недеља, 26.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:24

Кћерка Нине Симон на „Нишвилу”

Аутор: Ј. К.среда, 21.03.2018. у 11:33
(Фо­то Про­мо­тив­на фо­то­гра­фи­ја)

Аме­рич­ка пе­ва­чи­ца и глу­ми­ца Ли­са Си­мон на­сту­пи­ће на ово­го­ди­шњем „Ни­шви­лу”, са­оп­шти­ли су ор­га­ни­за­то­ри фе­сти­ва­ла. Ли­са Си­мон одр­жа­ће кон­церт на Ни­шкој твр­ђа­ви 11. ав­гу­ста. Аме­рич­ка пе­ва­чи­ца кћер­ка је јед­не од нај­ве­ћих му­зич­ких ди­ва 20. ве­ка – Ни­не Си­мон, ко­ја је пре­ми­ну­ла 2003. у 70. го­ди­ни. Ни­на се и да­нас сма­тра јед­ном од нај­у­ти­цај­ни­јих пе­ва­чи­ца свих вре­ме­на, ко­ја је об­ја­ви­ла чак 40 ал­бу­ма то­ком ка­ри­је­ре, на ко­ји­ма је спа­ја­ла го­спел, џез, со­ул, са фол­ком и кла­си­ком. 

На­ред­ног ме­се­ца Ни­на Си­мон би­ће пост­хум­но увр­шће­на у „Ро­кер­нол хол слав­них” у Кли­влен­ду, а ње­на кћер­ка ће кон­церт у Ни­шу одр­жа­ти на зна­чај­ну го­ди­шњи­цу – 85 го­ди­на од ро­ђе­ња пе­ва­чи­це и ак­ти­вист­ки­ње за гра­ђан­ска пра­ва. 

Иако је Ли­са Си­мон јед­но вре­ме ра­ди­ла као аси­стент ин­же­ње­ра ва­зду­хо­плов­них сна­га аме­рич­ке ар­ми­је у Не­мач­кој, му­зи­ка је, ипак, пре­вла­да­ла и пе­ва­чи­ца је до са­да об­ја­ви­ла пет сту­диј­ских ал­бу­ма, ме­ђу ко­ји­ма су „Si­mo­ne Su­per­star” или „My World”. Јед­но вре­ме са­ра­ђи­ва­ла је и са есид-џез са­ста­вом „Ли­квид со­ул”, са ко­јим је сни­ми­ла два ал­бу­ма, од ко­јих је је­дан био но­ми­но­ван за Гре­ми на­гра­ду. Има­ла је кон­цер­те у чу­ве­ним свет­ским дво­ра­на­ма, од па­ри­ске „Олим­пи­је”, пре­ко „Сид­неј­ске опе­ре”, до њу­јор­шког „Кар­не­ги хо­ла”. На­сту­па­ла је и на нај­зна­чај­ни­јим свет­ским фе­сти­ва­ли­ма, по­пут „Мон­треа” или „Норт си џез” фе­сти­ва­ла.  

Пре две го­ди­не би­ла је и про­ду­цент до­ку­мен­тар­ног фил­ма о сво­јој мај­ци „Шта се до­го­ди­ло го­спо­ђи­це Си­мон”, ко­ји је био но­ми­но­ван и за Оска­ра у ка­те­го­ри­ји нај­бо­љег до­ку­мен­тар­ца.

Ли­са Си­мон, осим пе­вач­ке, па­ра­лел­но је гра­ди­ла и глу­мач­ку ка­ри­је­ру, а на­ро­чи­то је за­па­жен њен рад на Бро­две­ју. Игра­ла је у чу­ве­ном мју­зи­клу Ен­др­јуа Лој­да Ве­бе­ра „Исус Христ – Су­пер­стар”. На Бро­две­ју је оства­ри­ла ро­ле и у Ди­зни­је­вим про­дук­ци­ја­ма „Краљ ла­во­ва” и „Аида”, за ко­ју је овен­ча­на и при­зна­њем „На­ци­о­нал­на Бро­двеј на­гра­да за нај­бо­љу глу­ми­цу у мју­зи­клу”, а игра­ла је и у „Јад­ни­ци­ма”.


Коментари1
5390e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sasa Trajkovic
Unapred se radujem NIŠVILU spontanost, improvizacija i boemski mentalite juga Srbije je savršeni ambijent za Jazz .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља