејчелин отац је 1968. емигрирао из Ипохе у Велику Британију, са само 16 година, а годину дана пре избијања малезијских нереда. Оженио се Аустријанком, тако да и не чуди што Рејчел добро познаје и западњачку и источњачку кухињу. Због очевог посла у ИТ сектору, Рејчел се са 12 година са породицом преселила у сеоце близу Минхена, где су живели четири године.

Са 16, Рејчел се враћа у Енглеску и похађа колеџ Сент Мартин у Лондону, где је стекла диплому из области уметности и дизајна. Након завршених студија радила је две године на пословима односа са јавношћу за луксузног модног трговца Томаса Пинка. Пошто је тражила „авантуру” и нови изазов, напушта овај добро плаћени посао, и без знања француског језика, уписује тромесечни курс за посластичаре у чувеном „Кордон блуу” у Паризу, 2006. У Граду светлости је радила разне послове, попут продавања парфема у робној кући „Принтемпс”. Након завршетка курса, радила је у париском ресторану-књижари „Ла кокот” у којем је водила куварске радионице и послуживала госте својим кулинарским креацијама.

Рођена и одрасла у јужном Лондону (Фото Промо)

Често је ишла и на кулинарске догађаје поводом промоција књига на којима упознаје Марка Гросмана који у свом кувару објављује један њен рецепт. То ће њену каријеру усмерити у новом правцу. Убрзо објављује две књиге рецепата за колаче и слаткише на француском језику, које су касније преведене и на енглески. У том периоду је и организовала кетеринг за „Фолксваген” у Немачкој, што јој је био додатни извор прихода.

Када је успешно убедила енглеске издаваче за концепт своје нове књиге „Мала париска кухиња”, Ку отвара мали ресторан да би испробала све те рецепте. Припремала је и сервирала храну из свог париског стана у насељу Белвилу. Користећи само друштвене мреже за промоцију ресторана, убрзо је стекла велики број фанова. Својом енергијом и упорношћу, привлачи пажњу и продуцената Би-Би-Сија који ову књигу преносе на мали екран. Серија је почела да се емитује на британској телевизији 19. марта 2012. Толико је била популарна да је преведена на неколико језика: холандски, француски, италијански, немачки, дански, кинески, руски, португалски, норвешки… И књига и серија добиле су добре критике. Њен кувар постао је бестселер, продат у више од 120.000 примерака. А ТВ серију „Рејчел Ку: мала париска кухиња” гледало је више од милион и по гледалаца у Великој Британији.

После оваквог успеха, Ку је објавила 2013. и другу књигу рецепата на енглеском језику, која је такође доживела вртоглави успех: недељно се продавало више од хиљаду примерака. Да је ово био један од најуспешнијих периода у Рејчелином животу, сведочи и то да јој је 2014. понуђено да сними још две нове серије за Би-Би-Си, које су емитоване и на другим каналима. Посећивала је многе европске и азијске градове, и у својим емисијама кувала јела инспирисана овим путешествијима. Наставља и са објављивањем књига.

Посебно је била запажена епизода „Кувар у иностранству: Малезија Рејчел Ку” емитована 2015. на Би-Би-Сију, када је посетила своју фамилију и истраживала обичаје и кухињу ове земље. Своју четврту серију посветила је Мелбурну, која је емитована у Аустралији 2015. Идуће године ангажована је као судија такмичења „Моја кухињска правила”, а учествовала је у још неколико сличних ријалитија. Такође, ова необична и успешна кулинарка води и свој блог „Кулект” о моди, животним стиловима, храни.

Рејчел Ку се може назвати становником Лондона и Париза, и не зна који град више воли. У престоници Француске живела је осам година, док је у Лондону 2015. упознала свог животног сапутника Роберта Викторина, са којим има дете. Ку и даље живи на сто страна. Мало су у северном делу Лондона, а мало у Стокхолму. Говори течно енглески, француски и немачки и краси је бескрајна енергија. Због тога ускоро можемо очекивати њене нове чаролије.


Коментари0
e49e9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља