среда, 19.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:31

Очекују се папрене цене воћа због мраза

Укупан принос воћа у Србији биће мањи за око осам одсто. – Највише страдале кајсије, шљиве, трешње, винова лоза...
Аутор: Ивана Албуновићпетак, 23.03.2018. у 22:00
(Фото Танјуг)

У Србији је измрзло око 70 одсто укупног рода кајсија и око 20 одсто шљива, због чега стручњаци очекују папрене цене тог воћа у наредној сезони. Мартовски мраз уништио је и добар део засада трешања и крушака, док су плантаже јабука и вишања издржале ниске температуре.

– Тренутна ниска температура није ризична. Пролећни снег спасао је воћаре од још већих губитака приноса, јер су пупољци остали заштићени од мраза – каже за „Политику” професор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду. Он упозорава да ће, уколико буде било мраза, проблематична бити и прва декада априла.

Према његовим речима, најкритичнији период био је почетак марта. Тамо где се температура спуштала и до минус 24 степена Целзијуса кајсије, трешње и винова лоза измрзле су сто одсто, док је штета код трешње била од 30 до 70 процената. Кесеровић процењује да ће овогодишња производња бити и до 60.000 тона мања, или око осам одсто у односу на укупну домаћу производњу воћа, која износи 1,4 милиона тона.

– Ово је најоптимистичнија прогноза и заснована је на анализама са терена. Али, памтимо и године са много већим губицима. Рецимо, 2012. укупан род кајсије измрзао је 99 одсто. Србија је те године изгубила 350.000 до 450.000 тона воћа – истиче наш саговорник.

Он верује да ће због овакве ситуације у воћњацима шљиве, кајсије и трешње бити знатно скупље него иначе, што иде наруку произвођачима који нису претрпели штету. Али не и прерађивачима, па се тако може очекивати и раст цена свих производа који се производе од воћа, попут сокова и џемова...

Кесеровић подсећа да је доказ томе и цена јабука у Пољској. Оне су тренутно око 45 одсто скупље него пре неколико месеци. Овај драстичан раст цена директна је последица пада производње тог воћа на нивоу целе ЕУ, и то за милион тона. Један од узрока најлошије европске бербе јабука у последњој деценији управо је прошлогодишњи пролећни мраз.


Коментари3
8bf73
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Miloš
Kako može mraz da utiče na cene sokova i džemova, kad u njima, danas, jedva da i ima voća - u pojedinima je 10%, u nekima i 3%? Fabrike veštačkih aroma i hemijskih zaslađivača funkcionisale su sasvim normalno i tokom iznenadnog zahlađenja.
Nenad S
Danas sam bio na jednoj plantaži kajsija na Kosmaju. Sasvim dobro izgleda.
dipl. agronom
Prinos manji za 20 %,a vec se spekulise i nagadja sa rastom cena od 100%...?? Umesto kajsija , jescemo dinje ...!Ali,tu su i nasi uvoznici,te nema mesta sirenju panike...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља